Προκαλεί στη Θράκη και κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα το τσιράκι του Ερντογάν

 
 Προκαλεί στη Θράκη και κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα το τσιράκι του Ερντογάν

Ενημερώθηκε: 06/05/21 - 11:23

Προκαλεί και κουνά το δάχτυλο στη χώρα μας ο εντεταλμένος του Ερντογάν που περιοδεύει στη Θράκη για να… εμψυχώσει τους φορείς που χρησιμοποιούνται ως «πιόνια» από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, για να προωθούν την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργούς Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θράκη γίνεται πριν από το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), και λίγες μέρες μετά τη θυελλώδη κοινή συνέντευξη Τύπου μεταξύ των ΥΠΕΞ Δένδια-Τσαβούγλου, όπου επί τάπητος τέθηκε η μειονότητα της Θράκης.

Στην περιοδεία του, τον Κινάν συνοδεύει ανελλιπώς ο Τούρκος πρέσβης της Αθήνας Μπουράκ Οζουγκεργκίν και αποστολή διπλωματών από την Τουρκία.

«Τουρκική Μειονότητα» στη Θράκη και «Τουρκική Κοινότητα» στη Θεσσαλονίκη βλέπει το «τσιράκι» του Ερντογάν

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στην Ξάνθη, πρώτο σταθμό της διήμερης ιδιωτικής του επίσκεψης στη Θράκη, αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα, δήλωσε πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Για την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε λόγο για «τουρκική (sic) μειονότητα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, μετά την (επίσκεψη στη) Θεσσαλονίκη».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’ και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Ισχυρίστηκε επίσης πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο.

Προκλήσεις πριν καν φτάσει

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν από το βράδυ της Τρίτης 04/05, οπόταν με ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προλόγισε την επίσκεψη Κινάν στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ η επίσκεψη γίνεται για το Ραμαζάνι και στο περιθώριο αυτής ο Τούρκος πολιτικός θα συναντιόταν με τους τοπικούς «Μουφτήδες», όπως τους χαρακτήρισε, αναφερόμενο το ΥΠΕΞ στους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, «καθώς και με εκπροσώπους ενώσεων, οργανώσεων και των μελών της Τουρκικής (sic) Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, καθώς και μειονοτικά σχολεία και οθωμανικά μνημεία».

Θέλει τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το απόγευμα αποκλειστικά σε τουρκικά και μειονοτικά ΜΜΕ στην Κομοτηνή ο Κινάν χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Με διπλωματικές πηγές απαντά η Ελλάδα

Μη θέλοντας να δώσει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Κιράν σε Θεσσαλονίκη και Θράκη, η Ελλάδα επέλεξε να απαντήσει στους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς του Τούρκου υφΥΠΕΞ με διπλωματικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πηγές ξεκαθαρίζουν πως «η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής» και υπογραμμίζουν ότι «στο πλαίσιο αυτό (η Ελλάδα) εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη». Επίσης, πληροφορούν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως «οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».