Αντιπαράθεση για τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρας» και «Ε. Βενιζέλου»

 
Αντιπαράθεση για τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρας» και «Ε. Βενιζέλου»

Ενημερώθηκε: 10/11/16 - 20:56

Σοβαρές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). "Παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι ασφαλή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη" απαντά ο διοικητής των νοσοκομείων στην ΠΟΕΔΗΝ.

«Τα νοσοκομεία «Έλενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα» είναι διασυνδεόμενα νοσηλευτικά ιδρύματα με ενιαία Διοίκηση, ξεχωριστούς οργανισμούς και ξεχωριστούς προϋπολογισμούς. Λόγω της έλλειψης υλικών διαχειρίζονται όμως μεταξύ τους την καθημερινή... μιζέρια» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννακός, και αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το «Έλενα Βενιζέλου» δανείζεται καθημερινά από το «Αλεξάνδρα», (εάν έχει), υγειονομικό υλικό όπως γάζες αποστείρωσης, χαρτί αποστείρωσης, σύριγγες κ.α. και αντιστρόφως. Σε λίγο θα ανταλλάσουν και ασθενείς ανάλογα με τη διαθεσιμότητα υλικού...» καταλήγει με πικρία για την εικόνα των δύο μεγάλων νοσοκομείων.

Εξετάσεις με το...σταγονόμετρο

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, στο «Αλεξάνδρα» καταγράφεται έλλειψη αντιδραστηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γίνονται πολλές εργαστηριακές εξετάσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διάγνωση στους ασθενείς. «Με απόφαση του Διοικητή δεν εκτελούνται οι κάτωθι εξετάσεις: Ε2 (οιστραδιόλη) που είναι γυναικολογική ορμόνη, SOH VIT D3 (βιταμίνη D3), PTH (παραθορμόνη) για μεταβολισμό ασβεστίου, οστεοπόρωση και νεφρική ανεπάρκεια, F T4 (ελεύθερη θυροξίνη) θυρεοειδική ορμόνη, HBA1C (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη) που είναι σύγχρονη μέθοδος προσδιορισμού σακχάρου στον οργανισμό και CO (κορτιζόλη) η οποία σε αυξημένα επίπεδα προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας εναπόθεση λίπους, οστεοπόρωση, βλάβες στα επινεφρίδια» καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις υλικών λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, φτάνοντας μέχρι και στα πιο ευτελούς αξίας, πλην όμως σημαντικής χρήσης υλικών όπως οι σύριγγες. Σε ό,τι αφορά δε, τα φορεία, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ότι είναι εκτός λειτουργίας και ότι χρησιμοποιούνται δανεικά από το διασυνδεόμενο «Έλενα Βενιζέλου».

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η καταγγελία για τη λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού μηχανήματος. «Εξυπηρετούνται 5 με 7 καρκινοπαθείς την ημέρα αντί για 17 που θεωρητικά θα μπορούσε να καλύπτει. Πεθαίνουν στις λίστες αναμονή για ακτινοθεραπεία» υπογραμμίζει η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν, υπάρχει εμπλοκή με την αποδοχή της δωρεάς (γραμμικός επιταχυντής) του Ιδρύματος Νιάρχου, καθώς το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει χρήματα να επισκευάσει τον ειδικό χώρο και να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό (όρος της δωρεάς).

Οι ελλείψεις στο «Έλενα Βενιζέλου»

Οι οφειλές ύψους 500.000 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο μπλοκάρουν το «Έλενα Βενιζέλου». «Όλοι φοβούνται ότι από στιγμή σε στιγμή θα διακοπεί το ρεύμα και το αέριο» λέει ο κ. Γιαννακός.
Το νοσοκομείο, αναφέρουν, δεν είναι σε θέση πια να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα και αναγκάζεται να δανείζεται από κοντινά νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Άγιος Σάββας).

