Μεσανατολικό: 7η ημέρα εχθροπραξιών - Θα συνεχίσουμε λέει ο Νετανιάχου - Αμηχανία στις αραβικές χώρες

 
Μεσανατολικό: 7η ημέρα εχθροπραξιών - Θα συνεχίσουμε λέει ο Νετανιάχου - Αμηχανία στις αραβικές χώρες

Ενημερώθηκε: 16/05/21 - 10:40

Το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπεί από αέρος τη Λωρίδα της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, βομβαρδίζοντας μεταξύ άλλων το σπίτι ηγετικού στελέχους της Χαμάς, ενώ μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος εκτόξευσαν νέες ομοβροντίες ρουκετών, ιδίως εναντίον της μητρόπολης Τελ Αβίβ, καθώς οι εχθροπραξίες βρίσκονται στην έβδομη ημέρα τους χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι οδεύουν σε αποκλιμάκωση.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα πλήγματα στον παραθαλάσσιο θύλακα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πολίτες έσπευσαν στα καταφύγια καθώς ήχησαν οι ειρήνες της αεράμυνας στο Τελ Αβίβ και στη νότια πόλη Μπερσέμπα. Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν πάνω στη βιασύνη τους να φθάσουν στα καταφύγια, σύμφωνα με τραυματιοφορείς.

Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους 41 παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών· στο Ισραήλ γίνεται λόγος για 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 2 παιδιών.

Απεσταλμένοι των ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της Αιγύπτου συνεχίζουν τις προσπάθειες να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει δημόσια αργότερα σήμερα για να συζητήσει τη χειρότερη ανάφλεξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων μετά το 2014.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χαμάς επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να βάλλουν, μία ημέρα μετά την καταστροφή πολυκατοικίας στην πόλη της Γάζας όπου είχαν τα γραφεία τους διεθνή μέσα ενημέρωσης, κυρίως το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το κτίριο Τζάλα ήταν θεμιτός στρατιωτικός στόχος, διότι σε αυτό είχε γραφεία η υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς, ενώ πρόσθεσε ότι προειδοποίησε τους αμάχους να βγουν από το κτίριο πριν επιτεθεί.

Το AP καταδίκασε την επιδρομή και απαίτησε το Ισραήλ να παρουσιάσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν το σκεπτικό του. «Δεν είχαμε ποτέ την παραμικρή ένδειξη ότι η Χαμάς είχε γραφεία στο κτίριο ή ήταν ενεργή στο κτίριο», τόνισε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός.

Η Χαμάς, κάνοντας λόγο περί αντιποίνων για την καταστροφή του κτιρίου, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε νέες ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ και πόλεων στο νότιο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές χθες βράδυ ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του βρίσκονται «ακόμη εν μέσω αυτής της επιχείρησης, που δεν έχει τελειώσει, θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Εξαπολύοντας σειρά πληγμάτων τις πρώτες πρωινές ώρες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έβαλε στο στόχαστρο μεταξύ άλλων το σπίτι του Γιαχία Αλ Σίνουαρ, ανώτερου στελέχους του πολιτικού και του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό του ισλαμιστικού κινήματος.

Άλλη επιδρομή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί παλαιστίνιος νευρολόγος και να τραυματιστούν η σύζυγός του και η κόρη του, σύμφωνα με παλαιστίνιους τραυματιοφορείς και συγγενείς των θυμάτων.

Η Χαμάς άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες το βράδυ της Δευτέραw, έπειτα από ένταση που κράταγε εβδομάδες, εξαιτίας δικαστικής απόφασης για την εκδίωξη οικογενειών παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις συγκρούσεις της ισραηλινής αστυνομίας με παλαιστίνιους πιστούς στο τέμενος Αλ Άκσα, τρίτο ιερότερο τόπο του ισλάμ, στη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Μιλώντας σε πλήθος οπαδών της Χαμάς στη Ντόχα του Κατάρ, ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε αργά χθες ότι η αιτία των εχθροπραξιών είναι η Ιερουσαλήμ.

«Οι σιωνιστές νόμιζαν (...) πως θα κατάφερναν να κατεδαφίσουν το τέμενος Αλ Άκσα, νόμιζαν ότι μπορούσαν να εκτοπίσουν τον λαό μας από τη Σέιχ Τζάρα», είπε ο κ. Χανίγια.

