Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, η Συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα

 
 Η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, η Συμφωνία των Πρεσπών και τα προβλήματα

Ενημερώθηκε: 22/10/19 - 10:34

Μακεδονικό κρασί» είναι ο τίτλος του άρθρου στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία και στις πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου. Το άρθρο σημειώνει: «Ο Μακρόν λέει non και στα Βαλκάνια πέφτει μια κυβέρνηση. Εάν η Ευρώπη αναζητά αποδείξεις για το εάν έχει πολιτική επιρροή στον κόσμο, μπορεί να τις βρει στα Σκόπια. Μετά την άρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, διήρκησε μόνο 48 ώρες μέχρι η κυβέρνηση να δηλώσει το τέλος της».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ώστε να συναφθεί η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και επισημαίνει πως «εάν τη διακυβέρνηση αναλάβει το (εθνικιστικό) VMRO τότε αυτό θα ήταν εγγύηση για τη χειροτέρευση των σχέσεων με την Ελλάδα. Και αυτό γιατί μπορεί να υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο του 2018, ωστόσο δεν εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία της. Ήταν μια έξυπνη στρατηγικά κίνηση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του πιο σημαντικού αρχιτέκτονα της συμφωνίας, η επίλυση ορισμένων σημείων τριβής που θα έθεταν σε κίνδυνο τη συμφωνία να μετατεθούν για το μέλλον… όπως για παράδειγμα ποιος έχει το δικαίωμα να πουλάει μακεδονικό κρασί… Εάν όμως αναλάβει το VRMO δεν αναμένεται να βρεθούν λύσεις σε λεπτομέρειες και σε μια συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν ήθελε».

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου του 2020 δείχνουν ότι το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ έρχεται δεύτερο στην προτίμηση των Σκοπιανών ψηφοφόρων, με επικρατέστερο να καταλάβει την πρώτη θέση το VMRO-DPΜNE.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση, πίσω από το VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με υποστήριξη από τα αλβανικά κόμματα και παράλληλα με την «αλβανική πλατφόρμα» ανέλαβε να διευθετήσει το θέμα της ονομασίας, προσπάθεια που επισημοποιήθηκε με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στον δρόμο για τις εκλογές του Απριλίου του 2020 στα Σκόπια, το VMRO-DMPNE παραμένει ένα ισχυρό κόμμα, παρά την αναταραχή που υπέστη λόγω του δημοψηφίσματος και της επακόλουθης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας για την επικύρωση των συνταγματικών αλλαγών.

Στην προεκλογική περίοδο, το VMRO-DPMNE -παρ' ότι δεν έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει την Συμφωνία των Πρεσπών- αναμένεται να εξαπολύσει πολεμική στη Συμφωνία που οδήγησε στη «Βόρεια Μακεδονία» υποσχόμενο βελτιώσεις, τις οποίες δεν έχει εξηγήσει πώς μπορεί να πετύχει.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις πρόωρες εκλογές, οι Σκοπιανοί είναι αμφίβολο αν θα υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της ελληνικής πλευράς.