Αν και φούντωναν οι φήμες πως το κλίμα εντός της κυβέρνησης για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή είναι «βαρύ», τελικά δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάζουν τη φιλοσοφία και τον κορμό του σχεδίου νόμου για την δυνατότητα αλλαγής ταυτότητα φύλου.
Οι τελευταίες αντιδράσεις δεν δείχνουν να πτοούν την κυβέρνηση που στηρίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή μετά και τις διευκρινιστικές συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα λίγο πριν την εκκίνηση της συζήτησης στη . Πάντως παρόλα αυτά δεν αποκλείονται να υπάρξουν επιμέρους βελτιώσεις και νομοτεχνικές αλλαγές.
τουλάχιστον 4 βουλευτές της συγκυβέρνησης δείχνουν να διαφοροποιούν την στάση τους
Το βλέμμα για συμμάχους στρέφεται στην και το Ποτάμι καθώς από την διάταξη του κ. Κοντονή.
Ο Κωνσταντίνος Κατσίκης των ΑΝΕΛ σε συνέντευξη του στη Βραδυνή της Κυριακής σημείωσε: «Καμία απολύτως διόρθωση του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου δεν θα ήταν ικανή να με πείσει να υπερψηφίσω ένα νομοθέτημα που τορπιλίζει τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας». Όπως εξηγεί, «οι λόγοι που με οδηγούν στην καταψήφισή του είναι λόγοι συνειδησιακοί» καθώς «το πρότυπο της οικογένειας είναι παγιωμένο στον αξιακό μου πίνακα και μη δεκτικό μεταβολών».
Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ για τη στάση της το θέμα, λέγοντας «η άθλια, δε, πολιτική διαχείριση του θέματος από πλευράς της ΝΔ αποτελεί κοινοβουλευτική πρωτοτυπία. Ο εισηγητής της κ. Καραγκούνης να το χαρακτηρίζει θετικό, αλλά η παράταξή του να δηλώνει πως θα καθορίσει τη θέση της από τη στάση των ΑΝΕΛ. Οι ΑΝΕΛ. δεν χρειαζόμαστε "εξαπτέρυγα", ούτε παρακολουθήματα. Έχουμε αυθύπαρκτο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Ας έχουν και αυτοί το πολιτικό ανάστημα της υποστήριξης όποιας θέσης διαθέτουν».
Δ. Καμμένος: Δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο- Να αποσυρθεί άμεσα
Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος για το αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου όπου σε συνέντευξή του επανέλαβε: «Δεν θα το ψηφίσω το νομοσχέδιο», «όχι δεν θα το ψηφίσω». Επίσης, ο Καμμένος ανέφερε ότι «παίζουμε με τις ζωές των παιδιών» και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το τι θα γίνει στο σχολείο, όπου γίνεται μπουλινγκ για πολλά πράγματα, όπως ρούχα, εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα.
Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε αντιρρήσεις και γενικότερα για το νομοσχέδιο και ζήτησε την απόσυρσή του καθώς «Το νομοσχέδιο αυτό αφήνει παράθυρο για γάμους ομοφύλων, επειδή δεν υπάρχει νόμος. Δηλαδή να πάει ένα ομόφυλος να δηλώσει ότι αλλάζει φύλο και να γίνει άντρας ή γυναίκα. Μετά να παντρευτεί και να τεκνοθετήσει. Είπα, πάρτο το νομοσχέδιο πίσω, να το δούμε όλοι μαζί» και συμπλήρωσε ότι πρέπει να έρθει ένα καινούριο νομοσχέδιο που να περιλαμβάνει γάμους ομοφυλοφίλων, υιοθεσία και αλλαγή φύλου.
Ο κ. Καμμένος σημείωσε πως οι βουλευτές Κατσίκης και Κόκκαλης δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, αλλά ψήφος κατά συνείδηση.
εξέφραζαν επιφυλάξεις για διατάξεις του σχεδίου νόμου
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με 4 της ΚΟ που . «Η συνάντηση πήγε πολύ καλά και ξεκινάμε στην Ολομέλεια, τη συζήτηση ενός πολύ προοδευτικού νομοσχεδίου, ενός νομοσχεδίου σε πολύ προοδευτική κατεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του .
Χωρίς ονομαστική αναφορά στους βουλευτές που ήθελαν διευκρινίσεις και μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση, πηγές της ΚΟ ανέφεραν πως οι τέσσερις βουλευτές «είχαν κάποια ερωτήματα για γενικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν όλα και ενδελεχώς».
«Επειδή ξεκινάει η κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κορμός και η γενική φιλοσοφία που φιλοδοξούμε να νομοθετηθεί αύριο το μεσημέρι είναι αυτός που τίθεται σήμερα προς συζήτηση», ανέφεραν πηγές της ΚΟ αλλά δεν απέκλειαν κάποιες αλλαγές ή νομοτεχνικές βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώνοντας, όμως, πως τυχόν βελτιώσεις δεν θα αλλάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και μεταφέροντας την αίσθηση πως από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης δεν διαφαίνεται πρόθεση για αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου.
Οι ίδιες πηγές δεν παρέλειπαν πάντως να επισημάνουν ότι σημείο που χρήζει αποσαφήνισης είναι η στάση της ΝΔ. «Αν η ΝΔ πραγματικά θέλει να συμβάλει στο διάλογο, εμείς προφανώς είμαστε ανοιχτοί. Αν όμως η ΝΔ ψάχνει προφάσεις για να φύγει επειδή είναι διαιρεμένη, τότε δυσκολεύει το πεδίο συναίνεσης. Εμείς σε κάθε περίπτωση διεκδικούμε να έχουμε συναίνεση με δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού κέντρου οι οποίες έχουν εκδηλώσει μια προοδευτική αντίληψη για αυτά τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι σε αυτό το ζήτημα μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη πλειοψηφία», ανέφεραν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.
Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.
Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότηση της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση η κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πως και με ποίου την ευθύνη γίνονται.
Η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη (εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.