Με τις τιμές να έχουν φτάσει στα ύψη πολλοί θα είναι φέτος που δεν θα αγοράσουν την παραδοσιακή λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας, αλλά θα την φτιάξουν μόνοι τους.
Δείτε μια απλή και έυκολη συνταγή για να φτιάξετε μια πεντανόστιμη λαγάνα.
Υλικά (για 2 μέτριες λαγάνες)
• 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 20 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
• 450 γρ. χλιαρό νερό
• 1 κουτ. σούπας σουσάμι
• 1 κουτ. σούπας μαυροκούκι (στα μπαχαράδικα)
• 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ μας το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Έπειτα, ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε. Η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να έχουμε μια ελαστική και σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Αν είναι απαραίτητο, μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλουμε, προσθέτουμε πολύ λίγο αλεύρι ή νερό.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και από πάνω βάζουμε μια πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει. Προετοιμάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου, καλύπτοντάς την με λαδόκολλα.
Μετά από τα 30 λεπτά, πλάθουμε τις 2 μέτριες λαγάνες μας πιέζοντας με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν το χαρακτηριστικό οβάλ σχήμα με τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Τις βάζουμε στη λαμαρίνα, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Λαδώνουμε τις λαγάνες μας, διακοσμούμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς τις αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο, τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τις αφήνουμε να κρυώσουν.