Εμπλοκή καταγράφεται και με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα. Το ένα εκ των πέντε που διαθέτει το «Έλενα Βενιζέλου» λειτουργεί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Από τα υπόλοιπα τέσσερα, το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες. «Δεν υπάρχουν χρήματα και η Διοίκηση δεν παραγγέλνει τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή του. Εξαιτίας αυτού ένα χειρουργικό τραπέζι τέθηκε εκτός λειτουργίας. Καθημερινά αναβάλλονται χειρουργεία» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Και στα δύο νοσοκομεία, λόγω μειωμένων προϋπολογισμών είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον 4 μήνες οι εργολαβικοί εργαζόμενοι (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη).

Τι απαντά η διοίκηση των δύο νοσοκομείων

Άμεση ήταν η απάντηση του διοικητή των νοσοκομείων «Αλεξάνδρας» και «Ε. Βενιζέλου» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που έκανε λόγο για «ελλείψεις υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι πρόεδροι των σωματείων των δύο νοσοκομείων εξέφρασαν την «αντίθεση και αγανάκτησή τους» με το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας ότι είναι «αναληθή όσα αναγράφονται».

«Πώς είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να καταρρέουν», αναφέρει ο διοικητής των νοσοκομείων Δημήτρης Βεζυράκης, «όταν εχθές το νοσοκομείο «Αλεξάδρας» ήταν πλήρες συν 24 φορεία, το δε νοσοκομείο «Ελ.Βενιζέλου» είχε δύναμη 188, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών».

Στην ανακοίνωση ο κ. Βεζυράκης σημειώνει επίσης ότι «η συνεργασία των νοσοκομείων ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επιβεβαιώνει την καλή λειτουργία του ΕΣΥ και όχι τη δυσλειτουργία του, όπως επίσης και την αλληλεγγύη των εργαζομένων». Αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα ο Διοικητής των Νοσοκομείων εξηγεί ότι σήμερα αναρτήθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η τροποποίηση προϋπολογισμού «όπου μπορούμε πλέον να πληρώνουμε δαπάνες, αφού τεχνικά ζητήματα μάς καθυστέρησαν επί περίπου ένα μήνα». Στα ζητήματα αυτά αποδίδεται και η καθυστέρηση στην πληρωμή των εργαζομένων των συνεργείων και από αύριο, όπως αναφέρει, ξεκινάει η ενταλματοποίηση για πληρωμή των δαπανών.

Για το νοσοκομείο «Αλεξάνδρας», τονίζει ότι έχει γίνει αποδεκτή από το διοικητικό συμβούλιο η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τη διαμόρφωση του χώρου την έχει αναλάβει σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) και έχει εξασφαλισθεί η στελέχωση του τμήματος με ακτινοφυσικούς.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο «Ελ. Βενιζέλου», ο κ. Βεζυράκης τονίζει ότι «για πρώτη φορά υπερκαλύπτονται οι δαπάνες του». Αναφέρει ότι «όχι μόνο δεν αναβάλλονται χειρουργεία, αλλά κατά το 2016, έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία που τηρούνται, πραγματοποιούνται 150-200 επεμβάσεις μηνιαία».
Επισημαίνει επίσης, ότι «παρ' όλο που ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα επιβαρύνθηκε κατά το 2016, με την απόφαση χορήγησης των ογκολογικών σκευασμάτων από τα νοσοκομεία (όχι από τον ΕΟΠΥΥ, όπως ίσχυε κατά το 2015), και την αύξηση των ασθενών, φροντίδα του Νοσοκομείου είναι να μην υπάρξει καμία έλλειψη».

Όσον αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, αναφέρει ότι υπάρχουν ενεργές συμβάσεις συντήρησης και τα κτίρια τυγχάνουν της απαραίτητης συντήρησης. Ειδικότερα για το «Ελ Βενιζέλου» προγραμματίζεται η αναβάθμισή του παλαιού κτιρίου, έχει ήδη αποφασισθεί η αναβάθμιση των ΤΕΠ του νοσοκομείου, καθώς και η δημιουργία Μονάδας Παιδιού για τη φιλοξενία των εγκαταλελειμμένων παιδιών έτσι ώστε, να τύχουν των απαραίτητων για την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους.

Τέλος ο κ. Βεζυράκης διαβεβαιώνει ότι «σε αγαστή συνεργασία και με την αυταπάρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρας» και «Ε. Βενιζέλου» παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και είναι ασφαλή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».