Σε μια λεπτή κλωστή, όπου τίποτα δεν αποκλείεται, η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Επίσκεψη που παραμένει στον «αέρα» παρότι η ημερομηνία έχει καθοριστεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή, 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Διπλωματικός «πυρετός» και έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μιας και η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει ό,τι έπαθε με την επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου, τις προκλητικές φιέστες που έστησαν εκεί το τουρκικό προξενείο και οι ακόμα προκλητικότερες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί τουρκικής μειονότητας, όταν είναι γνωστό και δεδομένο πως η συνθήκη της Λωζάννης κάνει λόγο καθαρά για θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα.
Έτσι, ο πρωθυπουργός, , βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, , ώστε να καθορίσουν ένα αυστηρό πλαίσιο αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα.
Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, σκοπός της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας είναι η παρουσία του κ. Ερντογάν να περιοριστεί – εφόσον τελικά ο ίδιος έρθει στην Ελλάδα – μόνο στην Αθήνα
Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται, πως η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια περιοδεία του Τούρκου προέδρου στη Θράκη. Αυτός είναι και ο βασικός όρος που θέτει η Αθήνα προς την Άγκυρα, με δεδομένη την άκρως επιθετική – και συχνά αλυτρωτική – ρητορική που ακολουθεί ο κ. Ερντογάν, όταν αναφέρεται στους ελληνικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιφέρειας αυτής.
Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά ξεκινά από την αφετηρία πως αν η επίσκεψη δεν σηματοδοτήσει μια αλλαγή κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, θα είναι άσκοπο να πραγματοποιηθεί.
Άλλωστε, την επίσκεψη είναι ο κ. Ερντογάν που την έχει ζητήσει. Δεν είναι επισπεύδουσα η ελληνική πλευρά.