Είναι ένα από τα πιο κλασικά φαγητά - μεζέδες και όμως ακόμα και τα κεφτεδάκια έχουν τα μυστικά τους.
Συστατικά
Για τη σως
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
30 γρ. ούζο
Για τα κεφτεδάκια
120 γρ. μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες
250 γρ. κιμάς χοιρινός
250 γρ. κιμάς
2 αυγά
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ρίγανη
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.γ. κύμινο
30 γρ. ούζο
πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι για το πανάρισμα
1 λίτρο ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα
τηγανητές πατάτες
φύλλα δυόσμου
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη σως
Για τα κεφτεδάκια
Σε ένα μπολ με νερό, βάζουμε το ψωμί για να μουλιάσει.
Στίβουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να φύγει όλο το νερό και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ.
Προσθέτουμε τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά, τα αυγά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το κύμινο, το ούζο, πιπέρι, το αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σημαντικό να αλατίσουμε τον κιμά γιατί δεν μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι μετά το τηγάνισμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Θέλουμε το ηλιέλαιο να καλύπτει τα κεφτεδάκια όταν θα τηγανίζονται.
Πλάθουμε σε 20 μπαλάκια (25 γρ. το κάθε ένα) και τα περνάμε από το αλεύρι.
Φροντίζουμε να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και τα βάζουμε σε δύο δόσεις στο τηγάνι με το καυτό ηλιέλαιο.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Αφαιρούμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρουμε με τις τη σως και φύλλα δυόσμου.
Πηγή: