Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε , στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.
Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «ενόψει της μετάβασης του κ. Στιούαρτ στη Νέα Υόρκη, όπου στις 16 Ιανουαρίου θα παραστεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί, πάντοτε σύμφωνα με το συμφωνημένο πλαίσιο, και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος ως προς τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν αυτήν την άμεση διαπραγμάτευση.
Εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της Κύπρου για πραγματοποίηση της κοινής συνάντησης με τον Ερσίν Τατάρ, με αποκλειστικό θέμα τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, μια συνάντηση που αποφασίστηκε στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου.
Η Κύπρος έχει ήδη καταθέσει και προτάσεις για τα σημεία διέλευσης.
Οι εξελίξεις ως προς την πολυμερή συνάντηση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος της Κύπρου συζήτησε και για τη σύγκληση της διευρυμένης πολυμερούς συνάντησης, η οποία επίσης αποφασίστηκε στο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου, και ενόψει αυτής, της επικείμενης επίσκεψης της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, της Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων στην περιοχή, ακριβώς στη διαδικασία της προεργασίας, της προετοιμασίας αυτής της πολυμερούς συνάντησης, η οποία θα έχει ως στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα, για να έρθει στην Κύπρο η κ. ΝτιΚάρλο ο Κόλιν Στιούαρτ είπε: «Το προαπαιτούμενο είναι αυτό, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, η σύγκληση της συνάντησης. Είναι το πρόγραμμά της κ. ΝτιΚάρλο. Αναμένουμε να ενημερωθούμε. Αυτό, για το οποίο έχουμε ενημερωθεί, και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την κ. ΝτιΚάρλο, είναι ότι περί τις αρχές του 2025 θα πραγματοποιήσει συναντήσεις στην περιοχή, ακριβώς στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, κάτι το οποίο χαιρετίζουμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία, η απαραίτητη προεργασία αυτής της σύγκλησης της πολυμερούς συνάντησης, για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, στόχος αυτής της πολυμερούς συνάντησης είναι ασφαλώς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί.»
Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το θέμα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό, στο οποίο εμείς στοχεύουμε, είναι αυτή η συνάντηση να είναι εποικοδομητική και να είναι ωφέλιμη. Ήδη, επαναλαμβάνω, έχουν κατατεθεί προτάσεις. Αυτή η συνάντηση θέλουμε να είναι παραγωγική, όπως και υπό την έννοια ότι θα γίνει μια παραγωγική συζήτηση, να υπάρξει πρόοδος και αν πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση, για να μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα. Είμαστε, βεβαίως, στη διάθεση και των ΗΕ, αλλά έχουμε και κάθε εποικοδομητική διάθεση να πραγματοποιήσουμε και δεύτερη συνάντηση, ακριβώς, για να υπάρξει αποτέλεσμα.»
Σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε ανατροφοδότηση από την τουρκοκυπριακή πλευρά για το θέμα της συνάντησης, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν έχουμε ακόμα ενημερωθεί. Εμείς αυτό, το οποίο γνωρίζουμε, και αυτό, το οποίο είναι δεδομένο, είναι η κατ’ αρχήν αποδοχή, η κοινή αποδοχή από πλευράς του κ. Τατάρ παρουσία του ΓΓ των ΗΕ ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση. Τώρα αυτό που αναμένουμε, επαναλαμβάνω, είναι συγκεκριμένη απάντηση για τις ημερομηνίες που έχουμε προτείνει».
Συνάντηση Κόμπου-Λάμι στο Λονδίνο
Πρόγευμα εργασίας είχαν στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου, στην τρίτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών το τελευταίο δίμηνο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν διμερή θέματα, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Σε δηλώσεις του πριν από το πρόγευμα εργασίας, ο κύριος Λάμι αναφέρθηκε σε μία θαυμάσια και θερμή διμερή σχέση. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την τεράστια ευγνωμοσύνη της βρετανικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η Λευκωσία στήριξε τον λαό της Ουκρανίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να καταπολεμά τη διακίνηση παράνομου χρήματος.
Από πλευράς του, ο κύριος Κόμπος υπογράμμισε πως με τον Ντέιβιντ Λάμι έχουν αναλάβει να μετατρέψουν τις προθέσεις σε ενέργειες και αποτελέσματα, με στόχο την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο στρατηγικό όραμα αναβάθμισης, ενίσχυσης και προσαρμογής των σχέσεων των δύο χωρών, ώστε να υλοποιηθεί η πολιτική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί.
Κόμπος: «Κρίσιμης σημασίας η συμμετοχή της Βρετανίας στην πενταμερή»
Μετά το πέρας του γεύματος Εργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος δήλωσε ότι διαπίστωσε μία ειλικρινή ανταπόκριση από πλευράς Λονδίνου, σχετικά με την πρόθεση της Λευκωσίας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο κύριος Κόμπος ανέφερε πως η βρετανική συμμετοχή στην πενταμερή συνάντηση είναι κρίσιμης σημασίας, εξαιτίας του ιδιαίτερου ρόλου που κατέχει το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπογράμμισε την ίδια στιγμή, ότι Λονδίνο και Λευκωσία συμφωνούν όσον αφορά το πλαίσιο της Λύσης.
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον οι δεσμοί Κυπριακής Δημοκρατίας - Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να διαμορφώσουν κάποιες πρωτοβουλίες όσον αφορά στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Βρετανία και άλλα κράτη, έχουν διαπιστώσει ότι η Κύπρος αποτελεί αξιόπιστο εταίρο.