Μέχρι και 300 ευρώ το χρόνο υπολογίζεται το όφελος για τα νοικοκυριά από την μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας με την αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών από νέες, πιο αποδοτικές ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας παρουσιάζοντας σήμερα επίσημα το πρόγραμμα "Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή".
Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων ανοίγει αύριο και δικαιούχοι είναι όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος για συσκευές που είναι εγκατεστημένες τόσο στην κύρια όσο και στην δευτερεύουσα κατοικία. Ωστόσο, οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια ενώ επιπλέον μοριοδότηση θα λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη ΑΜΕΑ.
Το πρόγραμμα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μία αίτηση για μία κατοικία, που σημαίνει ότι δύο σύζυγοι μπορούν να υποβάλουν δύο αιτήσεις. Κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει 1-3 συσκευές: έως 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη. Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 30% - 50% ενώ υπάρχει και ανώτατο χρηματικό όριο. Έτσι οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 135 - 710 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα και το είδος της συσκευής.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους, θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε επόμενη φάση εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας:
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν έως και 40% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται ότι θα φθάσει στις 209.000 μεγαβατώρες, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση μιας πόλης 100.000 κατοίκων. Το όφελος της οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών καυσίμων θα φθάσει τα 40 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι 125.000 τόνοι.
"Μαζί με τα προγράμματα Εξοικονομώ και την επιδότηση των λογαριασμών, χτίζουμε τείχος προστασίας απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας λόγω της διεθνούς κρίσης", τόνισε ο υπουργός.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία που επίσης ανήκουν στην κατηγορία των ενεργοβόρων συσκευών. Υπογράμμισε επίσης την έμφαση που δίνει το ΕΣΠΑ στην πράσινη οικονομία, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή ενώ σημείωσε ότι η δράση θα οδηγήσει στην αντικατάσταση 380.000 συσκευών.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά, ανάλογα με το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου και θα λειτουργεί χωρίς δικαιολογητικά καθώς τα απαιτούμενα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από το taxis. Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ηλεκτρονικό κουπόνι για κάθε συσκευή το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της δράσης είναι η ανακύκλωση της παλιάς συσκευής που θα γίνεται με ευθύνη του εμπόρου. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει και δεν παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση, δέν θα εισπράττει την επιχορήγηση. Η ιστοσελίδα του προγράμματος allazosyskevi.gov.gr αναμένεται να ανοίξει άμεσα ενώ κατά τη διάρκεια υποβολής των αιτήσεων (ως τις 5 Ιουλίου) θα λειτουργεί και γραφείο εξυπηρέτησης, helpdesk.
Τι περιλαμβάνει η αίτηση
Σε κάθε αίτηση, θα συμπληρώνεται ο 11ψηφιος αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ο αριθμός συσκευών ανά κατηγορία που οι καταναλωτές αιτούνται να αλλάξουν, η ύπαρξη ή μη ατόμου με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) σε μια οικογένεια και αριθμός κινητού τηλεφώνου ως στοιχείο επικοινωνίας, εφόσον ο δικαιούχους επιλεγεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα.
Κάθε νοικοκυριό, θα μπορεί να αιτηθεί μέχρι και τρία κουπόνια για την αντικατάσταση συσκευών. Με βάση τον οδηγό, ο δικαιούχος μπορεί να αλλάξει μέχρι δύο συσκευές κλιματισμού, ένα ψυγείο και έναν καταψύκτη. Λόγω των περιορισμών του προγράμματος ένα νοικοκυριό μπορεί για παράδειγμα να αλλάξει δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή ένα κλιματιστικό, ένα ψυγείο και τον καταψύκτη.
Η επιδότηση
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται ως εξής: στην πρώτη κατηγορία όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ σύμφωνα με τη φορολογική δήλωση του 2020, οι οποίοι θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής, στη δεύτερη μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ που θα επιδοτηθούν με 45% στην τρίτη από 10.000 έως 20.000 ευρώ με 35% και στην τέταρτη άνω των 20.000 ευρώ που θα λάβουν το 30%.
Το μέσο ετήσιο εισόδημα υπολογίζεται ως το πηλίκο του συνολικού εισοδήματος δια τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Για παράδειγμα μια τριμελής οικογένεια με ένα ανήλικο παιδί και εισόδημα 40.000 ευρώ έχει μέσο οικογενειακό εισόδημα 13.333 ευρώ.
Το ποσό που επιδοτείται αντιστοιχεί στην τιμή μιας ηλεκτρικής συσκευής σε μετρητά καθώς δεν μπορεί να επιδοτηθούν τόκοι σε περίπτωση καταβολής με κάρτες.
Εφόσον επιλεγεί η πληρωμή σε δόσεις τότε πρέπει να καταγράφεται και να δηλώνεται η συνολική αξία τοις μετρητοίς. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται επίσης κόστη μεταφοράς, εγκατάστασης, εξαρτήματα, κ.α.
Κάθε δικαιούχος που αγοράζει νέα συσκευή υποχρεούται να παραδώσει μια αντίστοιχης κατηγορίας παλαιότερη στον προμηθευτή προς ανακύκλωση. Η παράδοση γίνεται πάντοτε στο κατάστημα λιανικής από το οποίο αγοράζεται η νέα, επιδοτούμενη, συσκευή.
Πώς όμως διαμορφώνεται το ύψος της επιδότησης; Το παρακάτω παράδειγμα, δείχνει τί ποσό θα λάβει μια οικογένεια που ανήκει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία. Αγοράζοντας ένα κλιματιστικό 12.000 btu/h με τιμή αγοράς 558 ευρώ, το ποσοστό ενίσχυσης βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας (45%) είναι 202,50 ευρώ ( 450 Χ 45% = 202,50 ευρώ).
Επειδή όμως είναι χαμηλότερο από τη μέγιστη ονομαστική αξία κουπονιού προ ΦΠΑ (290,32 ευρώ) για αυτή την εισοδηματική κατηγορία και γι’ αυτό τον τύπο κλιματιστικού, η επιδότηση θα εφαρμοστεί στο σύνολο της καθαρής αξίας αλλά και στο σύνολο του ΦΠΑ και το κουπόνι θα φτάσει τα 251,10 ευρώ.
Οι αιτήσεις αντικατάστασης συσκευών, λαμβάνουν μπόνους με βάση τέσσερα κριτήρια. Μεγαλύτερη είναι η βαθμολογία όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα ανά μέλος οικογένειας. Άλλο κριτήριο είναι η ύπαρξη ΑΜΕΑ στην οικογένεια στην οποία χορηγείται και επιπλέον βαθμολογία 100 πόντων. Τους ίδιους πόντους λαμβάνουν και όσοι είναι μέλος μονογονεϊκής οικογένειας.
Το τέταρτο κριτήριο είναι τα εξαρτώμενα μέλη με τη βαθμολογία να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό τους. Έτσι μια οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα θα λάβει 50 πόντους επιπλέον και μια οικογένεια με τρία τέκνα 75 πόντους.