Το προσφυγικό, οι διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, η φτώχεια και οι εξελίξεις μετά το Brexit, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην ετήσια γενική συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 120 βουλευτών και συνεργατών τους από 25 χώρες και είναι εκλογοαπολογιστική.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέϊ Ναρίσκιν και ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, θα μιλήσουν στην επίσημη τελετή έναρξης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στις 7:30μ.μ. τη Δευτέρας 4 Ιουλίου και αμέσως μετά θα εγκαινιάσουν την έκθεση με τίτλο "Αθως: Το Άγιον Όρος" στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Χαιρετισμό στην τελετή θα απευθύνουν, επίσης, ο πρόεδρος της γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ και μέλος της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας, Σεργκέϊ Ποπόφ, ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ και υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος του Παναφρικανικού κοινοβουλίου Roger Nkodo Dang και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Την Τρίτη 5 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέϊ Ναρίσκιν, θα μεταβεί στο Άγιον Όρος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Γιάννη Αμανατίδη, όπου θα επισκεφθεί τις Καρυές και την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος.
"Η παρουσία των προέδρων της Κρατικής Δούμα και της Βουλής των Ελλήνων στη ΔΣΟ είναι απόδειξη της διαχρονικότητας των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας και ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης, ως ένα σημείο διαλόγου και σταθερότητας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, για το πρόγραμμα της γενικής συνέλευσης, μαζί με τον σύμβουλο της ΔΣΟ Κώστα Μυγδάλη. Πρόσθεσε πως η στενή συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία προχωράει με σταθερά βήματα και αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αγία Πετρούπολη και στις επαφές που είχε εκεί.
Η έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών για το Άγιον Όρος θα λειτουργήσει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης για ένα μήνα και γίνονται προσπάθειες να μεταφερθεί και πάλι το Σεπτέμβριο. Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε στην Κρατική Δούμα, ένα μέρος παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο και στις 16 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.