«Εκπλήξεις» σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ το 2022 έκρυβε η 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν. Μία από τις βασικότερες αλλαγές, αλλά όχι η μόνη, είναι ότι η πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από το Μάρτιο.
Το βασικό σκέλος της έκθεσης εστιάζεται στις αντικειμενικές αξίες. Οπως προκύπτει, είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν σήμερα οι νέες αντικειμενικές αξίες που πλέον θα καλύπτουν το 95% της επικράτειας (σήμερα «αγγίζουν» το 85%). Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και το μόνο που απομένει για τις επίσημες ανακοινώσεις είναι η δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Η νέα απόφαση θα καθορίζει τις ζώνες τιμών και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους. Σε εκείνο το σημείο της έκθεσης τονίζεται ότι «οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον ΕΝΦΙΑ, για τον φόρο μεταβίβασης ιδιοκτησίας και τον φόρο κληρονομιάς».
Ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές, ενώ στο σύστημα θα ενταχθούν και 3.500 νέες περιοχές.
Από τις παραπάνω καραμπόλες και με δεδομένο ότι το συνολικό πόσο που θα εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ το δημόσιο μένει σταθερό, γίνεται κατανοητό ότι ο φόρος σχεδόν για άλλους δεν θα είναι ίδιος. Άλλοι θα πληρώσουν περισσότερα και άλλοι λιγότερα.
Δεν έχει ξεκαθαρίσει πάντως εάν η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα είναι σε 9 ή σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Που αυξάνονται και που μειώνονται οι αντικειμενικές
Από αυτές προκύπτουν κυρίως αυξήσεις σε περιοχές που τα τελευταία χρόνια, ειδικά μέχρι το 2019, σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση και οι εμπορικές τιμές βρίσκονται σε δυσαρμονία με τις αντικειμενικές. Βασική αιτία το Airbnb.
Εκεί που θα παρατηρηθούν σημαντικές αυξήσεις είναι στο κέντρο της Αθήνας, στα Νότια Προάστια και σε περιοχές περιφερειακά της Αττικής που υπήρξε εσχάτως μεγάλη ζήτηση ανεβάζοντας τις τιμές.
Πιο συγκεκριμένα:
--Περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως για παράδειγμα, Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
--Νότια προάστια σε ειδικά σε όσες περιοχές είναι στην παραλιακή ζώνη, Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό, Π. Φάληρο, Καλαμάκι κ.λπ.
--Περιοχές του Πειραιά και ειδικά αυτές που αποκαλούνται «λαϊκές» συνοικίες, όπως Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
--Περιοχές της Θεσσαλονίκης όπου οι τιμές πώλησης των ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Νέες περιοχές
Στο αντικειμενικό σύστημα τιμών θα ενταχθούν περίπου 3.000 – 3.500 νέες περιοχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εκτός και θα αποφέρουν έσοδα περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουν προς ένταξη και άλλες 3.500 περίπου περιοχές.
Ας δούμε ποιες περιοχές επηρεάζονται:
Στην Αττική οι νέες εντάξεις στο αντικειμενικό σύστημα αφορούν περιοχές στη Βάρκιζα, τα Λεγρενά, την Αγία Μαρίνα, το Δασκαλειό, το Πόρτο Ράφτη, τον Ασπρόπυργο. Επίσης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
Στον Νομό Θεσσαλονίκης αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά περιοχές του Λαγκαδά και στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας.
Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα ενώ στο νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές αξίες θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι.
Μεγαλύτερα φορολογητέα αξία θα αποκτήσουν τα ακίνητα στην Ιθάκη η οποία βρίσκεται στο σύνολό της εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων αλλά και το Ληξούρι στην Κεφαλονιά.
Το ίδιο ισχύει και για περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στην Πάρο αλλά και στην Κέρκυρα, την Ρόδο και άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Που θα μειωθούν οι αξίες
Αντίθετα θα υπάρξουν και μειώσεις και κυρίως θα επηρεαστούν περιοχές που βρίσκονται στα Βόρεια Προάστια, όπως Μαρούσι, Πεντέλη, Ψυχικό, Φιλοθέη, που τα τελευταία χρόνια είχαν παρατηρηθεί αδικαιολόγητα μεγάλες αυξήσεις.
Έρχονται μεσοσταθμικές μειώσεις
Επειδή όμως τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ είναι συγκεκριμένα και από τις πιο πάνω αλλαγές το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουδέτερο, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο ελάφρυνση για την συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων. Βέβαια θα υπάρξουν και κάποιοι που θα πληρώσουν περισσότερα.
Δύο είναι οι σκέψεις από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.
Η μία να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% ίσως και περισσότερο ή να υπάρξει συνδυασμός, δηλαδή μείωση για όλους – μετά τον υπολογισμό των νέων τιμών – και μείωση ή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος.
Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ: Πληρωμές και δόσεις
Στο αποκαλυπτικό κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές ετοιμάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ για το 2022, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. «Αυτό συνεπάγεται μια ολοκληρωμένη ενημέρωση της φορολογικής βάσης ΕΝΦΙΑ, βάσει των πρόσφατα ψηφιοποιημένων ζωνών αξίας του ευρύτερου φόρου ιδιοκτησίας. Η ευρύτερη φορολογική βάση θα επιτρέψει μια σημαντική μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, που θα νομοθετηθεί έως το Νοέμβριο του 2021» αναφέρει η έκθεση.
Σε εκείνο το σημείο περιγράφεται και η μεγαλύτερη αλλαγή, που θα έχει να κάνει με τη βεβαίωση της οφειλής (του ΕΝΦΙΑ) και με τις δόσεις αποπληρωμής. Συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται, πλέον, τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε 10 δόσεις, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους (Δεκέμβριος).
Για φέτος, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία (έκτη) τον Φεβρουάριο. Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο «κλειδώσει», οι φορολογούμενοι θα πρέπει τον Μάρτιο να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο ΕΝΦΙΑ.