Οι Γαλλίδες ξεσηκώθηκαν κατά της σεξουαλικής βίας με σύνθημα: «Εξέθεσε και εσύ το γουρούνι σου»

 
Οι Γαλλίδες ξεσηκώθηκαν κατά της σεξουαλικής βίας με σύνθημα: «Εξέθεσε και εσύ το γουρούνι σου»

Ενημερώθηκε: 21/10/17 - 01:33

Με το σύνθημα «εξέθεσε και εσύ το γουρούνι σου» οι Γαλλίδες κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αποκαλύψουν και να εκθέσουν δημόσια όλους εκείνους από τους οποίους έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, λεκτικής βίας η ακόμα και βιασμού.

#expose your pig

Χρησιμοποιώντας το hashtag ή τοκατέκλυσαν το Ίντερνετ με τις προσωπικές τους ιστορίες.

Η πρωτοβουλία, ανήκει σε μια Γαλλίδα δημοσιογράφο που ζει στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί μια αντίστοιχη εκστρατεία με το hashtag , όπου δεκάδες χιλιάδες γυναίκες περιγράφουν με αναρτήσεις τους στο Twitter καιd το Facebook οδυνηρές εμπειρίες σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης, από εργοδότες, συναδέλφους τους, εκπαιδευτικούς ή ακόμα και από μέλη της οικογένειά τους.

Κάποιες από τις Γαλλίδες, που συμμετείχαν  στην πρωτοβουλία αυτή, προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω κατονομάζοντας τους δράστες αντί να περιοριστούν στο να μοιραστούν την εμπειρία της κακοποίησης ή των διακρίσεων.

Μεταξύ των αναρτήσεων βρίσκονται καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης, απειλές βιασμού ή ακόμα και περιστατικά όπου κάποιοι τραβούσαν βίντεο κάτω από τις φούστες τους.

«Ένας φωτογράφος μου είπε "θα κάνουμε τη φωτογράφηση ή απλά θα κάνουμε σεξ;"» έγραψε μια γυναίκα, η Οντρί Μερβέιγ.

«Ένας πορτιέρης με έσωσε από έναν τύπο σε ένα κλαμπ. Κατόπιν μου είπε ότι του άξιζε ένα φιλί για τον κόπο του» επισήμανε μια άλλη, η Ναταλί Μαρσάκ.

Η υπουργός Ισότητας των Φύλων της Γαλλίας Μαρλέν Σιαπά χαιρέτισε την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι «το Twitter δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσφυγή στα νομικά μέσα ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο βήμα για πολλές γυναίκες».

«Οτιδήποτε βοηθά τις γυναίκες να μιλήσουν είναι μια καλή μέθοδος. Κατανοώ ότι το να βρίσκεσαι πίσω από μια οθόνη μπορεί να κάνει ευκολότερο να εκφράσεις με λόγια εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις» σημείωσε στο email που έστειλε στο Thomson Reuters Foundation.

Υπήρξαν ωστόσο και γυναίκες που επέκριναν την πρωτοβουλία αυτή, λέγοντας ότι περιορίζεται στην εκδίκηση και τον δημόσιο εξευτελισμό, παρά στην ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου μέσω της νομικής αντιμετώπισής του.

Μία από αυτές, η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ, δήλωσε ότι «θεωρεί την εκστρατεία αηδιαστική», βάζοντας το ερώτημα «αν συμβάλει σε κάτι» ή «αν επιλύει το πρόβλημα».