«Λέω στον Νετανιάχου: Μην παίζεις με τη φωτιά», συνέχισε. «Ο τίτλος αυτής της μάχης σήμερα, ο τίτλος αυτής της Ιντιφάντας (σ.σ. ‘εξέγερσης’ στα αραβικά) είναι Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ», επέμεινε.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι οι ένοπλοι βραχίονες της Χαμάς, του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ και άλλων οργανώσεων έχουν εκτοξεύσει περίπου 2.300 ρουκέτες από τη Δευτέρα. Περίπου 1.000 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ 380 κατέπεσαν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους έχουν προχωρήσει σε πάνω από 1.000 πλήγματα από αέρος και με το πυροβολικό στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, τονίζοντας πως στόχοι είναι μαχητές της Χαμάς και άλλων οργανώσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Φατού Μπενσουντά, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της «παρακολουθούν πολύ στενά» τα γεγονότα, καθώς ήδη διενεργείται έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε προηγούμενες φάσεις της σύγκρουσης.

Ο κ. Νετανιάχου κατηγορεί τη Χαμάς ότι «διαπράττει διπλό έγκλημα πολέμου», από τη μια εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον αμάχων και από την άλλη χρησιμοποιώντας παλαιστίνιους άμαχους σαν «ανθρώπινες ασπίδες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, υπενθύμισε «σε όλα τα μέρη ότι η στοχοποίηση πολιτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων μέσων ενημέρωσης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία», σημείωσε εκπρόσωπός του χθες βράδυ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες την «ανησυχία» του στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, ενώ είπε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ότι η Χαμάς πρέπει «να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες».

Τις μεσολαβητικές προσπάθειες που λένε ότι καταβάλλουν «στους διαδρόμους» οι ΗΠΑ και άλλοι περιπλέκει το ότι η Ουάσινγκτον και οι περισσότερες δυτικές χώρες δεν έχουν καμία επαφή με τη Χαμάς, που χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση. Ο κ. Αμπάς, η Φάταχ του οποίου έχει επιρροή πρακτικά μόνο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ελάχιστη επιρροή έχει στη Χαμάς στη Γάζα.

Στο Ισραήλ, η σύγκρουση πυροδότησε ταραχές σε πολλές πόλεις με μεικτό, ισραηλιτικό και αραβικό πληθυσμό, συναγωγές υπέστησαν επιθέσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις στους δρόμους, σημειώθηκαν επιθέσεις ισραηλινών ακροδεξιών. Ο πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν μίλησε αυτή την εβδομάδα περί κινδύνου «εμφυλίου πολέμου».

Η ένταση έχει κλιμακωθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά ισραηλινών στρατιωτών. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, απείλησε χθες ότι αν τα επεισόδια συνεχιστούν, τα μέτρα στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας και κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού «θα ακυρωθούν».

Οι ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας φέρνουν σε αμηχανία τις αραβικές χώρες που πρόσφατα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ

Τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και η καταστολή των διαδηλώσεων των Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους Άραβες νέους εταίρους του εβραϊκού κράτους, δοκιμάζοντας την εξομάλυνση των σχέσεών τους και ωθώντας τους να καταδικάσουν τη βία.

Λιγότερο από ένα χρόνο αφού υπέγραψαν συμφωνίες για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο αναγκάστηκαν να στραφούν σε μια ρητορική επικριτική προς το εβραϊκό κράτος.

Αιτία: η οργή των Παλαιστινίων ενάντια στις εξώσεις οικογενειών από τη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προς όφελος Εβραίων εποίκων, η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων γύρω από το τέμενος αλ Άκσα και οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 153 άνθρωποι, ανάμεσά τους 41 παιδιά. Στο Ισραήλ δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εξέφρασε την Παρασκευή “την ανησυχία του μπροστά στην κλιμάκωση της βίας”. Χρησιμοποιώντας πιο άμεση γλώσσα, το Μπαχρέιν καταδίκασε “τις επιθέσεις του Ισραήλ” εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών.

“Οι αντιδράσεις αυτές αποτελούν σε μεγάλο μέρος μια άσκηση επικοινωνίας με στόχο το αραβικό κοινό σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, το οποίο εξακολουθεί να στηρίζει μαζικά τους Παλαιστίνιους”, σχολίασε ο Ελχάμ Φάκρο, αναλυτής του Crisis Group.

