Γιοχάνες Χαν: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ενδοτική απέναντι στην Τουρκία στο θέμα απελευθέρωσης της βίζας

 
Γιοχάνες Χαν: Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ενδοτική απέναντι στην Τουρκία στο θέμα απελευθέρωσης της βίζας

Ενημερώθηκε: 16/02/17 - 19:36

Στο θέμα απελευθέρωσης της βίζας δεν μπορεί να γίνουν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία γιατί θα χαθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν διαπραγματεύεται μόνον με την Τουρκία αλλά και με άλλες χώρες, όπου, για παράδειγμα, οι Ουκρανοί έπρεπε να εκπληρώσουν πάνω από εκατό προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στα κριτήρια, τονίζει ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε".

Αναφερόμενος στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η συνεργασία συμφέρει τόσο την Τουρκία όσο και την ΕΕ, ενώ παρατηρεί πως, μετά την κατανοητή αναστάτωση από την απόπειρα πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016 και την εξωτερική κατάσταση -Συρία, Ρωσία, Ιράν - δεν υπάρχει ένα περιβάλλον στο οποίο η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται άνετα και από αυτή την άποψη η Ευρώπη είναι ο μοναδικός αξιόπιστος εταίρος.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η ΕΕ έχει κατορθώσει να καταστήσει μη ελκυστική την μετάβαση προσφύγων στην Ελλάδα, επισημαίνει πως μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχουν στην πράξη νέες αφίξεις στην Ελλάδα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά σχεδόν 98%. «Οι άνθρωποι που ήταν αναγκασμένοι σε φυγή από τη Συρία, έχουν ήδη φύγει» σημείωσε . Κατά την άποψή του, αυτό που εξακολουθεί να χωλαίνει είναι η διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα, γεγονός που καθυστερεί την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος, όπως σημειώνει, ότι στο μέλλον το δρόμο για την Ευρώπη θα παίρνουν μόνον οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο παρά μόνον τη φυγή, ενώ θεωρεί πως από μία συνολική ευρωπαϊκή προοπτική είναι διαχειρίσιμες 50.000 νέες αφίξεις τον χρόνο, και ο αριθμός αυτός αφορά τη Διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό, τι αφορά τη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως ένα 90% των ανθρώπων, που είναι σχεδόν αποκλειστικά οικονομικοί μετανάστες, φτάνουν από τη Λιβύη, η οποία συνιστά όχι μόνον πρόβλημα μετανάστευσης αλλά και ασφάλειας, και ως εκ τούτου στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης εκεί και η αναζήτηση αξιόπιστων εταίρων σε όλη την επικράτεια.

Στη συνέντευξή του στην "Ντι Πρέσε", ο Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας τον ενδεχόμενο διορισμό του Ted Malloch σε νέο πρέσβη των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, τονίζει πως "η αμερικανική κυβέρνηση καλά θα έκανε να μην τον στείλει καν στην Ευρώπη".
Ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί ότι μπορεί να διοριστεί ως μεσολαβητής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κάποιος που έχει τέτοιες θέσεις απέναντι στην ΕΕ, για την οποία θα ήταν δύσκολο να δεχθεί αυτή την απόφαση.

Κατά την άποψή του, είναι λανθασμένη η κάλυψη της θέσης από κάποιον ο οποίος προβάλει τόσο ανοικτά την ασέβεια του, και μπορεί μεν αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ να μην δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις διεθνείς σχέσεις, ωστόσο, ακόμη και τώρα, είναι προς συμφέρον της Ουάσινγκτον να στέλνει στο εξωτερικά εξειδικευμένους διπλωμάτες.