Ο τρόμος των εισπρακτικών εταιριών έρχεται και για τους οφειλέτες της ΔΕΗ καθώς εννέα εταιρείες με επικεφαλής την εταιρεία Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, θα αναλάβουν να «μαζέψουν» τις οφειλές καταναλωτών προς τη ΔΕΗ. Ύστερα από σχετικό διαγωνισμό κοινοπραξία εταιρειών, στην οποία συμμετέχουν τράπεζες, δικηγορικές εταιρείες και ειδικοί σύμβουλοι σε χαρτοφυλάκια χρέους, θα αναλάβουν να μειώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Στην κοινοπραξία μετέχουν οι ΙΒΜ Ελλάδος, Deutsche Bank London Branch, Εστία Business Group, Deloitte Business Solutions KPMG Qualco UK Kappa Research Δικηγορική Ν. Ανδρικόπουλος και η εξειδικευμένη σε τιτλοποιήσεις αμερικανική χρηματοοικονομική εταιρεία Finacity.
Σύμφωνα με τη προκήρυξη του ο σύμβουλος ζητείται να εκπονήσει αναλυτικό πλάνο υλοποίησης υπηρεσιών, να αναπτύξει στρατηγική διαχείρισης οφειλών και να καθορίσει συστηματικές δράσεις διαχείρισής τους, να μελετήσει την εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης, τιτλοποίησης απαιτήσεων,να σχεδιάσει πλαίσιο υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων, υποστήριξης της υλοποίησής του και να αναλάβει τη διαχείριση επιλεγμένου τμήματος πελατών με ληξιπρόθεσμες . Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι μέχρι την εξόφληση των διακανονισμών που συναφθούν.
Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι 12 εκατ. ευρώ και προβλέπεται ότι η αμοιβή του αναδόχου θα καθορίζεται ως ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών.
Για πελάτες με ενεργή σύμβαση το ανώτατο ποσοστό της αμοιβής είναι 8%, για πελάτες χωρίς ενεργή σύμβαση 12% μέχρι 2000 ευρώ οφειλή και 10% για μεγαλύτερη από 2000 ευρώ οφειλή. Για μεγαλύτερες οφειλές η προκήρυξη προέβλεπε ακόμη μεγαλύτερες αμοιβές (μέχρι 30 χιλιάδες 10%, μέχρι 50 χιλιάδες 20% και άνω των 50 χιλιάδων 30%).
Να σημειωθεί πως το διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ αποφάσισε την επιβολή και αύξηση επιτοκίων για κατηγορίες ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με την απόφαση:
- Δεν αυξάνεται το επιτόκιο για οφειλές που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε
ρύθμιση. Το επιτόκιο παραμένει στα επίπεδα του δικαιοπρακτικού, δηλαδή 5,25%.
- Επιβάλλεται, σύμφωνα με τον νόμο, επιτόκιο 6% για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου,
για πρώτη φορά.
- Για ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών που δεν προσέρχονται να τις ρυθμίσουν επιβάλλεται,
σύμφωνα με το νόμο, επιτόκιο 7,25%