Αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προσθέτοντας ότι καταγράφεται μια σταθεροποίηση στο επιδημικό φορτίο.
Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%).
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στα νοσοκομεία έχει αρχίσει ήδη αγώνας δρόμου για τη δημιουργία νέων κλινών, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται διαρκώς.
Κομβικής σημασίας είναι τα επόμενα δύο 24ωρα για το μέλλον του lockdown στην Αττική αφού συμπληρώνεται πλέον μία εβδομάδα αυστηρών περιοριστικών μέτρων και το ενδεχόμενο παράτασής του έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι.
Μπορεί τίποτα μέχρι στιγμής να μην θεωρείται δεδομένο, μιας και όπως τονίζουν συνεχώς κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνηγορούν στο ότι είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό το σενάριο να χρειαστεί περαιτέρω χρόνος για την Αττική προκειμένου να βγει από την κόκκινη ζώνη.
Στην ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την Αττική ήρθαν να προστεθούν και τα προειδοποιητικά σημάδια για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 70%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που παρουσίασε ο υπουργός, χθες καταγράφηκαν 755 νέα κρούσματα (174.659 από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας) και 13 θάνατοι λόγω COVID-19 (6.149). Από τις χθεσινές νέες διαγνώσεις, στην Αττική εντοπίστηκαν 231, στη Θεσσαλονίκη 125, στην Αχαΐα 61, στην Αργολίδα 26, στο Ρέθυμνο 22 και στη Χαλκιδική 23.
Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:
-- Αχαΐα
-- Αργολίδα
-- Κορινθία
-- Ηλεία
-- Εύβοια
-- Βοιωτία
-- Χαλκιδική
-- Ρέθυμνο
-- Ηράκλειο
-- Κεφαλονιά
-- Θάσος
-- Κάρπαθος
Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα. Η Κάλυμνος ειδικά αποτελεί μία ειδική περίπτωση αφενός γιατί πρόκειται περί νησιού και αφετέρου γιατί εδώ και αρκετές ημέρες εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις ημερήσιες αναφορές.
Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. Ενώ από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.
Αθ. Εξαδάκτυλος: Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων
Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αθ. Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.
"Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι'', είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση ο κος Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.
Επιπρόσθετα εκτίμησε πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.