Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ο πικρός απολογισμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

 
Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ο πικρός απολογισμός του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής

Ενημερώθηκε: 20/06/17 - 15:31

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Η 20η Ιουνίου είναι η μέρα που όλοι στρέφουμε την προσοχή μας λίγο παραπάνω στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Ελλάδα όμως κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια και τον ανθρωπισμό της Ευρώπης γιατί είχε κάθε μέρα την έγνοια της σ' αυτούς».

Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

απολογισμό

Το υπουργείο συνεχίζει κάνοντας ένα σύντομο των μέχρι τώρα δράσεών του.

Γιάννης Μουζάλας

O υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής θα βρίσκεται το πρωί της Τρίτης στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή "Φυλή των Φίλων" με τον Κώστα Αρβανίτη.

Αναφέρονται μεταξύ άλλων:

- Η διαχείριση περισσότερων του ενός εκατομμυρίων προσφύγων «με αυξανόμενη φροντίδα και αξιοπρέπεια»

- Η δημιουργία 40.000 θέσεων φιλοξενίας σε πρώτη φάση για τη διαχείριση των 60.000 ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα «μετά το παράνομο κλείσιμο των συνόρων από τις γειτονικές χώρες» και η φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα σε δεύτερη φάση

προσφύγων και μεταναστών

- Η μεταφορά χωρίς βία από την Ειδομένη, το Ελληνικό, τη Μυτιλήνη, την πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, όπου τους παρέχονται στέγαση, σίτιση, περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη

- Η σταδιακή ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση και σε δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού

- Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας

- Η εξέταση από το 2015 μέχρι σήμερα 87.939 αιτημάτων διεθνούς προστασίας

υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Το , εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική -για ένα ζήτημα που η διαχείρισή του παρομοιάζεται με μαραθώνιο κι όχι αγώνα 100 μέτρων- θα συνεχίσει να καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια ώστε να αποδοθούν στους πρόσφυγες τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς», υπογραμμίζεται.

Στο μήνυμα γίνεται εξάλλου μνεία στη «λαϊκή αλληλεγγύη και τη συμμετοχή του λαού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος που απέτρεψε την ανάπτυξη ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων». «Αυτό που επετεύχθη από την ελληνική κοινωνία είναι αξιέπαινο και μοναδικό στην Ευρώπη. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε», καταλήγει.