“Οι Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων αραβικών χωρών με το Ισραήλ) δεν είχαν ποτέ στόχο το θέμα της στρατιωτικής κατοχής και της έξωσης των Παλαιστινίων από τη γη τους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο Μπαχρέιν τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους σε πολλές περιοχές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν ζητήσει τη διακοπή των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ.

Στα Εμιράτα, όπου οι διαδηλώσεις απαγορεύονται, πολλοί χρήστες του διαδικτύου αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες για να καταγγείλουν την κατοχή και τη βία των ισραηλινών δυνάμεων.

Από την άλλη ένθερμοι υποστηρικτές του καθεστώτος στο Αμπού Ντάμπι επέκριναν τη Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα Εμιράτα είναι εχθρικά προς τα ισλαμιστικά κινήματα.

Πρώτη δοκιμασία

Σύμφωνα με τον Χιού Λόβατ, αναλυτή του European Council on Foreign Relations, η τρέχουσα κρίση είναι “η πρώτη πραγματική δοκιμασία” για τα Εμιράτα.

Όμως δεν μοιάζει πολύ πιθανό το Αμπού Ντάμπι να αποκηρύξει την εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ, καθώς τα Εμιράτα “έχουν αποκομίσει μεγάλα οφέλη από τις σχέσεις τους με το Ισραήλ”, κυρίως συμφωνίες στον τεχνολογικό τομέα ή για την αγορά στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ.

“Με δεδομένη τα βαθιά διμερή συμφέροντα, η κλιμάκωση στην Παλαιστίνη είναι μάλλον κυρίως ένας επιβραδυντικός παράγοντας. Αν μην ξεχνάμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Εμιράτων και του Ισραήλ αναπτύσσονται εδώ και χρόνια και επιβίωσαν των πολέμων στη Γάζα”, πρόσθεσε ο Λόβατ.

Μετά τις Συμφωνίες του Αβραάμ τα βλέμματα στράφηκαν προς τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή, όμως το βασίλειο απορρίπτει το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεών του με το Ισραήλ, αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο βασιλιάς Σαλμάν καταδίκασε έντονα “τις ενέργειες του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ” και εξέφρασε τη στήριξή του “στα νόμιμα δικαιώματα” του παλαιστινιακού λαού. Την Παρασκευή ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν κατήγγειλε “τις παράνομες πρακτικές της ισραηλινής κατοχής”.

“Αποστάσεις”

Για τις άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες πρόσφατα εξομάλυναν τις σχέσεις του με το Ισραήλ, η αμηχανία είναι ακόμη πιο αισθητή, διότι το Μαρόκο όπως και το Σουδάν έχουν μια πολύ ενεργή κοινωνία των πολιτών στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Η εξομάλυνση των σχέσεών του με το Ισραήλ έχει για το Μαρόκο στρατηγικό χαρακτήρα διότι συνδέεται με την αμερικανική αναγνώριση της κυριαρχίας του Ραμπάτ στη διαφιλονικούμενη περιοχή της δυτικής Σαχάρας, την οποία δεν έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.

Μπροστά στην πίεση του δρόμου και τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, το Μαρόκο καταδίκασε τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους.

“Το Μαρόκο θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η τρέχουσα ένταση. Αν δεν το καταφέρει, θα ήταν προτιμητέο να πάρει αποστάσεις από τη διαδικασία εξομάλυνσης, χωρίς να φτάσει στο σημείο να διακόψει τις σχέσεις του με το Ισραήλ”, εκτίμησε ο Ταζεντίν Χουσαΐνι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο του Ραμπάτ.

Το Σουδάν, που εξομάλυνε τις σχέσεις του με το εβραϊκό κράτος, για να αφαιρεθεί από την αμερικανική λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, επίσης “καταδίκασε και απέρριψε τα μέτρα που έλαβε το Ισραήλ” εναντίον των Παλαιστινίων.

“Οι επιθέσεις αυτές και τα εγκλήματα αυτά αποτελούν κατάφωρη πρόκληση”, τόνισε η Σουδανή υπουργός Εξωτερικών Μαριάμ αλ Μάχντι, εκφράζοντας την ανησυχία ότι ενδέχεται “να προκαλέσουν έναν κύκλο βίας”.