Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων σε ΜΚΟ

 
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για σύσταση μητρώου μελών και εργαζομένων σε ΜΚΟ

Ενημερώθηκε: 05/02/20 - 12:15

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ και την θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης σε δήμους με δομές φιλοξενίας, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο και το πρώτο κέντρο κλειστού τύπου στη Σάμο και στις αρχές Μαρτίου τα υπόλοιπα, με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Όταν αρχίσει η λειτουργία των κλειστών κέντρων, θα ανακοινωθούν και τα ανοιχτά κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στόχος της κυβέρνησης να ελεγχθεί το προσφυγικό και να μπει ένας τέλος στην ασυδοσία που κυριαρχεί. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι η καταγραφή των ΜΚΟ και η αλλαγή του πλαισίου ταυτοποίησης και λειτουργίας τους έχει προκαλέσει αναταραχή σε άτομα που κρύβονταν πίσω από ορισμένες από αυτές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όσους έφταναν από τα παράλια της Τουρκίας και να αποκομίσουν κέρδη.

οι καταγγελίες που έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος

Χαρακτηριστικές είναι , υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρήκε «ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ, όχι όλες. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες».

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχε πει ότι «οι ελληνικές Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις διακινήσεις μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπιστεί άτομα που κινούνται διαρκώς μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών ακτών και εξετάζεται αν έχουν εμπλοκή ακόμα και με την διακίνηση μεταναστών προς την Ελλάδα μέσω παράνομων δικτύων διακινητών. Μερικοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εμφανίζονται ως συνεργαζόμενοι ή να έχουν επαφές με ΜΚΟ ώστε καλυπτόμενοι πίσω από αυτές να αναπτύσσουν την δράση τους. Τα στοιχεία που συλλέγονται εξετάζονται προσεκτικά από τις αρχές για να διαπιστωθεί αν προβαίνουν σε παράνομες δραστηριότητες και σε μια τέτοια περίπτωση να ασκηθούν ακόμα και διώξεις.

Τι προβλέπει η ρύθμιση για τις ΜΚΟ

Η νέα ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων: Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ, θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων, επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστατευτικού προβλήματος.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν, πως με την τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογραμμίζουν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο. «Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές κάνουν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».