Επιμένει η επιδημία Covid-19 – Οι περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων

 
Επιμένει η επιδημία Covid-19 – Οι περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων

Ενημερώθηκε: 13/10/21 - 10:17

Έντονη η ανησυχία των επιστημόνων για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης και της άρσης των λοιπών περιορισμών που έγινε το περασμένο Σάββατο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που η επιδημία της COVID-19 στη χώρα μας εξελίσσεται χωρίς σημάδια υποχώρησης. Ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο επταήμερο παρουσιάζει μια μικρή αύξηση, σε αντίθεση με τους «σκληρούς δείκτες» όπως οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, οι οποίοι παραμένουν σε σταθερά (υψηλά) επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως σήμερα.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.065 νέα κρούσματα της COVID-19, σε σύνολο 370.435 εργαστηριακών τεστ. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες επτά ημέρες καταγράφηκαν κατά μέσον όρο 2.272 κρούσματα την ημέρα σε σχέση με 2.151 το προηγούμενο αντίστοιχο διάστημα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών ήταν 32. Χθες νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ COVID 336 διασωληνωμένοι ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα στην Αττική εντοπίστηκαν τα 602 και στη Θεσσαλονίκη 439, ήτοι 20% και 14,3% του συνόλου των ημερήσιων περιστατικών. Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Υψηλό αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν επίσης οι Λάρισα (219), Μαγνησία (128), Πέλλα (95) και Δράμα (85). Σταθερό ιικό φορτίο κατέγραψε και το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που αναλύει, ενώ στις λίγες περιοχές όπου υπήρχε μεταβολή, αυτή ήταν οριακή. Ενδεικτικά, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σε Αττική, Λάρισα, Βόλο, Ξάνθη, οριακή μείωση παρατηρήθηκε σε Αλεξανδρούπολη και οριακή αύξηση σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.

Πάντως, οι ειδικοί αναμένουν ένα νέo πανδημικό κύμα το επόμενο διάστημα, και τονίζουν ότι η διαχείρισή του θα εξαρτηθεί από το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού.

Ν. Τζανάκης: Έως 2.700 θάνατοι τα Χριστούγεννα - Θέλουμε 1 εκατ. εμβολιασμούς για τείχος ανοσίας

Έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορωνοϊό εκτίμησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού» εξήγησε ο καθηγητής για την ανοσία της αγέλης. «Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται» σημείωσε για το τείχος ανοσίας. «Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα» τόνισε.

«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από το 50%, η Φθιώτιδα 49% τα Τρίκαλα στο 50,6%» δήλωσε δε.

Πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λήγω του κύρους και του ρόλου της.

Ο καθηγητής, ξεκαθάρισε ότι εφόσον κάποιοι δεν εμβολιάζονται θα επιλέξει ο ιός τον τρόπο που θα τους εμβολιάσει, ενώ ο εμβολιασμός για ορισμένους δε θα χρειαστεί διότι θα χάσουν τη ζωή τους.

«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε μάλιστα.

Ο Νίκος Τζανάκης, διευκρίνισε ότι είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 κατά μέσο όρο στο προηγούμενο κύμα χάρη στους εμβολιασμούς.

Ανησυχία για το άνοιγμα στη Β. Ελλάδα 

Από πλευράς του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης που έγινε το περασμένο Σάββατο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα γίνεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορωνοϊό» προειδοποίησε στον ΣΚΑΪ.

Τάχθηκε υπέρ της αναδιανομής κλινών εάν είναι εφικτό για τους ασθενείς υπέρ του κορωνοϊού. «Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» ξεκαθάρισε.

Ο Γιάννης Κιουμής πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.

Επιτροπή με επικεφαλής τον Σωτ. Τσιόδρα

Εν τω μεταξύ, επιτροπή δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης πανδημίας θεσμοθέτησε η Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ. Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν 60 καθηγητές Ιατρικής με κεντρικό συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και αναπληρώτρια την καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο το οποίο μεταξύ άλλων θα γνωμοδοτεί σε ερωτήματα του πανεπιστημίου, θα επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα, θα εισηγείται πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών και θα διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία.

Στη σχετική ανακοίνωσή της η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ αναφέρεται και στον ρόλο που διαδραμάτισαν οι πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια στην αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19. Ενδεικτικά, στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Ευαγγελισμού νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, στην Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική κλινική του Σωτηρία περίπου 1.000 ασθενείς εκ των οποίων 337 στη ΜΕΘ, και στην πανεπιστημιακή ΜΕΘ του Αττικού 436. Συνολικά στις πανεπιστημιακές κλινικές του Αττικόν νοσηλεύτηκαν 3.800 ασθενείς, του Λαϊκού 1.300, του Ιπποκράτειου 2.000 και του Αλεξάνδρα 1.300.