Η πρόσφατη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας έδωσε το έναυσμα για ένα αφιέρωμα στον θρυλικό Αμερικανό τραγουδοποιό Bob Dylan, μέσα από μία εκδήλωση με τη μουσική και τους στίχους του, η οποία πραγματοποιείται από το Hellenic American College / Hellenic American University και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.
Στο αφιέρωμα, συμμετέχουν Καθηγητές και φοιτητές των προγραμμάτων Μουσικής (ΒΜ), Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (BAELL) και Μετάφρασης (ΜΑΤ) του Hellenic American College και σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.
Στις 13 Οκτωβρίου 2016, απονεμήθηκε στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας για «τη δημιουργία νέων μορφών ποιητικής έκφρασης μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού». Για πολλούς, η ανακοίνωση της βράβευσής του από τη Σουηδική Ακαδημία αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Συνυφασμένος με τη δεκαετία του '60 και συνυπάρχοντας με τους μεγάλους ποιητές και συγγραφείς της γενιάς των Μπητ, Ginsberg και Kerouac μεταξύ άλλων, ο Bob Dylan έγραφε για τα κοινωνικά προβλήματα και την κοινωνική αναταραχή, και τα τραγούδια του αποτέλεσαν σύμβολο μιας γενιάς, που προσπαθούσε να κάνει τον κόσμο να αλλάξει. Η βράβευσή του αυτή έρχεται ως επιβεβαίωση της επίδρασής του στα γράμματα και τη μουσική.
Στο μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, επιλεγμένα τραγούδια του Bob Dylan θα ερμηνεύσουν οι φοιτητές του HAEC: Steven Aderinto, Ειρήνη Κοτούλα, Peggy Ohilebo, Σταυρούλα Πλοκαμάκη και Στέβη Σεμιτέκολου και οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας: Ανδρέας Καμπύλης, Νίκος Μαυρίδης, Ελένη Μονιώδη και Αλεξάνδρα Σπυροπούλου. Θα τους συνοδεύσουν οι μουσικοί: Ανδρέας Καμπύλης (φυσαρμόνικα, κιθάρα), Μιχάλης Παναγιώτης Κουκουτάς (κιθάρα), Κώστας Δουφέκας (μπάσο) και Γιώργος Σπηλιόπουλος (ντραμς) από την τάξη Τάκη Μπαρμπέρη του Ωδείου Φίλιππου Νάκα.
Στα μουσικά μέρη, θα παρεμβάλλονται αναγνώσεις των στίχων του Bob Dylan, σε νέες μεταφράσεις, από τις φοιτήτριες του HAEC, Ελένη Ρίζου και Ειρήνη Κοτούλα και τον Καθηγητή Βασίλη Μανουσάκη. Το σχέδιο του Bob Dylan φιλοτέχνησε η φοιτήτρια του προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ελευθερία Ανδρουλάκη.
Για την επιρροή του Bob Dylan στη λογοτεχνία και τη μουσική, θα μιλήσουν οι Βασίλης Μανουσάκης και Κώστας Θωμαΐδης. Στην εκδήλωση, συμμετέχει ο συγγραφέας και μεταφραστής Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης, ο οποίος θα μιλήσει για «το φαινόμενο Bob Dylan», με αφορμή το ομώνυμο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan, 24 Μαΐου 1941), γεννημένος Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν (Robert Allen Zimmerman), είναι Αμερικανός μουσικός. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς.
Ως μαθητής γυμνασίου άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια των Τσακ Μπέρι (Chuck Berry) και Λιτλ Ρίτσαρντ (Little Richard), με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική.
Στις αρχές του 1962, κυκλοφόρησε ο πρώτος ομώνυμος δίσκος του, με δύο δικά του τραγούδια (Talking New York, Song for Woody) και τα υπόλοιπα διασκευές, μεταξύ των οποίων και το The House of the Rising Sun.
Ο δεύτερος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1963 με τίτλο The Freewheelin' Bob Dylan, ο οποίος περιείχε και το πολύ δημοφιλές τραγούδι Blowin' in the wind. Με αυτόν το δίσκο ο Ντίλαν ξέφυγε από τα στενά όρια της folk κοινότητας της Νέας Υόρκης και έγινε ευρύτερα γνωστός. Η φυσιογνωμία του, ο τρόπος ερμηνείας, οι στίχοι, η μουσική του αλλά και οι ριζοσπαστικές απόψεις του έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Απέκτησε ένα ένθερμο κοινό από, δίνοντας πολλές συναυλίες ενώ στίχοι του γίνονταν συνθήματα για τους νέους.
Το 1965 αποτελεί έτος ορόσημο. Η ροκ μουσική αμφισβητεί διαρκώς το κατεστημένο, κοινωνικό και πολιτικό. Μια μουσική μόνιμης και διαρκούς αμφισβήτησης. Το καλοκαίρι του 1965 ένα δικό του τραγούδι, το Mr. Tambourine Man γίνεται μεγάλη επιτυχία παιγμένο από τους Byrds. Στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους σε διακοπές στην Ισπανία παντρεύεται την Σάρα Λόουντς (Sara Lawndes). Κάνουν μαζί 4 παιδιά. Ο Ντίλαν υιοθέτησε επίσης την κόρη της Σάρα από τον προηγούμενό της γάμο. Το 1977 εκδίδεται το διαζύγιο με τη Λόουντς.
O Μπομπ Ντίλαν, πολύ μεγάλος μουσικός, στιχουργός και ποιητής επηρέασε όσο λίγοι την σύγχρονη μουσική αλλά και τη σκέψη όσων μεγάλωσαν ή προβληματίστηκαν με τα τραγούδια του. Δεκάδες επίσημοι και ανεπίσημοι δίσκοι, βιογραφίες, διασκευές, ακυκλοφόρητες μαγνητοταινίες και τραγούδια μαρτυρούν το μέγεθος της επιρροής αυτής.