Μια διαφορετική συνταγή, αγιορείτικη, από τον π. Νικήτα, για μπακαλιάρο σκορδαλιά σας δίνουμε για το τραπέζι της 25ής Μαρτίου και όχι μόνο.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό παστός μπακαλιάρος, ½ φλιτζάνι λάδι, 1 ματσάκι σέλινο, 4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 6 σκελίδες σκόρδο, 5 πατάτες, 3 κουταλιές ξίδι, 2 κουταλιές άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τεμαχίζουμε τον μπακαλιάρο, αφαιρούμε τα πτερύγια και την ουρά και τον ξαλμυρίζουμε για 24 ώρες.
- Απλώνουμε στον νταβά το σέλινο και πάνω του τα κομματάκια του μπακαλιάρου.
- Από πάνω ρίχνουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε λάδι και νερό.
- Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να χυλώσει η σάλτσα.
- Πριν χυλώσει όμως παίρνουμε 2½ φλιτζάνια ζουμί που θα μας χρειαστεί για την σκορδαλιά.
- Βράζουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις περνούμε από τον μύλο.
- Λιώνουμε τα σκόρδα στο γουδί.
- Αναμειγνύουμε τον πουρέ με τα σκόρδα, αλάτι, πιπέρι, το ξίδι, τον άνηθο και το ζουμί από το ψάρι ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.
- Αφού κατεβάσουμε τον νταβά από την φωτιά περιχύνουμε το ψάρι με τη σκορδαλιά και κουνάμε καλά τον νταβά.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
ΠΗΓΗ: dogma.gr