Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Απριλίου 2021

 
Άγιος Μακεδόνιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ενημερώθηκε: 26/04/21 - 00:33

Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 25 Απριλίου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των: Κυριακή των Βαΐων, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, Μάρτυρος Νίκης και ετέρων Οκτώ Οσιομαρτύρων και Αναχωρητών, Μακεδονίου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Σήμερα γιορτάζουν οι: Νίκη, Βάιος, Βάια, Δάφνης, Δάφνη

Μακεδόνιος ο σκευοφύλακας της Αγίας Σοφίας 

Ο Μακεδόνιος ήταν άνθρωπος που βρέθηκε να υπηρετεί ως πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και σκευοφύλακας της Αγίας Σοφίας αφού εκτός των άλλων είχε την στήριξη του του θείου του Πατριάρχου Γενναδίου του Α΄.

Ο Μακεδόνιος διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Ευφήμιο από Σύνοδο που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του αυτοκράτορος Αναστασίου. Μολονότι ο Ευφήμιος ήταν άνδρας που αγωνίσθηκε σθεναρά υπέρ της Ορθοδοξίας, είχε επισύρει εναντίον του άγρια και χωρίς έλεος τη δυσμένεια του αιρετικού αυτοκράτορος, εχθρού της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Χαλκηδόνα.

Ο Μακεδόνιος ανέβηκε στον Θρόνο αλλά ζήτησε από τον αυτοκράτορα να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής του Πατριάρχου Ευφημίου, κατά την εξορία του στα Ευχάϊτα μετά την καθαίρεση.

Διακρίθηκε για τον ανεπίληπτο χαρακτήρα του, τη σωφροσύνη και την άμεμπτη καθαρότητα του ιδιωτικού του βίου, αφού έζησε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι γενική η αναγνώριση της εγκράτειας και της αγιότητός του.

Αλλά και ως προς το δογματικό μέρος επιτέλεσε το καθήκον του, μολονότι ο αυτοκράτορας Αναστάσιος πολλαπλώς τον επίεσε να φανεί ευνοϊκός προς τους εχθρούς της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

Ο αυτοκράτορας Αναστάσιος είχε δυσαρεστηθεί από την ανεξάρτητη και ιεροπρεπή διαγωγή του Μακεδονίου του Β΄ και κάποια στιγμή πληρωμένοι άνθρωποι από το παλάτι του επιτέθηκαν ακόμη και με μαχαίρι.

Παράλληλα διάφοροι συκοφάντες διέδιδαν ψεύδη.

Εκείνη την εποχή είχε έλθει στην Κωνσταντινούπολη κάποιος Ξεναΐας, που παρουσιάσθηκε ως επίσκοπος της Ιεραπόλεως, και ήλθε με πρόσκληση αυτοκρατορική. Ο Ξεναΐας, Πέρσης στην καταγωγή αλλά και στο θρήσκευμα, είχε οικειοποιηθεί το σχήμα Χριστιανού ιερέως και έτσι περιδιάβαινε τις εκκλησίες της Αντιόχειας, διαδίδοντας αιρετικά φρονήματα και κηρύττοντας ότι καμία εικόνα του Χριστού και των Αγγέλων δεν έπρεπε να υπάρχει στους ιερούς ναούς.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Καλανδίων έδιωξε τον Ξεναΐα έξω από τα όρια της δικαιοδοσίας του. Ο Πέτρος όμως ο Κναφεύς χειροτόνησε τον αβάπτιστο Πέρση Επίσκοπο Ιεραπόλεως και τον μετονόμασε Φιλόξενο.

Ο Φιλόξενος αυτός, ερχόμενος στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε ένα από τα κυριότερα όργανα των ενεργειών εναντίον του Αγίου Μακεδονίου και της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Ο Πατριάρχης, γνωρίζοντας την φαυλότητα του ανθρώπου αυτού, αρνήθηκε να τον δεχθεί σε εκκλησιαστική σχέση.

Όργανα της αυλής του αυτοκράτορος όμως πήραν πρωτοβουλία να επαναλάβουν εναντίον του Πατριάρχου αισχρές κατηγορίες. Μάταια ο Μακεδόνιος διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να δικασθεί.

Ο Αναστάσιος με στρατιωτική βία τον έδιωξε από τα Πατριαρχεία νύχτα, και τον εξόρισε κατά το έτος 511 στη Χαλκηδόνα και από εκεί στα Ευχάϊτα, όπως και τον προκάτοχό του Ευφήμιο.

Αλλά η εξορία δεν ήταν αρκετή, η δε εκδίωξη του Μακεδονίου από το θρόνο χωρίς καθαίρεση αποτελούσε σκάνδαλο εκκλησιαστικό.

Στα Ευχάϊτα έμεινε μέχρι το έτος 515. Τότε οι Ούνοι έκαναν επιδρομές στην Γαλατία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Ο Μακεδόνιος αναγκάσθηκε και αυτό να μεταβεί από τα Ευχάϊτα στη Γάγγρα, όπου και εκοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 516.

Στα χρόνια της Πατριαρχίας του Αγίου Μακεδονίου άρχισε στην Κωνσταντινούπολη και η μεγαλοπρεπέστερη τέλεση της εορτής των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.