Στο επίκεντρο της προσοχής της κυβέρνησης βρίσκονται οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς οι πολίτες που διαβιούν στις δομές αυτές χρήζουν αυξημένης προστασίας από τον κορονοϊό.
Απαρέγκλιτος κανόνας είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών καθημερινής πρακτικής, που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για την ασφάλεια τόσο του προσωπικού, όσο και των περιθαλπομένων.
Τρία τα βασικά «όπλα»
Στο πλαίσιο αυτό, τα τρία εργαλεία για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού είναι τα νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, τα συνεχή μοριακά τεστ στο προσωπικό και οι εντατικοί έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων για την τήρηση των πρωτοκόλλων αυξημένης προστασίας των ηλικιωμένων.
Όπως αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για τη διενέργεια των ελέγχων αξιοποιείται η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών που διαθέτει η πολιτεία.
Τα πρόστιμα
Συγκεκριμένα, από την αρχή του μήνα, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 63.000 ευρώ συνολικά σε 14 δομές (9 στην Περιφέρεια Αττικής, 2 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, 1 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και 2 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας).
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν κυρίως για την μη τήρηση αρχείου θερμομέτρησης του προσωπικού και μη τήρηση ερωτηματολογίου του προσωπικού.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.
Οδηγός ασφαλούς συμπεριφοράς εργαζομένων
Μεταξύ των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορονοϊό, είναι η σύνταξη ενός λεπτομερούς οδηγού ασφαλούς συμπεριφοράς των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τις προνοιακές δομές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον οδηγό, οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας καθοριστικά στην πρόληψη για τον περιορισμό της πανδημίας, καλούνται στη σχολαστική τήρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμόδιων φορέων όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου χρόνου, αλλά και στο σύνολο της ιδιωτικής και κοινωνικής ζωής τους.
Ειδικότερα:
- Για την προστασία τόσο των ίδιων, όσο και των ευπαθών ατόμων, που εξυπηρετούν, συνιστάται αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων, ήτοι πραγματοποίηση επισκέψεων ή υποδοχή επισκεπτών κατ' οίκον και μετάθεση στο μέλλον όλων των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων που συνεπάγονται συναθροίσεις ατόμων (σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια, κλπ).
- Αναβολή μη αναγκαίων αδειών του προσωπικού με μέριμνα για την αποτροπή επαγγελματικής εξουθένωσης (Burn Out), με ορθό καταμερισμό της εργασίας.
- Σε περίπτωση απουσίας με άδεια, πραγματοποίηση υποχρεωτικού προληπτικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR τουλάχιστον 48 ώρες, πριν από την επάνοδό τους στην εργασία και παράδοση του αποτελέσματος στον υπεύθυνο της δομής κατά την ημέρα επιστροφής του εργαζομένου.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
- Σε περίπτωση που δεν μπορεί να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με άτομα που έρχονται από το εξωτερικό, να έχει διασφαλιστεί ότι τα άτομα αυτά έχουν υποβληθεί σε εξέταση για τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι αρνητικά.
- Να αποφεύγονται ταξίδια στο εξωτερικό, ειδικά σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες χώρες και να εξετάζεται η δυνατότητα χρονικής μετάθεσης των ήδη προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό.
- Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης, όπως αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης, κλπ, με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού ατόμων στον ίδιο χώρο και την τήρηση του κριτηρίου της ασφαλούς απόστασης.
- Αποφυγή κοντινών επαφών ειδικά με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και καταρροή.
- Αποφυγή ετεροαπασχόλησης των εργαζομένων εκτός των δομών. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, στον έτερο χώρο εργασίας θα πρέπει να τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα/οδηγίες ασφάλειας, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια της απασχόλησης.
- Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, αν υπάρχει δυνατότητα οχημάτων ΙΧ.
Τι συμβαίνει, αν ο εργαζόμενος έρθει σε επαφή με κρούσμα
Εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας), είναι απολύτως αναγκαίο να τηρούν τις κάτωθι οδηγίες:
- Παρακολούθηση της υγείας τους (με θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμη είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
- Διαμονή σε διαφορετικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό και τήρηση απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων από το άτομο αυτό.
- Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου αυτού στο σπίτι, όσο είναι δυνατόν.
- Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
- Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από τυχαία επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού).
- Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου, όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες και σεντόνια, τα οποία, μετά από σχολαστικό πλύσιμο, επαναχρησιμοποιούνται.
- Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και, στη συνέχεια, απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.
- 'Αμεση ενημέρωση του υπεύθυνου της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, στην οποία εργάζεται.