Τι αλλάζει για τους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα η πτώση του Άσαντ

 
ξξξ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 15/12/24 - 18:02

Εκτιμάται ότι μετά την πτώση του Άσαντ, μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μόλις οι συνθήκες δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας, Σύροι που βρίσκονται εκτοπισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις τέτοιες περιπτώσεις

Η κατάσταση στη Συρία που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί μετά από τόσα χρόνια εμφύλιου πολέμου είναι ακόμα ιδιαίτερα ρευστή καθώς η νέα ηγεσία που έχει προκύψει αφενός αυτοαποκαλείται προσωρινή και αφετέρου δεν έχει δώσει δείγματα γραφής διακυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε αιτήματα από την πλευρά των Σύρων. Άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι βάσει της Σύμβασης της Γενεύης του 1951, θα καταγράφονται τα αιτήματα αυτά, θα τους δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά για την υποστήριξη των ισχυρισμών τους, θα περνάνε από τη συνέντευξη, όπως άλλωστε γινόταν και μέχρι πρότινος, όπου τους εκθέτουν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στη Συρία, αλλά το τελικό στάδιο της διαδικασίας, που είναι η έκδοση της απόφασης, αναστέλλεται μέχρι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην χώρα καταγωγής τους», τονίζει στο euronews ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάριος Καλέας.

Εκτιμάται ότι μετά την πτώση του Άσαντ, μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μόλις οι συνθήκες δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας, Σύροι που βρίσκονται εκτοπισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις τέτοιες περιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι επί του παρόντος «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλείς, εθελοντικές, αξιοπρεπείς επιστροφές στη Συρία».

«Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι όποια συζήτηση γίνεται στην παρούσα φάση έχει να κάνει με εθελούσιες επιστροφές. Μιλάμε για επιστροφές σε οικειοθελείς βάση. Δεν μιλάμε για αναγκαστικές επιστροφές και δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για αναγκαστικές επιστροφές. Γιατί προκειμένου να λάβει χώρα μια αναγκαστική, να πραγματοποιηθεί μια αναγκαστική επιστροφή, θα πρέπει πρώτα να έχει απορρίψει το αίτημα ασύλου και από τη στιγμή που έχουν ανασταλεί πανευρωπαϊκός τα αιτήματα ασύλου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση μιας απορριπτικής απόφασης και άρα να εκκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής επιστροφής, η αλλιώς, όπως λέγεται, της απέλασης», επισημαίνει ο κ. Καλέας.

 Στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί συνολικά 9.328 αιτήσεις ασύλου (στις 10 Δεκεμβρίου) υπηκόων Συρίας που διαμένουν σε δομές της Υπηρεσίας Δομής και Ταυτοποίησης. Από αυτές μετά την επεξεργασία τους έχουν γίνει αποδεκτές οι 3.091, 1.550 αιτήσεις βρίσκονται στη φάση της καταγραφής ή είναι υπό καταχώρηση, 4.474 βρίσκονται υπό επεξεργασία, ενώ 213 αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Για αυτούς τους 6000 περίπου η διαδικασία της απόφασης προσωρινά παγώνει.

Αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Πολλές από τις ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε πάγωμα της εξέτασης των αιτήσεων ή σχεδιάζουν να το κάνουν. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων των υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης των κρατών μελών συμφωνήθηκε να αρχίσει να εκπονείται ένα σχέδιο επιστροφών, εθελοντικών στην αρχή, όποιων Σύρων πολιτών επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυες (UNCHR) εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, με το 59% από αυτούς να βρίσκονται στη Γερμανία. Σημαντικούς πληθυσμούς φιλοξενούν επίσης η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Γαλλία.

Πέρυσι, περίπου 38.300 Σύροι πρόσφυγες επέλεξαν να επιστρέψουν, ανέφερε η υπηρεσία σε ετήσια επισκόπηση, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας «δεν ήταν ακόμη ευνοϊκές για τη διευκόλυνση μεγάλης κλίμακας εκούσιων επιστροφών με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια, τα μέσα διαβίωσης, τις βασικές υπηρεσίες και τη στέγαση αναφέρθηκαν ως λόγοι για το χαμηλό ποσοστό επαναπατρισμών. Περίπου το 90% των ανθρώπων στη Συρία ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