Ανησυχία προκαλούν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα, αλλά και οι υψηλοί δείκτες θετικότητας σε αρκετές περιοχές της χώρας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Οι επιστήμονες μάλιστα φοβούνται ότι με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού. Φόβοι που επιβεβαιώνονται με την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων, αλλά και με την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 42 θάνατοι, 3.273 κρούσματα, 332 διασωληνωμένοι ασθενείς και 259 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Από 7,70 έως 5,36 κυμαίνονται τα ποσοστά θετικότητας ανά 100 κατοίκους σε Νάξο (7,70%), Ικαρία (6,90%), Ηλεία (6,51%), Άνδρο (5,36%)
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τις περιοχές που δεν φτάνουν αυτά τα τόσα υψηλά ποσοστά είναι όμως πάνω από το όριο επιφυλακή
Καβάλα (4,89%)
Μεσσηνία (4,80%)
Ιθάκη (4,78%)
Μύκονος (4,73%)
Θεσπρωτία (4,42%),
Νήσων (4,19%)
Κάλυμνος (4,12%)
Παρατείνεται η ισχύς των ειδικών περιοριστικών μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, ενώ στο ίδιο καθεστώς μπήκε και η Μεσσηνία λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων πάνω από χίλια μέσα σε μια εβδομάδα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και το γεγονός ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των υγειονομικών από 1ης Σεπτεμβρίου έως νεωτέρας.
Συγκεκριμένα, ανακαλούνται όλες οι κανονικές άδειες του προσωπικού που απασχολείται στα Νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).
Τα αυξημένα κρούσματα αλλά και το καθεστώς αναστολής στο οποίο πρόκειται να μπουν μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι οδήγησαν σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή την απόφαση.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όλων στην τήρηση των μέτρων και τονίζουν την σημασία του εμβολιασμού.
Μέσα σε μια εβδομάδα έφυγαν 6 άτομα 18-39 ετών που ήταν ανεμβολίαστα, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Εξαδάχτυλο Προέδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.