Φωτογραφία με μία γυναίκα στην Ερμού, να δοκιμάζει παπούτσια έξω από κατάστημα έχει γίνει viral και διχάζει κοινό και καταστηματάρχες και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη να στέλνει σαφές μήνυμα ότι τέτοιες σκηνές δεν είναι ανεκτές.
Με αφορμή φωτογραφία ο υπουργός στέλνει σαφές μήνυμα ότι θα ανακληθεί το click away. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και τονίζει ότι οι έλεγχοι που θα γίνονται από σήμερα, θα το λάβουν υπόψιν.
«Θέλω για άλλη μία φορά να σας παρακαλέσω να μην παραβιάζετε τα μέτρα. Θα αναγκάσουμε να το σταματήσουμε. Κρίμα..», γράφει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη
«Κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο αυτή η φωτό. Δεν γνωρίζω αν είναι αληθινή αλλά αν είναι, αυτό προφανώς και απαγορεύεται. Οι αυριανοί έλεγχοι θα το λάβουν υπόψιν και θέλω για άλλη μία φορά να σας παρακαλέσω να μην παραβιάζετε τα μέτρα. Θα αναγκάσουμε να το σταματήσουμε. Κρίμα.. ».
Όμως στην ανάρτηση αναπτύχθηκε πλούσιος και έντονος διάλογος με εύλογα ερωτήματα από τους πολίτες.
Κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο αυτή η φωτό. Δεν γνωρίζω αν είναι αληθινή αλλά αν είναι, αυτό προφανώς και απαγορεύεται. Οι αυριανοί έλεγχοι θα το λάβουν υπόψιν και θέλω για άλλη μία φορά να σας παρακαλέσω να μην παραβιάζετε τα μέτρα. Θα αναγκάσουμε να το σταματήσουμε. Κρίμα..
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi)
Τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές καλούνται να να προσαρμοστούν σε έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο αγοραπωλησίας ο οποίος δεν έχει προηγούμενο και σε άλλη χώρα με αυτή τη μορφή.
Η προσαρμογή δείχνει δύσκολη, με τα πρώτα προβλήματα να έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Πολλοί είναι οι καταστηματάρχες που δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν το μηχανισμό μέσω διαδικτύου προκειμένου να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, ενώ πολλά είναι και τα προβλήματα κατά την εφαρμογή του.
Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται από τους καταναλωτές και εμπόρους: «τί είναι καλύτερο (από επιδημιολογικής πλευράς); Αφού πήγε ως εκεί, να μπει στο κατάστημα μόνη της, να δοκιμάσει ένα ρούχο ή παπούτσι και να πάρει το σωστό μέγεθος ή να πάρει σπίτι της το λάθος νούμερο που παρήγγειλε κ να ξαναβγεί 2η φορά για να πάει να το αλλάξει;».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται και τονίζει ότι οι έλεγχοι που θα γίνονται από σήμερα, θα το λάβουν υπόψιν.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης σε συνέντευξη του, η απόφαση αυτή την παράδοση εκτός καταστήματος, πάρθηκε ύστερα από ενδελεχή συζήτηση με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, των οποίων τα δεδομένα επιβεβαιώνονται.
Συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι που παρουσιάστηκαν, έδειξαν ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά τότε έως τις 21 Ιανουαρίου θα είχαμε ανεξέλεγκτη πανδημία και θα θρηνούσαμε πολλαπλάσια των σημερινών θύματα, ίσως οι θάνατοι να ξεπερνούσαν τους 1.000, όπως είπε ο υπουργός. Παρότι, ο ίδιος ήταν υπέρμαχος ενδοκυβερνητικά να ανοίξει το λιανεμπόριο και να κινηθεί η αγορά, μπροστά σε έναν τέτοιον κίνδυνο, υπήρξε προβληματισμός.
Ξεκαθάρισε, ότι θα υπάρξει πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είτε παραμένουν κλειστές είτε λειτουργούν μέσω του clickaway. «Θα υπάρξει κι άλλη πρόβλεψη, βλέπουμε πώς μπορεί να αυξηθεί το ποσό», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ενώ όπως είπε, ελπίζει αυτή η μέθοδος παράδοσης να ισοφαρίσει τις ζημιές.