Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Κεκλεισμένων των θυρών οι ακολουθίες την Μεγάλη Εβδομάδα αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

Ενημερώθηκε: 01/04/20 - 23:22

Την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς και των Θείων Λειτουργιών, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεκλήθη το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, τα μέλη της ΔΙΣ αποφάσισαν να καταβάλουν ως δωρεά ένα μισθό προκειμένου να κατατεθεί για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία, ενώ καλεί να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι Ιεράρχες.

Στην ανακοίνωση μετά την συνεδρίαση της ΔΙΣ αναφέρεται ότι «με πολύ πόνο και "αίμα καρδιάς" κυριολεκτικά, την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, τη Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή τη Θεία Κοινωνία».

Προτρέπει, μάλιστα, τους πιστούς: «"Εκτενέστερον προσεύχεσθε" στα σπίτια σας! Κάντε τον εαυτό σας θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία σας στον Ιερό Ναό και την προσέλευσή σας στη Θεία Ευχαριστία για χάρη όλων των αδελφών σας, οι οποίοι αποτελούν έμψυχα θυσιαστήρια Θεού. Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω "κεκλεισμένων των θυρών", όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ "της του κόσμου ζωής και σωτηρίας", των "εν ασθενείαις κατακειμένων", των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών, οι οποίοι με πνεύμα αυτοθυσίας δίνουν τον εαυτό τους για να προστατεύσουν την ζωή των πολλών και την δημόσια υγεία. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020» αναφέρει η Σύνοδος.

Όπως επισημαίνει, αυτή η πρόσκαιρη παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία «δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας». Γι᾿ αυτό και η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει ότι «η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών... Η οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από την Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, θίγει την δογματική Αλήθεια της Εκκλησίας, δεν γίνεται αποδεκτή και είναι καταδικαστέα».

Η ΔΙΣ υπογραμμίζει πως «με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις» που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτεία για τη χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

Όπως τονίζει, κατανοεί απόλυτα την αγωνία της ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση, έχοντας ως κριτήριο πάντοτε τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, «η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στον Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου» αναφέρει.

Η Σύνοδος χαιρετίζει, επίσης, τη δήλωση της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου, σημειώνοντας ότι αποτελεί όντως «"πηγήν ύδατος ζώντος" στη "λειτουργική ερημία" των κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και "κεκλεισμένων των θυρών", κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου».

Προσφορά βοήθειας

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε εκτενώς και το θέμα της προσφοράς βοηθείας προς τους πάσχοντες και προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό:

α) σαν πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε η Εκκλησία της Ελλάδος να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ αναθέτει στη Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) την ευθύνη να έλθει σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Δημοσίους Φορείς Παροχής Υγείας, προκειμένου η Εκκλησία της Ελλάδος να ενισχύσει περαιτέρω αυτόν τον τομέα,

β) ήδη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε εντολή στις Δομές και τα Ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, Οργάνωση «Αποστολή» κλπ) να συνεργασθούν με τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων αποφασίστηκε η συνέχιση της παροχής των συσσιτίων προς τους πάσχοντες. Το ίδιο πράττουν και οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες προτρέπονται και σε περαιτέρω συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές,

γ) όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την πλειονότητα των αρχιερέων και ιερέων, οι οποίοι προσφέρουν από τον μισθό τους για χάρη των εχόντων ανάγκη, έτσι και στην παρούσα κατάσταση τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου έλαβαν την απόφαση της καταθέσεως ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετωπίσεως Κορωνοϊού και προτρέπουν και τους υπολοίπους αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας,

δ) η Ιερά Σύνοδος δηλώνει ότι, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσεως βρέθηκε παρούσα στις ανάγκες του λαού και διεφύλαξε την ενότητα των ανθρώπων, έτσι και σήμερα παραμένει παρούσα, ενώ συντονίζει και την παρουσία και προσφορά της και κατά την «επόμενη ημέρα» που η πανδημία θα λήξει και οι ανάγκες των ανθρώπων θα γιγαντωθούν.

Η Ιερά Σύνοδος ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, για την προσφορά 50.000 ευρώ από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς την ελληνική κυβέρνηση ως συμβολή στον αγώνα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, ζητεί από όλους «να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης και προς τον σκοπό αυτό δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο».

Προτρέπει δε «όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή. Οι Αρχιερείς δύνανται να επικοινωνούν μετά της Ιεράς Συνόδου και οι Ιερείς με τους Επισκόπους τους για κάθε ζήτημα. Η Ιερά Σύνοδος επίσης ορίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος κατά τα τελευταία έτη είναι εκπρόσωπος Τύπου των συνελεύσεων της Ιεραρχίας, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα της Ενημερώσεως για να λαμβάνουν απαντήσεις επί εκκλησιαστικών ζητημάτων».

Τέλος, διακηρύσσει ότι όλοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελεί την «απαρχή» μιας στάσης ελπιδοφόρου αναμονής και προσδοκίας «άλλης βιοτής, της αιωνίου», με σκοπό την τελική επικράτηση της ζωής και την οριστική κατάργηση του θανάτου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