Μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει σε κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι υπουργοί και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, παίρνουν τα μέτρα τους φροντίζοντας έγκαιρα να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις επανεκλογής στην επόμενη Βουλή.
Ετσι παρουσιάζεται το φαινόμενο φυγής από «δύσκολες» περιοχές προς τις μεγάλες περιφέρειες το οποίο αποκτά διαστάσεις και φέρνει σε δύσκολη θέση την ηγεσία, ενώ δοκιμάζει και τις ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν εκλογικές περιφέρειες που να διασφαλίζουν την επανεκλογή τους στην πιθανή, αν όχι αναπόφευκτη πλέον, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη αναμέτρηση.
Η σπουδή οφείλεται στην προνοητικότητα των ενδιαφερομένων να προετοιμάσουν τους μηχανισμούς τους έγκαιρα, καθώς ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος, αλλά και στην εκτίμηση ή στον φόβο που έχουν κάποιοι ότι οι κάλπες μπορεί τελικά να στηθούν πολύ νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν χάσει τις εκλογές, από τους 144 βουλευτές που έχει σήμερα θα εκλέξει ίσως και λιγότερους από τους μισούς, προκαλεί τεράστια αγωνία στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Όπως αναφέρει το Πτώτο Θέμα, ενδεικτική του προβληματισμού και της αναταραχής που υπάρχει είναι η επισήμανση που κάνει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος: «Οι μετακινήσεις υπουργών δίνουν την αίσθηση πως το καράβι βουλιάζει και ότι επικρατεί το δόγμα "o σώζων εαυτόν σωθήτω". Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εντελώς διαλυτικά και ίσως δημιουργήσει και πρόβλημα συνοχής. Τι θα πούμε στον βουλευτή που ψηφίζει όλα τα δύσκολα μέτρα με προσωπικό και πολιτικό κόστος; Ψήφισε εσύ για να έρθει ένα προβεβλημένο στέλεχος να πάρει την έδρα σου;».
Πάντως πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα για ανανέωση των ψηφοδελτίων και ανακατανομή του πολιτικού προσωπικού, σε μια παράταξη που αναζητά διεύρυνση προς το κέντρο και καλείται να αφήσει πίσω της στελέχη της... τέταρτης γενιάς.
Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των υπουργών Σταύρου Κοντονή, Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφης Αχτσιόγλου, ενώ ενδιαφέρον έχει το πώς θα κινηθούν οι εκλεγόμενοι στα Χανιά κύριοι Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης, καθώς και τι θα γίνει με όσους είχαν εκλεγεί στις εκλογές του 2015 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το πρόβλημα του κ. Κοντονή είναι ότι η μονοεδρική της Ζακύνθου θα πάει αυτή τη φορά στη Ν.Δ. και έτσι ο ίδιος κοιτάζει προς τη Β' Αθήνας, όπου με όπλο την προβολή και την κυβερνητική του θητεία ευελπιστεί ότι θα πετύχει την επανεκλογή του.
Ο κ. Κατρούγκαλος είναι οριακά αποδεκτός στη Μεσσηνία, όπου μπήκε στην εκλογική λίστα τον Σεπτέμβριο του 2015 περίπου σαν μουσαφίρης. Με δεδομένο ότι δεν είναι και ο πιο αγαπητός υπουργός, λόγω του Ασφαλιστικού, είναι λογικό να σκέφτεται μια μεγαλύτερη περιφέρεια, της Β' Αθήνας συμπεριλαμβανομένης. Αλλωστε στη Μεσσηνία είναι πιθανό να εμφανιστεί ως υποψήφιος και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και να πιέσει ακόμη περισσότερο τον κ. Κατρούγκαλο.
Η κυρία Αχτσιόγλου θα ήθελε να πολιτευτεί στην Πέλλα, τόπο καταγωγής της, ωστόσο η παρουσία της κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη εκεί την έχει οδηγήσει εδώ και καιρό να εξετάσει την Α' Θεσσαλονίκης, καθώς η τελευταία έχει ισχυρά ερείσματα και μάλλον δεν μπορούν να χωρέσουν και οι δύο στον ίδιο νομό. Αυτό αμέσως αναγκάζει τον πρώην υπουργό Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος είχε εκλεγεί στην Α' Θεσσαλονίκης, να σκέφτεται την επιστροφή του στο ψηφοδέλτιο των Σερρών.
Περίπλοκα είναι τα πράγματα και στα Χανιά. Σε περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα εκλέξει μόλις έναν βουλευτή. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, εις εκ των κυρίων Σταθάκη και Πολάκη πρέπει να μετακινηθεί εάν θέλει επανεκλογή και εκτιμά ότι η ήττα είναι το πιθανότερο σενάριο. Εχοντας μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και μάλλον αποδοχή στο σκληρό κομματικό ακροατήριο, ο κ. Πολάκης φέρεται να είναι επικρατέστερος για μετακίνηση στη λαϊκή Β' Αθήνας.
Περιφέρειες αναζητούν ή θα κληθούν να αναζητήσουν (δύσκολο να υπάρξουν εξαιρέσεις) και όσοι εκλέχτηκαν με το Επικρατείας: Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης (που παραδοσιακά ήταν στη Β' Αθήνας), ο κ. Νίκος Κοτζιάς και η κυρία Θεανώ Φωτίου (εκλεγόταν παλαιότερα στη Β' Αθήνας, αλλά σκέφτεται και την Α' Αθήνας). Για τον κ. Κώστα Γαβρόγλου ουδείς γνωρίζει πώς σχεδιάζει (και αν) το πολιτικό του μέλλον, ενώ για την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφια.
Η πληθώρα ενδιαφερομένων για τη Β' Αθήνας -πέρα από τους νυν υπάρχουν και νέοι που την καλοβλέπουν, όπως ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης- οδηγεί κάποιους από τους σημερινούς βουλευτές της να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακόμισής τους σε άλλες περιοχές. Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να πάει στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ την ίδια σκέψη λέγεται ότι έχει και ο επίσης βουλευτής της Β' Αθήνας, υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ο κ. Τόσκας έχει και δεύτερη εναλλακτική, την Κόρινθο, την οποία γνωρίζει καλά από τον καιρό που ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Πάνου Μπεγλίτη.
Η αυξημένη κίνηση προς την Περιφέρεια Αττικής δικαιολογείται ίσως και από το γεγονός ότι βουλευτές μιας προχωρημένης ηλικίας, όπως ο κ. Γιώργος Πάντζας, ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ακόμη και οι κύριοι Γιάννης Δέδες, Νάσος Αθανασίου, μπορεί να αποσυρθούν. Το ίδιο ισχύει και με άλλους παλιούς βουλευτές, όπως ο κ. Γιάννης Θεωνάς ή ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δύσκολα θα εκλεγεί ξανά στην Α' Πειραιά μετά τους χειρισμούς του στο υπουργείο Ναυτιλίας όσον αφορά την πώληση του ΟΛΠ.