Άλλη μία ημέρα έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με 8 σεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε μία ώρα το πρωί.
Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι τα σχολεία σε: Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά και την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου παραμένει σταθερή. Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5.2 ρίχτερ.
Οι απεσταλένοι του ΕΡΤΝews στη Σαντορίνη και την Αμοργό, Λία Χρηστάρα και Χριστιάνα Μανιάτη, καταγράφουν «ψυχραιμία και ετοιμότητα» για τους εναπομείναντες, ενώ ακόμη 300 άνθρωποι με τρία δρομολόγια έφυγαν από τη Σαντορίνη. Στην Αμοργό το ιατρικό προσωπικό ενισχύθηκε από γιατρούς που έφτασαν από τη Νάξο.
Οι αυτοψίες στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν και όλα τα σχολεία κρίθηκαν ασφαλή.
Ποιο θα είναι το «πράσινο φως» για αποκλιμάκωση
Εντός φυσιολογικών πλαισίων χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης τις έξι διαδοχικές δονήσεις μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι σε περίπου μία ώρα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με την μεγαλύτερη εντάσεως 4,9 ρίχτερ να σημειώνεται στις 11 το πρωί.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μειώνεται ο ρυθμός σεισμικότητας και όχι τα μεγέθη. Το μέσο μέγεθος θα παραμείνει σταθερό για αρκετο καιρό ακόμη. Αυτό που θα ανάψει το πράσινο φως για αποκλιμάκωση είναι η μείωση της συχνότητας.
Οι επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, ανακοίνωσε ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου ενώ η σεισμική δραστηριότητα εντός της Καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
«Η μια ακολουθία εχει παραμείνει πλέον στο ίδιο σημείο. Δεν συνεχίζει να μετακινείται προς τα ΒΑ εχει παραμείνει στην περιοχή της νήσου Ανύδρου μετακινουμένη προς τα ΝΔ. Υπήρχαν παροδικές υφέσεις αλλα είχαμε γένεση σεισμού κοντά στο 5 οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για λήξη συναγερμού, ούτε ότι η ακολουθία βαίνει προς εκτόνωση», είπε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.
Ανάλυση δεδομένων από σεισμογράφους
Οι επιστήμονες προσπαθούν να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα για το φαινόμενο που επιμένει.
Ως το ορεινότερο χωριό της Σαντορίνης, τον Πύργο, υπάρχει καταγραφικό μηχάνημα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέγκυας Μπρούσαλη. Εχει τοποθετηθεί στον Άγιο Χριστόφορο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.
Κατόπιν αυτοψίας των ειδικών, ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία του νησιού είναι το παλιό λιμάνι λόγω των έντονων μορφολογικών κλίσεων και θα πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις.
Στη μάχη για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθήκων στη Σαντορίνη ρίχνεται και ο ΕΕΣ. Τρειςκοινωνικοί λειτουργοί, έξι διασώστες με κατάλληλο εξοπλισμό και δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι θα υποστηρίζουν τους κατοίκους που δοκιμάζονται.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ηλία Κούκου, 23 οικογένειες από τη Σαντορίνη, φιλοξενούνται ήδη από το Δήμο Αθηναίων στον ‘Αγιο Ανδρέα, ενώ διατυπώθηκαν ακόμη 300 αιτήματα φιλοξενίας.
Ο αγρότης Κώστας Κοτανίδης από την Καστοριά διατίθεται να φιλοξενήσει όσους το επιθυμούν.
Πηγή: ertnews.gr