Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών ζητούν οι πρόεδροι των Τμημάτων Βιολογίας

 
Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό φοιτητών ζητούν οι πρόεδροι των Τμημάτων Βιολογίας

Ενημερώθηκε: 25/09/21 - 13:49

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στα ΑΕΙ ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρόεδροι των επτά τμημάτων Βιολογίας στα ελληνικά ΑΕΙ.

το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τους όρους επιστροφής στη διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ από τις 4 Οκτωβρίου

Χθες, , όταν ξεκινά το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο. Ενδεικτικά, ως προς το προσωπικό, από την ΚΥΑ απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα. Ως προς τις αίθουσες των θεωρητικών μαθημάτων προβλέπεται 100% πληρότητα, και φυσικά υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Οι πρόεδροι των επτά τμημάτων Βιολογίας των Ελληνικών ΑΕΙ (Κρήτης, ΑΠΘ, Θεσσαλίας, Πατρών, Ιωαννίνων, ΕΚΠΑ, Δημοκρίτειου) σε επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως αναφέρουν ότι «η επί τρία συνεχόμενα εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλία στα ΑΕΙ άφησε ένα δυσαναπλήρωτο μαθησιακό κενό. Ιδιαίτερα επλήγησαν τα Τμήματα Θετικής Κατεύθυνσης, εφόσον η εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνει εξ αποστάσεως. Εκτιμούμε ότι η απώλεια ενός ακόμη εξαμήνου θα είναι καταστροφική, διότι το μαθησιακό έλλειμμα των φοιτητών μας θα καταστεί μη αναπληρώσιμο.

Ως εκ τούτου, η απόφαση του Υπ. Παιδείας για την επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία στα ΑΕΙ, δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει σύμφωνους. Στόχος των διδασκόντων είναι η ασφαλής και αδιατάρακτη ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων μας και γενικότερα των ΑΕΙ. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι απαραίτητη η αξιοποίηση όλων των εργαλείων που μας παρέχει η επιστήμη στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19».

Ωστόσο, όπως παρατηρούν «η πρόσφατη εμπειρία μας έδειξε ότι τα PCR και Rapid τεστ βοηθούν στον εντοπισμό θετικών στον ιό ατόμων, αλλά δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τη μη εκδήλωση κρουσμάτων σε φοιτητές που συμμετέχουν στα μαθήματα. Επιπλέον, καθώς στις πανεπιστημιακές αίθουσες διδασκαλίας εισέρχονται και εξέρχονται διαφορετικοί φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο έλεγχος των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι διαρκής, γεγονός που θα οδηγήσει σε παρακώληση της φυσιολογικής εκπαιδευτικής διαδικασίας και σε μεγάλη ταλαιπωρία των φοιτητών και των διδασκόντων».

Υπό τις συνθήκες αυτές, και καθώς – όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί – «σήμερα, εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και παράλληλα παρέχουν υψηλή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα εμβόλια πρέπει να αξιοποιηθούν σε ένα περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη διασπορά του ιού, λόγω της υψηλής κινητικότητας των φοιτητών, της συγκέντρωσης ατόμων από όλες τις περιοχές της χώρας σε μία πόλη και της έντονης και πολύπλευρης κοινωνικής ζωής των νέων ανθρώπων», οι ίδιοι δηλώνουν ότι «η πολιτεία υποχρεούται να λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, που στην περίπτωση των ΑΕΙ είναι η επιστροφή στην κανονικότητα του διδακτικού έργου».

Ετσι, καλούν την Κυβέρνηση «να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα ΑΕΙ συμπεριλαμβανομένων τόσο των φοιτητών όσο και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού».

Την επιστολή υπογράφουν οι:

-Καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

-Καθηγητής Μηνάς Γιάγκου, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Α.Π.Θ.

-Καθηγητής Δημήτρης Καρπούζας, Πρόεδρος Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

-Καθηγητής Παναγιώτης Κατσώρης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

– Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Μαραγκός, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

-Αναπληρωτής Καθηγητής Αριστείδης Παρμακέλης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογίας, ΕΚΠΑ

-Καθηγήτρια Αικατερίνη Χλίχλια, Πρόεδρος Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Δ.Π.Θ.