Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η 4ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ-Χαμάς και εντείνονται οι πιέσεις από Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες να επιμηκυνθεί, προκειμένου να γυρίσουν στις οικογένειές τους περισσότεροι όμηροι.
Το ενδεχόμενο αυτό δεν απέκλεισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα παραταθεί.
Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, το ένοπλο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως «επιδιώκει την παράταση της ανακωχής πέραν των τεσσάρων ημερών» που προέβλεπε η συμφωνία, με σκοπό να «αυξηθεί ο αριθμός των κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι».
Πρόκειται για κάτι που προβλεπόταν στη συμφωνία. Υπάρχει ρήτρα στη συμφωνία που επιτρέπει την παράταση της ανακωχής, με προϋπόθεση την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα, που θα έχει αντάλλαγμα την απελευθέρωση 30 Παλαιστίνιων.
Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χαμάς εξήγησε ότι το κίνημα «ενημέρωσε τους μεσολαβητές» πως θέλει η ανακωχή να παραταθεί για «δυο ως τέσσερις ημέρες».
Η τρίτη ομάδα ομήρων αφέθηκε χθες (26/11/2023) ενώ για τη σημερινή ανταλλαγή οι λίστες των ομήρων από τη Χαμάς έχουν σταλεί νωρίτερα στο Ισραήλ και εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή αν όλα τα ονόματα ανήκουν σε οικογένειες έτσι όπως είχε συμφωνηθεί και από την άλλη πλευρά το Ισραήλ έχει στείλει τη λίστα των ατόμων που βρίσκονται προ των πυλών της αποφυλάκισης από ισραηλινές φυλακές.
Νέες ανησυχίες έχουν εγείρει Ισραήλ και ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, σχετικά με τις λίστες με τα ονόματα των ισραηλινών στρατιωτών και των κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές, οι οποίοι πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα, όπως είπε στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι Καταριανοί μεσολαβητές συνεργάζονται με το Ισραήλ και τη Χαμάς για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις. «Υπάρχει ένα μικρό ζήτημα με τις σημερινές λίστες. Οι Καταριανοί συνεργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το λύσουν και να αποφύγουν τις καθυστερήσεις», σημείωσε ο αξιωματούχος.
Διεθνείς εκκλήσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα και πολιτική λύση
Το Ιράν ζήτησε να διαρκέσει η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε «να σταματήσουν εντελώς» τα ισραηλινά «εγκλήματα» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Ως Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιθυμούμε και ελπίζουμε, όπως και πολλές χώρες» η εκεχειρία «να εισέλθει σε μια βιώσιμη διαδικασία» και «να σταματήσουν εντελώς τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Την παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα, ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει της διήμερης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι μια παράταση της ανθρωπιστικής παύσης είναι απαραίτητη για να επιτρέψει την πρόσβαση περαιτέρω βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό της Γάζας, αλλά και για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε, επίσης, ότι το Ιράν θα πρέπει να συγκρατήσει τους «οικείους» και εταίρους του.
Διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Μεσανατολικό πρέπει να συγκληθεί σύντομα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο που διεξάγονται στην Βαρκελώνη προσθέτοντας ότι η Παλαστινιακή Αρχή είναι ο μοναδικός δυνατός και αξιόπιστος εταίρος για την αναζήτηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.
Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά την Γάζα όταν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες, διότι δεν διαθέτει ατζέντα για την ειρήνη, είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών και οικοδεσπότης του Φόρουμ.
Εκκληση για την εφαρμογή διαρκούς εκεχειρίας απηύθυνε από την Βαρκελώνη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ με στόχο την επεξεργασία «πολιτικής λύσης» στην διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους.
Η τετραήμερη αυτή εκεχειρία αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά «πρέπει να παραταθεί» και «να μετατραπεί σε διαρκή ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία πολιτικής λύσης στην κρίση», δήλωσε ο Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για την απουσία του Ισραήλ από τις εργασίες του Φόρουμ της Ενωσης για την Μεσόγειο.
«Μία πολιτική λύση που θα μπορέσει να μας επιτρέψει να σπάσουμε τον κύκλο της βίας μια και καλή», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια για το Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος».
Ο δρόμος προς την ειρήνη βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά, αλλά δεν είναι άπιαστος. Και οι δύο λαοί έχουν ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην ίδια γη, άρα οφείλουν να την μοιραστούν, είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας δεν πρέπει να επανεποικισθεί από το Ισραήλ.
«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την τυφλή κτηνωδία με την οποία η Χαμάς επιτέθηκε αποχαλινωμένη κατά των πολιτών στις 7 Οκτωβρίου. Αλλά μια φρικαλεότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρικαλεότητα», δήλωσε ο Μπορέλ αναφερόμενος στον ισραηλινό πόλεμο αντιποίνων που διεξάγει το Ισραήλ στην Γάζα και «στα δεινά του άμαχου πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα».
Η διαδικασία προώθησης της λύσης των δύο κρατών πρέπει να ξεκινήσει μαζί με την «εξασφάλιση του τερματισμού αυτής της βάρβαρης επίθεσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.