Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποίησαν σήμερα κάτοικοι από τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, που έφτασαν στην Αθήνα ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών τους από πρόσφυγες και μετανάστες.
Για μια κατάσταση «απόλυτα μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα στο χώρο του hotspots όπου οι συνθήκες είναι επικίνδυνες» έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Επισήμανε εξάλλου ότι «δεν μπορούν να επικαλούνται αποφάσεις της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα. Απαιτούνται λύσεις και πρέπει να δοθούν τώρα».
«Ζητάμε την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και την υιοθέτηση πολιτικών τέτοιων που θα φέρουν μια βιώσιμη κατάσταση στα νησιά», παρατήρησε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς. Ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής της Χίου «επαρκεί για να κοιμηθούν 800 και όχι για 2.500. Για κανέναν όμως δεν υπάρχει χώρος για να φάνε ή να σταθούν και η πίεση καταλήγει στην τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, έκανε λόγο για «εγκλωβισμένους πρόσφυγες και απελπισμένους πολίτες». Όπως περιέγραψε, στο ΚΥΤ Σάμου «βρίσκονται 3.170 άτομα σε ένα χώρο για 800 που ήταν προσωρινός. Εκεί βρίσκονται ασυνόδευτα παιδιά και ευάλωτες ομάδες που χρειάζονται άμεση προστασία». Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε «όχι την αποσυμφόρηση των νησιών που είναι αυτονόητη, αλλά και ένα οδικό χάρτη διεξόδου από την κρίση».
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι «πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και ζητάμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να δει όπως πρέπει ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι ένα απέραντο hot spot ανθρώπων που ήρθαν εδώ και δεν θέλουν να παραμείνουν». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αδυναμία των νησιών να λειτουργήσουν ως τουριστικοί προορισμοί» και ζήτησε τα χρήματα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση «να δοθούν στις κοινωνίες των νησιών και να υπάρξουν οι ανάλογες αποζημιώσεις».
Έξω από το υπουργείο βρέθηκαν, επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε «να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία χιλιάδες παράνομοι μετανάστες και όσοι δεν δικαιούνται άσυλο».
«Ο ιμπεριαλισμός με τις επεμβάσεις του δημιούργησε τους πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα «είναι συνυπεύθυνη για τη δημιουργία αυτού του προβλήματος αφού συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», καθώς και ότι το πρόβλημα στα νησιά «είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Ζήτησε επιπλέον «διπλό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, καθώς και ανθρώπινες συνθήκες για όσους μείνουν στην Ελλάδα».
Ο Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «τα νησιά μας που έσωσαν την ανθρωπιά της Ευρώπης και κράτησαν όρθια την αξιοπρέπεια της χώρας, δεν μπορούν να γίνονται αποθήκες ψυχών», απέδωσε το πρόβλημα στην «αδυναμία της Υπηρεσίας Ασύλου να εξετάσει γρήγορα τα αιτήματα» και ζήτησε την επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο καθώς «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μην καταστρέψουμε τις οικονομίες των νησιών».
Οι δήμαρχοι μετέβησαν στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν θα έχουν αργότερα συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.