Καρτέλ πλαστών διαβατηρίων στην Ελλάδα ρίχνει πρόσφυγες στην Ευρώπη

 
Καρτέλ πλαστών διαβατηρίων στην Ελλάδα ρίχνει πρόσφυγες στην Ευρώπη

Ενημερώθηκε: 08/12/17 - 12:22

Το καρτέλ με τα πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες στην Ελλάδα καλά κρατεί όπως αποκαλύπτει απόρρητη έκθεση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Frontex και Europol. Η έκθεση αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από την Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως γράφει η «Bild», και αναμεταδίδει η Deutsche Welle.

ΕΕ

Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν αεροπορικώς με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της , αποκαλύπτει κοινή έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex και της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, την οποία επικαλείται η Bild στο σημερινό της φύλλο.

πρόσφυγες

H γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο «Απόρρητη έκθεση της ΕΕ: Ολοένα περισσότεροι χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια» και παρατηρεί ότι η έκθεση διαπιστώνει «σημαντική αύξηση» του αριθμού των προσφύγων, που καταβάλλουν προσπάθειες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο: από 429 περιπτώσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (Ιανουάριος-Μάρτιος) σε 729 το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος-Ιούνιος). Πρόκειται για αύξηση 70%, σύμφωνα με την Bild.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη την απόρρητη έκθεση, τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας. Οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια. Αντίθετα οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες που εντοπίστηκαν έφεραν μαζί τους γαλλικά και κορεατικά διαβατήρια.

Η πλειονότητα των προσφύγων πάντως που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα επιθυμούν να μεταβούν στην Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Πηγή: DW