Εύκολο, νόστιμο και...πεντανόστιμο! Μια πανεύκολη συνταγή για τον Δεκαπενταύγουστο.
ΥΛΙΚΑ
• 1 1/2 κιλό αρνί, μπούτι
• 3-4 σκ. σκόρδο
• 2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κύβους κότας
• 250 γρ. κρασί λευκό
• 300 γρ. νερό
Για τις πατάτες
• 1,2 κιλά πατάτες
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• πιπέρι
• αλάτι
• 200 γρ. νερό, βραστό
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
Για το γλάσο
• 50 γρ. μουστάρδα, απαλή
• 100 γρ. μέλι
• 1 κ.γ. μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, κόβουμε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα στις σχισμές που έχουμε κάνει στο αρνί.
Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τους κύβους και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν οι κύβοι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αρνί και το απλώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε στο ταψί το κρασί, το νερό, το σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
Αν το αρνί μας είναι περισσότερο από από 1,5 κιλό, ψήνουμε 1 ώρα παραπάνω για κάθε κιλό και προσθέοτουμε 300 γρ. νερό για κάθε ώρα επιπλέον ψησίματος.
Για τις πατάτες
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά.
Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις κρατάμε με την φλούδα τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ.
Ρίχνουμε στις πατάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το νερό, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βγάζουμε το ταψί με το αρνί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες.
Σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα επιπλέον.