Σαν σήμερα 8 Οκτωβρίου ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εκφωνεί τον ιστορικό λόγο στην Πνύκα «Παραινέσεις στη νέα γενιά». Η Τέχνη έβλεπε τον Μπομπ Μάρλει να καταρρέει επί σκηνής και να οδηγείται στο νοσοκομείο και να διαπιστώνεται πως έχει όγκο στον εγκέφαλο. Για πρώτη φορά το Νόμπελ Λογοτεχνίας πήγαινε σε Πορτογάλο, τον Ζοσέ Σαραμαγκού.
1580 Πεθαίνει ο Ιερόνιμους Βολφ, γερμανός φιλόλογος, ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη λέξη Βυζάντιο για να χαρακτηρίσει το Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος. Θεωρείται ο θεμελιωτής των Βυζαντινών Σπουδών. (Γεν. 13/8/1516)
1754 Πεθαίνει ο Βρετανός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Χένρι Φίλντινγκ.
1827: Ο τριεθνής στόλος υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιδεν κατατροπώνει τον τουρκοαιγυπτιακό του Ιμπραήμ έξω από το Ναβαρίνο και ανοίγει το δρόμο για την ελληνική ανεξαρτησία. (Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου)
1838: Ο εκφωνεί στην Πνύκα την περίφημη ομιλία του «Παραινέσεις προς τη νέα γενιά».
1871 Ξεκινά η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκίνησε στις 9 το βράδυ όταν μια αγελάδα κλώτσησε μία λάμπα πετρελαίου μέσα σ έναν αχυρώνα. Την ίδια μέρα ξεσπά πυρκαγιά και στο Γουισκόνσιν. Η φωτιά εξαπλώνεται σε έξι κομητείες και πεθαίνουν συνολικά 1.100 άτομα.
1895 Γεννιέται ο Αργεντινός στρατηγός Χουάν Περόν, τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας του.
1912 Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο Μούδρο της Λήμνου, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Θα απελευθερώσουν το νησί την επόμενη μέρα.
1927 Γεννήθηκε ο Κώστας Ταχτσής, Έλληνας ποιητής και συγγραφέας. («Το Τρίτο Στεφάνι») (Θαν. 25/8/1988)
1930 Γεννιέται ο Ιάπωνας συνθέτης Τόρου Τοκεμίτσου.
1973 Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος διορίζει πρωθυπουργό τον Σπύρο Μαρκεζίνη, ξεκινώντας τη «φιλελευθεροποίηση» της Χούντας, που, σαράντα μέρες αργότερα, θα θαφτεί στο Πολυτεχνείο.
1973: Μία τεθωρακισμένη μεραρχία των Ισραηλινών επιτίθεται στις αιγυπτιακές δυνάμεις που προελαύνουν στο Σουέζ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Γιομ Κιπούρ. Η επίθεση αποτυγχάνει και 150 ισραηλινά τανκς καταστρέφονται.
1980 Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.
1998 Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Πορτογάλο, τον Ζοζέ Σαραμάγκου. Είναι η πρώτη φορά, από το 1901 που πρωτοξεκίνησε ο θεσμός των Νόμπελ, που δίνεται σε συγγραφέα από την Πορτογαλία, ενώ είναι ο τέταρτος κατά σειρά Ευρωπαίος που βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το όνομα, πάντως, του Ζοζέ Σαραμάγκο ήταν επί πολλά χρόνια μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο. Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία: “Το βραβείο απονέμεται στον Ζοζέ Σαραμάγκο, ο οποίος με φανταστικές αλληγορίες, με συναίσθημα και ειρωνεία, κάνει πάντα κατανοητό το μέρος της πραγματικότητας που μας διαφεύγει”.
2015: Η FIFA απαγορεύει κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για 90 ημέρες στους Σεπ Μπλάτερ, Μισέλ Πλατινί και Ζερόμ Βάλκε εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά