Ο συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες, καθώς και το ανεβασμένο ποσοστό των αριστούχων αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των βαθμολογίων στις φετινές πανελλήνιες. Στα «ύψη» αναμένεται να διαμορφωθούν και φέτος οι βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές της χώρας, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να σπάσει το περσινό «φράγμα» των 18.924 μορίων στην Αθήνα.
Όσον αφορά τις βάσεις, πτωτικά αναμένονται να κινηθούν τα όρια εισαγωγής στις παιδαγωγικές σχολές και τα οικονομικά, χωρίς όμως ακόμα να μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό στάτους κβο.
Για τις «αγαπημένες» σχολές των αριστούχων (Νομική, Ιατρική) και σύμφωνα με το γεγονός της αύξησης των βαθμολογιών κοντά και πάνω από το 19 οι βάσεις θα είναι ανεβασμένες. Σε αυτό συντελούν τόσο η πληθώρα των υποψηφίων για αυτές τις σχολές, όσο και τα σχετικά εύκολα θέματα για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Βέβαιο είναι, πως με το συνωστισμό στις μεσαίες βαθμολογίες, παραμένει θολό το τοπίο για τις βάσεις των αντίστοιχων σχολών και πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών και τη σειρά των επιλογών από την πλευρά των μαθητών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη στην «Ημερησία του Σαββάτου», τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
• 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς πτωτικά αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Νομικές Σχολές του πεδίου. Πέρυσι, η βάση εισαγωγής στη Νομική Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 18.223 μόρια. Αντίθετα, άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής του πεδίου. Σημειώνεται ότι στα Αρχαία προσανατολισμού, το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου, αυξήθηκε φέτος το ποσοστό των αριστούχων (με βαθμολογίες από 18-20) αφού διαμορφώθηκε στο 2,78% έναντι 0,95% πέρυσι, αλλά και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση (52,65% φέτος έναντι 49,66% πέρυσι). Στην Ιστορία προσανατολισμού, οι αριστούχοι μειώθηκαν (11,65% φέτος έναντι 13,38% πέρυσι), ενώ αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (47,77% φέτος έναντι 41,15% πέρυσι).
• 2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Πτωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές τις οποίες φέτος διεκδικεί μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι περί τους 50.000 ήταν οι εν δυνάμει υποψήφιοι από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση όταν φέτος οι υποψήφοι των θετικών σπουδών είναι λιγότεροι από 20.000. Η πτώση αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της Αθήνας και μεγαλύτερη στις Σχολές της περιφέρειας. Στα Μαθηματικά, το πρώτο μάθημα βαρύτητας, αρίστευσε φέτος το 6,6% έναντι 4,53% πέρυσι, ενώ στη Φυσική τα εύκολα θέματα εκτόξευσαν τον αριθμό των αριστούχων που εξαπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στο 27,88% έναντι 5,18% πέρυσι.
• 3ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας: Οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τη Χημεία αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές και στις υπόλοιπες Σχολές των Επιστημών Υγείας, όπως Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, χωρίς να αποκλείεται να παρουσιάσουν οριακή άνοδο. Εκτιμάται ότι περί τους 9.000 είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, διεκδικώντας με υψηλές βαθμολογίες την εισαγωγή τους σε τμήματα των Επιστημών Υγείας. Ενδεικτικά, άριστες βαθμολογίες συγκέντρωσε στη Βιολογία το 22,65% φέτος έναντι 20,05% πέρυσι και στη Χημεία το 35,34% φέτος έναντι 34,93% πέρυσι. Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου τα οποία φέτος διεκδικούν οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών, ενώ μέχρι πέρυσι «μονοπωλούσαν» οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που παραδοσιακά συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες.
• 4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης: Οι βάσεις αναμένεται να κάνουν «βουτιά», η οποία θα είναι εντυπωσιακή στην περιφέρεια όπου θα αρκούν για την εισαγωγή μερικά χιλιάδες μόρια μόνο. Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν πλέον απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Έτσι, φέτος, μόλις 8.500 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, με βαθμολογίες ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιστορία γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5, ενώ στα Μαθηματικά γενικής παιδείας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47,72%.
• 5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας - Πληροφορικής: Παρά τις καλύτερες, φέτος, επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, η παταγώδης αποτυχία των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών προσανατολισμού -το 77,89% έγραψε κάτω από τη βάση- πιέζει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις Οικονομικές Σχολές. Η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στην περιφέρεια.
Διαβάστε περισσότερα: Βάσεις 2016: Τί δείχνουν οι βαθμοί - iPaideia.gr
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για τις βαθμολογίες των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Πανελλήνιες 2016: Σύγκριση αριστούχων 2015 και 2016
Πανελλήνιες 2016: Δείτε τους βαθμούς σας και υπολογίστε τα μόρια που συγκεντρώσατε
Πανελλήνιες 2016: Που οφείλονται οι βαθμοί των υποψηφίων στις εξετάσεις
Πανελλήνιες 2016: Οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