Με τη Μάνη ακόμη καίγεται, τους εκλεγμένους της Τοπικής Διοίκησης να καταγγέλλουν «μας αφήσατε να καούμε», 76 φωτιές σε όλη την Ελλάδα και την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστών να επισημαίνει ότι «με επικοινωνιακό τρόπο φωτιές δε σβήνονται», ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφτεί την αεροπορική βάση πυρόσβεσης της Ελευσίνας, όπου φιλοξενούνται τα εναπομείντα (λίγα) «Καναντέρ», τα οποία δε είναι και όλα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Παρά την οριακή κατάσταση των εναέριων μέσων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε: «Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, ώστε τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης να είναι σε ετοιμότητα και έγιναν ουσιαστικά βήματα το τελευταίο διάστημα, ώστε να είμαστε στο καλύτερο επίπεδο αποτελεσματικότητας».
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που δίνουν, όπως είπε, με «ηρωϊσμό», «αυταπάρνηση» και «ανιδιοτέλεια» κάθε χρόνο μια «άνιση» και «ασύμμετρη» μάχη με τα φυσικά φαινόμενα, και ευχήθηκε να έχουμε μια καλή χρονιά, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η περίοδος του καλοκαιριού θα είναι δύσκολη σε ότι αφορά τις πυρκαγιές.
Τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου.
Ο κ. Τόσκας επισκέπτεται τη βάση, λίγες ώρες μετά τον εξάψαλμο που εξαπέλυσε στους πυροσβέστες. Μέσω κύκλων, δήλωσε πως όσο πυροσβέστες περιφέρονται στα κανάλια, άλλοι δίνουν μάχη για να σβήσουν τις φωτιές. «Οι συνδικαλιστές της ΕΑΠΣ κατηγορούν τον υπουργό επειδή επισκέφθηκε και ενημερώθηκε την περασμένη Πέμπτη το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Τους πληροφορούμε ότι αυτό έγινε και χθες επειδή οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Εάν θέλουν να αδρανοποιηθεί η πολιτική ηγεσία από τον έλεγχο και τον εντοπισμό των προβλημάτων, δεν θα τα καταφέρουν. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα ελέγχεται και θα αποδίδει προς όφελος των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός μέσω κύκλων, στέλνοντας το μήνυμά του. Πρόσθεσε δε, πως «βέβαια οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές που περιφέρονται στα κανάλια αντί να βρίσκονται στο μέτωπο των επιχειρήσεων επιδεικνύουν προσβλητική συμπεριφορά απέναντι στους μάχιμους συναδέλφους τους που πολεμούν με τις φλόγες».
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο κλιμάκιο της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης, που σταθμεύει στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας, προκειμένου να ενημερωθεί για την ετοιμότητα της μοίρας εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου και να συνομιλήσει με τα στελέχη και τους άνδρες αεροπυρόσβεσης εκφράζοντάς τους παράλληλα την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του ελληνικού λαού για το έργο που επιτελούν.
Τα εναέρια μέσα
Για ακόμα μία χρονιά φέτος αεροσκάφη ακόμα και ηλικίας 40 ετών θα κληθούν να σβήσουν πυρκαγιές. Πρόκειται για τα καναντέρ CL-215, τα οποία θεωρούνται εντελώς γερασμένα με αποτέλεσμα τις συνεχείς βλάβες και τη μειωμένη επιχειρησιακή δυνατότητα. Εννιά από αυτά εκτιμάται ότι θα είναι φέτος διαθέσιμα μέχρι τα μέσα του Ιουλίου. Δίπλα τους θα βρίσκονται τέσσερα καναντέρ CL-415 με δυνατότητα ρίψης έξι τόνων νερού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τέσσερα αεροσκάφη αυτού του τύπου έχουν συντριβεί. Στη μάχη θα πέσουν και 19 αεροσκάφη Pezetel, τα οποία, ωστόσο, έχουν σημαντικά μικρότερη δυνατότητα ρίψης νερού (1,5-2 τόνους), ενώ μειονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι μπορούν να ανεφοδιαστούν μόνο από σταθερές εγκαταστάσεις.
Ο Στρατός ενισχύει τη δασοπυρόσβεση με τη διάθεση τριών Σινούκ, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η συμβολή του σε περίπτωση που προκύψει έκτακτη ανάγκη. Τα δύο Super Puma με δυνατότητα χρήσης πυροσβεστικού κάδου που είναι σήμερα αξιόμαχα θα μπουν μέχρι το τέλος του Ιουλίου στο συνεργείο για βαριές συντηρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστεί η αντικατάστασή τους.
Η οριακή κατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών σε αριθμούς:
Προειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Σημειώνεται πως σε επιφυλακή και ετοιμότητα βρίσκεται και σήμερα Τρίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανακοίνωσε τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών, λόγω των ανέμων που θα επικρατούν στην Ελλάδα, ύστερα από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και κεντρική - νότια Εύβοια), Βορείου Αιγαίου (Χίος, Σάμος, Κάρπαθο, Ικαρία) και Νοτίου Αιγαίου (Κω, Ρόδο).
«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι και στις υπόλοιπες περιοχές δεν υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Για αυτό και πρέπει να υπάρχει προσοχή» τονίζει ο κ. Γεωργίου. «Στο μεταξύ, σήμεραΤρίτη σε κατάσταση υψηλού κινδύνου, (κατηγορία 3) θα είναι όλη η Κρήτη, η Λακωνία, Μάνη, όλη η βόρεια Πελοπόννησος (Κορινθία, Αργολίδα μέχρι την Αχαΐα), τα νησιά του Ιονίου, ένα μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, η Μαγνησία, η Βοιωτία και η Φθιώτιδα, καθώς κι ένα μέρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Επίσης στην κατηγορία 3 εντάσσονται κι η Μυτιλήνη, Σαμοθράκη και περιοχές νότια του Έβρου».
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Εσωτερικών συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου «σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.