Tην έντονη δυσφορία της για τη βάπτιση δύο παιδιών ομόφυλου ζευγαριού που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στη Βουλιαγμένη, χωρίς να ενημερώσει τον μητροπολίτη Γλυφάδος κ.Αντώνιο, εξέφρασε Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία συνεδρίασε εκτάκτως.
Η ΔΙΣ, όπως ανακοινώθηκε , έπειτα από διάλογο αποφάσισε "να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο για όσα εγγράφως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος, σε σχέση με την τέλεση Ιερού Μυστηρίου του Βαπτίσματος δύο βρεφών στην Βουλιαγμένη, καθώς και σχετική επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην κανονική δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος συζήτησε εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν στην ποιμαντική αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, παραμένουσα σταθερή στα υπό του Κυρίου, των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων ορισθέντα".
Κατά του Αρχιεπισκόπου Αμερικής είχαν εκδώσει ανακοινώσεις ο μητροπολίτης Γλυφάδας κ.Αντώνιος αλλά και ο Πειραιώς κ.Σεραφείμ.
Επίσης η ΔΙΣ συζήτησε και το θέμα ψήφισης του νόμου για τις οργανικές θέσεις Ιερέων . Τα μέλη της Συνόδου αποφάσισαν να εκφράσουν "δημοσίως τις ευχαριστίες Της προς την έντιμο Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, οι οποίοι είχαν την πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία για την προσθήκη συγκεκριμένων άρθρων στον πρόσφατο νόμο περί των ΑΕΙ για την τακτοποίηση εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας της σοβαρής εκκρεμότητος εις βάρος των Κληρικών - Εφημερίων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ευχαριστεί επίσης τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και τα κοινοβουλευτικά Κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) και μεμονωμένους Βουλευτές, οι οποίοι υπερψήφισαν τα συγκεκριμένα άρθρα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για τακτοποίηση του ζητήματος, δίχως καμία απολύτως επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό".
Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε, επίσης, να αποστείλει και σχετικές ευχαριστήριες επιστολές προς όλους τους προαναφερθέντες, ενώ υπενθυμίζει και πάλι ότι οι πιστώσεις για την μισθοδοσία του Κλήρου δεν αποτελούν αδικαιολόγητο προνόμιο υπέρ των λειτουργών της «επικρατούσας θρησκείας» (άρθρο 3 παρ. 1 Συντάγματος) ή μία «χαριστική» ρύθμιση υπέρ των Ιερών Μητροπόλεων επειδή είναι Ν.Π.Δ.Δ., αλλά είναι περιοδικό αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία, που το Κράτος απέκτησε από τον 19ο αιώνα χωρίς πλήρη ή και καθόλου αποζημίωση της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως και αναγνώριση της προσφοράς του Ιερού Κλήρου στην ελληνική κοινωνία".
Υπενθυμίζεται οτι και επίσημα νόμος του κράτους είναι ο καθορισμός των οργανικών θέσεων για τους κληρικούς.Πρόκειται για μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές για τιςσχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας καθώς έληξε μία εκκρεμότητα 77 χρόνων . Υπέρ του νόμου ψήφισαν:
ΝΔ 157,Ελληνική Λύση 10,ΚΙΝΑΛ 22 (Σύνολο 189 ψήφοι).
“Κατά” ψήφισαν 7 βουλευτές από το κόμμα Μέρα25, ακούστηκαν 17 “παρών” (το ΚΚΕ έχει 15 βουλευτές), ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν.