Ομόφωνη απόφαση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

 
Ομόφωνη απόφαση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων για νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας

Ενημερώθηκε: 20/03/17 - 19:33

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν ομόθυμα και ομόφωνα στην αναγκαιότητα υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ, με τους ίδιους όρους, όπως και οι προηγούμενες, με το σκεπτικό, αφενός μεν να διασφαλιστεί το σύνολο των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτή, αφετέρου δε να εξακολουθεί να υφίσταται το ελάχιστο πλαίσιο δικαίου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι οι ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης είναι δεδομένες, αφού η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου εξακολουθεί να παραμένει μία ακόμα προεκλογική εξαγγελία. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι ούτε οι συλλογικές συμβάσεις επανήλθαν ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, γίνονται στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν το ύψος του κατώτατου μισθού να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών. Αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης».

«Βεβαίως», συμπλήρωσε, «θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον, αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό. Ομολογώ ότι είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Θα εξεταστούν κι άλλα ζητήματα, όμως, που αφορούν συμπληρωματικές ασφαλίσεις, διάσωση θέσεων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, δηλαδή θεσμικά θέματα, που είναι τα μόνα που δεν απαγορεύει ο νόμος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης, εκφράζοντας την ένστασή του «για ένα κείμενο συμφωνίας της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, το οποίο εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, και το οποίο δεν περιλαμβάνει την ΕΣΕΕ». Πρόκειται, όπως είπε, για ένα σχέδιο έξι νέων άρθρων που προτείνεται, «τα οποία είναι περί ανέμων και υδάτων, όπως παραδείγματος χάριν, πώς θα σωθούν οι επιχειρήσεις παίρνοντας λεφτά από την Παγκόσμια Τράπεζα, κ.ά. Εμείς τέτοιου είδους παιχνίδια δεν θα παίξουμε» είπε. Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Αναφορικά με ένα σχέδιο έξι νέων άρθρων που προτείνεται, δεν είμαι σίγουρος ότι αφορούν τόσο πολύ την επέκταση της ΕΓΣΣΕ, και μάλιστα ενόψει του κινδύνου να θεσμοθετηθούν όλες οι αλλαγές προς το χειρότερο, που προτείνουν οι θεσμοί. Προτεραιότητα των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, δεν θα έπρεπε να είναι το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, η καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, ούτε οι τεχνικές ομάδες "επανεκκίνησης" επιχειρήσεων, ενώ θεωρώ πλεονασμό την αναφορά στα αυτονόητα, όπως υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καταπολέμηση του ρατσισμού και αδήλωτη εργασία. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η ΕΣΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017, και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής της συνέλευσης, ώστε να διασωθούν, τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν τα βασικά επιδόματα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κορκίδη για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Το μόνο που έχω ακούσει, είναι ότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις έθεσε θέμα να πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα κατά της ανεργίας».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπήρχαν προτάσεις από τη ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, που να τέθηκαν τώρα για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε αρνητικά. Και συνέχισε: «Υπήρχαν οι προτάσεις τις οποίες εμείς από το αρχικό κείμενο της πρόσκλησης σε διαπραγμάτευση, τις θέσαμε επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρόταση για την υγιεινή και ασφάλεια, πρόταση για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων στην εργασία, πρόταση για τη μελέτη για τη δημιουργία εθνικού επαγγελματικού ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, πρόταση για τη διάσωση επιχειρήσεων, αλλά με τη διάσωση των θέσεων εργασίας. Αυτά θα δει όποιος διαβάσει το κείμενο της διαπραγμάτευσης, που έχει σταλεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016». Ερωτηθείς αν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για τη διάσωση των θέσεων εργασίας, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι υπάρχουν σκέψεις που αφορούν κυρίως επιχειρήσεις που είναι στο μεταίχμιο, αν μπορούν να μετασχηματιστούν σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας με αναζήτηση και των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι επιτυχημένες επιχειρήσεις, χωρίς ευχαριστημένους εργαζόμενους, δεν υπάρχουν. «Ο ΣΕΒ κάνει οτιδήποτε ώστε να πετύχει ανταγωνιστική οικονομία και ευχαριστημένους εργαζόμενους. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητάμε με τη ΓΣΕΕ να παραταθεί η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υφίσταται» διευκρίνισε. Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι προτεραιότητα του ΣΕΒ, ούτε οι ομαδικές απολύσεις ούτε το λοκ-άουτ, δεν είναι στοιχεία τα οποία ενδιαφέρουν αυτήν τη στιγμή τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς δήλωσε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας πριν από τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας.