Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, ώστε να εγκαθιδρυθεί εκ νέου εκεχειρία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αυτονομιστών που υποστηρίζει το Γερεβάν από την Κυριακή.
"Είμαστε έτοιμοι να δεσμευτούμε με τις χώρες που συμπροεδρεύουν της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας που θα στηρίζεται στις συμφωνίες του 1994-1995", αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας σε ανακοίνωσή του.
Η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, οι συμπροεδρεύουσες της Ομάδας του Μινσκ στον ΟΑΣΕ, η οποία ιδρύθηκε το 1992 για να μεσολαβήσει στην σύγκρουση ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές για τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ζήτησαν χθες Πέμπτη τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την εγκαθίδρυση εκεχειρίας.
Ωστόσο η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις δεν θα πρέπει να διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στις ειρηνευτικές κινήσεις.
Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ "επλήγη" από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν
Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, "επλήγη" σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, που στηρίζει την αποσχισθείσα περιοχή, κάνοντας λόγο για "πολλούς τραυματίες".
"Υπάρχουν πολλοί τραυματίες μεταξύ των αμάχων, πολιτικές υποδομές υπέστησαν ζημιές", ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο Αρτσρούν Οβανισιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για το είδος των πληγμάτων και τις ζημιές.
Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει "η διαδικασία απομάκρυνσης" προς τη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που τραυματίστηκαν χθες στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Έφυγαν από το Στεπανακέρτ και είναι σε διαδικασία απομάκρυνσης", επεσήμανε το υπουργείο.