Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Απριλίου 2021

 
Ο Άγιος Δημήτριος Νεομάρτυρας - Ο Άγιος Δημήτριος Ο Νέος, Προστάτης της Τρίπολης

Ενημερώθηκε: 14/04/21 - 07:48

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου. Μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαΐδος, Νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας (Τριφυλίας) και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος εγάλη Τρίτη, Όσιος Σάββας ο Νέος ο εν Καλύμνω.

Γιορτάζου οι: Αρίσταρχος, Θωμαΐς (Θωμαΐδα, Θωμαή), Σάββας , Σαββούλα

Ο Άγιος Δημήτριος Νεομάρτυρας - Ο Άγιος Δημήτριος Ο Νέος, Προστάτης της Τρίπολης

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Δημήτριος γεννήθηκε το 1779 κατά προφορική παράδοση στο χωριό Φλόκα και μεγάλωσε στη Λιγούδιστα, σημερινή Χώρα Τριφυλίας. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από μητέρα. Ο πατέρας του, Ηλίας, παντρεύτηκε και δεύτερη φορά.

Εξ αιτίας των δυσκολιών και της κακής συμπεριφοράς της μητριάς τους, τα δύο αδέλφια έφυγαν για την Τρίπολη προς αναζήτηση εργασίας. Εκεί ο Δημήτριος έγινε υπηρέτης ενός Τούρκου, ο οποίος τον προσηλύτισε στον Μουσουλμανισμό. Αρνείται την Ορθόδοξη πίστη, γίνεται Τούρκος και λαμβάνει το όνομα Μεχμέτ.Το ίδιο έκανε και ο αδελφός του.

Οταν ο πατέρας του έμαθε τί είχε συμβεί πήγε στην Τρίπολη. Ο Δημήτριος έφυγε κρυφά έφτασε στη Στυεμνίτσα, εξομολογήθηκε τη ζωή του σε μια γυναίκα και στη συνέχεια φεύγει για τη Σμύρνη.

Εκεί μετέβη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, μεταξύ Κυδωνιών και Μοσχονησίων και από εκεί πάει στον άγιο Επίσκοπο πρώην Κορίνθου Μακάριο, ο οποίος ασκήτευε στη νήσο Χίο. Ο Δημήτριος εξομολογήθηκε το σφάλμα του και αποκάλυψε τον πόθο του για το μαρτύριο υπέρ του Χριστού. Ο άγιος Μακάριος τον έχρισε με άγιο Μύρο (διότι είχε αρνηθεί το Χριστό) και τον συμβούλευσε να περιμένει. Ο Δημήτριος επέστρεψε και πάλι στη Σμύρνη συνεχίζοντας τον πνευματικό αγώνα του.

Μετά από ένα έτος περίπου, αφού έλαβε την ευχή του αγίου Μακαρίου και του μαθητού του αγίου Νικηφόρου του Χίου, επέστρεψε στην Πελοπόννησο λίγο πριν το Πάσχα του 1803. Τη Δευτέρα του Θωμά έφθασε στην Τρίπολη.Χαιρετούσε τους γνωστούς του με τον πασχαλινό χαιρετισμό: «Χριστός Ανέστη» με σκοπό να προκαλέσει τους Τούρκους. Ετσι οδηγήθηκε στον δικαστή και εν συνεχεία στο Μουσταφά πασά, μπροστά στους οποίους ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό. Η απόφαση του πασά ήταν να θανατωθεί διʼ αποκεφαλισμού προς παραδειγματισμόν των χριστιανών.

΄Ηταν 14 Απριλίου 1803. Τρίτη της εβδομάδος του Θωμά.

Η αγία του Κάρα ετάφη κάτω από την αγία Τράπεζα του Ι. Ν. Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Τριπόλεως και ύστερα από μερικές ημέρες ανέβλυσε μύρο. Το υπόλοιπο ιερό λείψανό του ετάφη στην Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.