Εορτολόγιο - Βίοι Αγίων: Σήμερα, 22 Μαΐου, Η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των: Μαρτύρων Βασιλίσκου, Κοδράτου, Μαρκέλλου και Σοφίας. Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου του οσίου, πολιούχων Τριπόλεως. Σοπωτού Καλαβρύτων, Αγίου Ιωάννου Βλαδίμηρου του ευσεβέστατου βασιλέως των Αχριδών, του θαυματουργού. Μνήμη της αγίας Θεοτόκου εν Σοφιανοίς. Μνήμη Β΄Οικουμενικής Συνόδου εν Κων/πόλει, Ευσεβίου Σαμοσάτων, μαρτύρων Ζήνωνος και Ζηνά.
Σήμερα γιορτάζουν οι: Κόδρος, Κόδρα.
Οι νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος, πολιούχοι της Τρίπολης
Οι νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος με Βασιλικό Διάταγμα του 1952 τιμώνται ως Πολιούχοι και προστάτες της Τρίπολης .Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία όπου έχουν μεταφερθεί τα λείψανα των Νεομαρτύρων από την Ιερή Μονή Βαρσών.
Νεομάρτυρας Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος καταγόταν από τη Χώρα Τριφυλίας του νομού Μεσσηνίας. Οι γονείς του ήταν πτωχοί, αλλά πολύ ευσεβείς. Έμεινε ορφανός από μητέρα σε πολύ μικρή ηλικία και αναγκάστηκε να φύγει από την πατρίδα του με τον μικρό του αδερφό και να εγκατασταθεί στην Τρίπολη για καλύτερη τύχη. Εκεί δούλεψε σε κάποιον Τούρκο, ο οποίος τον έκανε Μωαμεθανό, αρνούμενος την Χριστιανική του Πίστη.
Ο Δημήτριος δεν άργησε να καταλάβει το λάθος του και γρήγορα μετάνιωσε για την πράξη του. Εγκατέλειψε τον Τούρκο και την Τρίπολη και πήγε στη Σμύρνη και τη Μαγνησία, πόλεις της Ιωνίας και από εκεί στην Κυδωνία και στη Χίο. Ύστερα από μετάνοια, προσευχή και εξομολόγηση δίδαξε το λόγο του Θεού στις πόλεις απ' όπου πέρασε. Όταν ένιωσε πλέον δυνατός, επέστρεψε στην Τρίπολη. Εξομολογήθηκε στον ιερομόναχο του ναού του Αγίου Νικολάου.
Κατόπιν πήγε στην αγορά της πόλης όπου διακήρυξε το λόγο του Θεού. Άδικα οι άπιστοι και κυρίως εκείνος στον οποίον είχε δουλέψει ο Δημήτριος, με υποσχέσεις και δώρα προσπάθησαν να του αλλάξουν γνώμη. Αμετακίνητος στην πίστη του και αφού ομολόγησε τρις το όνομα της Αγίας Τριάδας, αποκεφαλίσθηκε την Τρίτη,14η Απριλίου 1803.
Ο Άγιος Παύλος
Ο οσιομάρτυρας Άγιος Παύλος γεννήθηκε το 1785 στο Σοποτό των Καλαβρύτων . Βαπτίστηκε παίρνοντας το όνομα Παναγιώτης. Έμαθε την τέχνη του υποδηματοποιού εξασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα για να ζήσει. Πλανήθηκε όμως και αρνήθηκε την πίστη του ασπαζόμενος τον Μωαμεθανισμό. Γρήγορα κατάλαβε το παράπτωμά του, εγκατέλειψε τον τόπο του και πήγε στο Άγιο Όρος. Εκεί έγινε μοναχός, μετονομαζόμενος σε Παύλος, στη μονή της Μεγίστης Λαύρας ζώντας ως ασκητής με νηστεία και προσευχή.
Αργότερα γύρισε στην πατρίδα του και από εκεί στο Ναύπλιο όπου διακήρυξε με όση δύναμη είχε το λόγο του Θεού. Κατόπιν ομολόγησε την Πίστη του στο Χριστό στην Τρίπολη, όπου είχε μεταβεί. Εκεί τον συνέλαβαν και θανατώθηκε με αποκεφαλισμό την Τετάρτη 22 Μαΐου1818.