Το εκδικητικό σχέδιο του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Εκκλησίες, που στήριξαν το Φανάρι στην αυτοκεφαλία της Ουκρανίας

 
ρωσική εκκλησία

Ενημερώθηκε: 03/01/22 - 14:40

Η Μόσχα οδηγεί την ορθοδοξία σε σχίσμα με πρωτοβουλίες οι οποίες εντάσσονται σε ένα «εκδικητικό σχέδιο» σε βάρος των Εκκλησιών, που στήριξαν την απόφαση του Φαναρίου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα γίνουν νέοι ναοί και δομές και θα υπάρξει ανάπτυξη της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική.

Αυτό επιβεβαιώνει ο Επικεφαλής της νέας Εξαρχίας ανέλαβε ο μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο μητροπολίτης Λεωνίδας, όπως είπε προγραμματίζει «την αρχιερατική επίσκεψη στην Αφρική. Τώρα η μετάβαση σε σειρά χωρών καθίσταται αδύνατη λόγω επιδημιολογικών περιορισμών. Ωστόσο, η διάρθρωση της εξαρχίας θα επεκτείνεται, θα απαιτηθεί ανθρώπινο δυναμικό και το ζήτημα της στελέχωσής της είναι σήμερα πρώτης προτεραιότητας. Ο πυρήνας της εξαρχίας θα σφυρηλατείται στη Μόσχα. Είναι μια απολύτως νέα ισχυρή δομή σε κλίμακα ολόκληρης ηπείρου, η οποία απαιτεί ενδελεχή, λεπτομερειακή μελέτη και επεξεργασία».

Όπως ανέφερε, οι 102 ιερείς, που υπάγονται πλέον στην εξαρχία, θα μεταπηδήσουν σε αυτή με τις ενορίες τους: «Ναι, με τις ενορίες και το ποίμνιό τους. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις μας είναι μόνον η αρχή».

Ο μητροπολίτης Λεωνίδας άφησε να εννοηθεί ότι η έδρα της εξαρχίας θα είναι στο Κάϊρο.

«Για τις διοικητικές ανάγκες της εξαρχίας ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος παραχώρησε το Μετόχι του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, τον ναό των Αγίων Πάντων στό Κουλίσκι της Μόσχας.

»Ανάλογα με τις ανάγκες θα ανεγερθούν ναοί της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις χώρες της Αφρικής. Επιλύεται το ζήτημα παραχώρησης οικοπέδου στο Κάιρο για την κατασκευή εκεί του καθεδρικού ναού.

»Στο Γιοχάνεσμπουργκ – έδρα της εκκλησιαστικής επαρχίας Νοτίου Αφρικής – λειτουργεί από το 1999 ενορία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

»Το εκκλησιαστικό συγκρότημα περιλαμβάνει εκτός του ναού αρκετούς επιπρόσθετους χώρους για τις ανάγκες της ενορίας.

»Είναι μια ολοκληρωμένη υποδομή για την ίδρυση εκεί της έδρας της επισκοπής με καθεδρικό ναό».

Ο νέος έξαρχος απειλεί ευθέως ότι όλα θα αλλάξουνε για την Εκκλησία στην Αφρική:

«Κατά την άποψή μας, πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκτά ένα διαφορετικό καθεστώς και αναλαμβάνει την ευθύνη, που σχετίζεται με αυτό το κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονός.

»Δεν είμαστε έτοιμοι να συμφιλιωθούμε με την αδικία και την καταπάτηση των ιερών κανόνων της Εκκλησίας, από όποιον και αν παραβιάζονται.

»Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησίας πάντοτε με στοργή και ενδιαφέρον αντιμετώπιζε την κατάσταση των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλη την υφήλιο και η Αφρική δεν αποτελεί εξαίρεση. Μιλάμε για αυτά τα θέματα με κάθε αφορμή.

»Τα δικαιώματα των χριστιανών δεν πρέπει να καταπατώνται και από την πλευρά μας πράττουμε παν το δυνατό για την προστασία και τον σεβασμό τους».

Για το αν οι ιερείς γίνουν και επίσκοποι υποστηρίζει ότι «το ζήτημα της στελέχωσης είναι από τα σημαντικότερα. Δεν αποκλείουμε τη διεύρυνση της δομής της εξαρχίας αναλόγως των αναγκών.

Το ζήτημα της ίδρυσης νέων επαρχιών και διορισμού επισκόπων τόσο από τον ρωσικό, όσο και από τον αφρικανικό κλήρο μπορεί να παραπεμφθεί προς εξέταση στην Ιερά Σύνοδο. Επίσης δεν αποκλείουμε ότι κάποιος από τους επισκόπους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα εκδηλώσει την επιθυμία του να ενταχθεί στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Ο μητροπολίτης Λεωνίδας φαίνεται αγνοεί επιδεικτικά τις αντιδράσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας:

«Μετά την αντικανονική, δόλια και μονομερή απόφαση του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας περί αναγνωρίσεως της σχισματικής ομάδας «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», τηρήσαμε μια παρατεταμένη παύση, αναμένοντας από τις εκκλησιαστικές αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συνειδητοποιήσει το βάθος, την τραγικότητα και το ανεπανόρθωτο του σφάλματός τους, αλλά τούτο δεν έγινε.

»Δεν συνεκλήθη Ιερά Σύνοδος, όπου τα μέλη της θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σχετικά με την αυταρχική απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου, υποστηρίζοντας ή μη αποδεχόμενοι αυτή.

»Αναμείναμε δύο χρόνια, περισσότερο από ότι είναι δυνατό. Τώρα πλέον το ζήτημα της αντίδρασης της ηγεσίας της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας έπαυσε για εμάς να υφίσταται.

Σχετικά με την αντίδραση των κληρικών μιλούν από μόνοι τους οι αριθμοί. Εκατόν δύο κληρικοί ήδη έχουν υποβάλει αίτημα να γίνουν δεκτοί υπό το ωμοφόριο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Είναι ένα σεβαστό ποσοστό από τον συνολικό αριθμό των κληρικών. Ορισμένοι εξ αυτών αναμένον κάτι τέτοιο από το 2019. Εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αιτημάτων».