Μαύρες παραλίες: Δύο χρόνια περίπου θα απαιτηθούν για να καθαρίσει ο Σαρωνικός από το μαζούτ, δηλώνει ο καθηγητής και πρόεδρο της Ελληνική Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα και καταγγέλλει την κυβέρνηση για καταστροφικές «καθυστερήσεις».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουρέτας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ακτές της Ατικής και εξήγησε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη φύση και στον άνθρωπο από τη διαρροή αυτή.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το βασικότερο ζήτημα, πέραν της ενημέρωσης των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι που δεν έγινε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.
Ο Δ.Κουρέτας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτη κίνηση για τις οποίες είναι να ληφθούν μέτρα τις πρώτες μέρες, αφού στη συνέχεια «περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας».
«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως διευκρίνισε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια».
Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.
«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος», προσέθεσε.
Επικίνδυνο ακόμη και το περπάτημα
Ερωτηθείς ποιες είναι οι συνέπειες της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».
Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.
Ξεκίνησε η συστηματική δειγματοληψία
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, προχώρησε στην δειγματοληψία για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.
Μία πρώτη δειγματοληψία πάντως έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης.
«Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση.
Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.
Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».
Τα «μαζεύει» ο Σαντορινιός
Τέτοιες τοποθετήσεις υποχρέωσαν τον υφυπουργό Ναυτιλία Νεκτάριο Σαντορινιό να «διορθώσει» τόσον τον ίδιο τον εαυτό του όσο και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τις... υπερβολικά αισιόδοξες δηλώσεις του πως «σε 20 μέρες οι παραλίες της Αττικής θα είναι καθαρότερες από πριν»: «Κάνουμε και λάθη» δήλωσε σχετικά το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον Σκάι.
Ο κύριος Σαντορινιός εμφανίστηκε πάντως απόλυτος πως το υπουργείο αντέδρασε όσο πιο άμεσα γινόταν: «Το ναυάγιο έγινε τις 02:30 και το πλοίο βυθίστηκε 04:10, όπου βρίσκονταν σκάφη του λιμενικού, παραπλεόντα για τυχόν ναυαγούς.
Μέχρι να "κάτσει" το πλοίο δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αμέσως μετά, έπρεπε να πέσουν οι δύτες και να υπογραφεί η σύμβαση, ώστε να μπει το φράγμα, που είχε μπει στις 09:40», εξήγησε και απέδωσε την διαρροή των καυσίμων στις επτά αυτές ώρες που όπως υποστήριξε δεν ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης πως κατ' εκτίμηση «διέφυγαν» από το δεξαμενόπλοιο περίπου 300 τόνοι πετρελαιοειδών, ενώ διευκρίνισε πως «έχουν σταλεί δείγματα για εργαστηριακή ανάλυση, ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι όλο το πετρέλαιο προέρχεται από εκείνο το πλοίο. Δεν έχουμε ακόμα τα αποτελέσματα, θα τα έχουμε μάλλον εντός της εβδομάδας».
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση ενημέρωσης προς τους δήμους της παραλιακής που τελικά επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ισχυρίστηκε πως το πρωί της Δευτέρας η εικόνα που είχαμε από τα αεροπλάνα «ήταν καθαρή»:
«Η κηλίδα φεύγει προς την Σαλαμίνα, επιστρέφει το βράδυ, υπάρχουν και κινήσεις των πετρελαιοειδών, ιδιαίτερα του μαζούτ, το βράδυ αρχίζει να αλλάζει ο καιρός και να έρχεται προς Πειραϊκή. Υπάρχουν εικόνες την Δευτέρα το πρωί που η θάλασσα ήταν καθαρή, αλλά από κάτω δεν ξέραμε τι γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε πως αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό ότι το πετρέλαιο κινείται προς την Αττική, εστάλησαν σήματα και ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι και τηλεφωνικά.
Όσον αφορά στο πότε θα κάνει μπάνιο ο κόσμος, «μόλις το ΕΛΚΕΘΕ και οι μετρήσεις του δώσουν το οκ», ανέφερε και πρόσθεσε για τους ψαράδες: «Τα αλιεύματα, εκτός Σαρωνικού, δεν υπάρχει κανένα θέμα και από εκεί και πέρα θα έχουμε μετρήσεις καθημερινές από το ΕΛΚΕΘΕ και θα ανακοινώσουμε στους ψαράδες πότε μπορούν να ψαρέψουν».
Παιδιά κάνουν μπάνιο στον Άλιμο και βγαίνουν με πίσσες
Οπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας notia.gr στον Αλιμο, στην παραλία «Στολίδι» το μεσημέρι της Κυριακής ένας πατέρας με τα τρία ανήλικα παιδιά του κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.
Ξαφνικά βλέπει τα παιδιά να βγαίνουν από το νερό με σημάδια από πίσσα στα κορμιά τους.
Οπως δικαιολογήθηκε ο πατέρας, δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται το κολύμπι ούτε είδε τις ταμπέλες που το γράφουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Σαρωνικός χάνεται μέσα σε μια πετρελαιοκηλίδα- Σοκαριστικές εικόνες (ΒΙΝΤΕΟ)