Θα τον εκτελέσουν γιατί θεωρούν ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι ψυχική διαταραχή

 
Θα τον εκτελέσουν γιατί θεωρούν ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι ψυχική διαταραχή

Ενημερώθηκε: 21/10/16 - 18:09

Το ανώτατο δικαστήριο του Πακιστάν έκρινε ότι η σχιζοφρένεια δεν εμπίπτει στον νομικό ορισμό των ψυχικών διαταραχών, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση, ακόμη κι εντός της επόμενης εβδομάδας, ενός ψυχασθενούς ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός άνδρα.

Από το 2012 οι γιατροί έχουν γνωματεύσει ότι ο Ιμντάντ Άλι, 50 ετών, πάσχει από σχιζοφρένεια παρανοϊκού τύπου. Ο Άλι καταδικάστηκε σε θάνατο για τον φόνο ενός ιεροκήρυκα το 2001.

Οι δικηγόροι του υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να εκτελεστεί, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ούτε το έγκλημα που διέπραξε, ούτε την τιμωρία που του επιβλήθηκε. Αν οι αρχές προχωρήσουν στην εκτέλεση, θα παραβιάσουν τις υποχρεώσεις του Πακιστάν που απορρέουν από το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι τρεις δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με επικεφαλής τον Ανουέρ Ζαχίρ Τζαμάλι, έκριναν ότι η σχιζοφρένεια "δεν είναι ανίατη ψυχική διαταραχή" αλλά μπορεί να ιαθεί. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί "ψυχική διαταραχή", όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο.

Η απόφαση βασίστηκε σε δύο ορισμούς της σχιζοφρένειας όπως καταγράφονται σε λεξικά καθώς και σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της γειτονικής Ινδίας, του 1988.

Ο Δρ. Ταχίρ Φερόζ, ο ψυχίατρος του δημοσίου που παρακολουθεί τον Άλι τουλάχιστον επί οκτώ χρόνια, ανέφερε ότι ο ίδιος και άλλοι δύο συνάδελφοί του επιβεβαίωσαν την κατάστασή του το 2012. Ο ασθενής πιστεύει ότι κυβερνά τον κόσμο, ότι τον καταδιώκουν και ακούει φωνές που του δίνουν εντολές, σύμφωνα με τον Φερόζ και τη σύζυγο του Άλι, τη Σάφια Μπάνο. "Είναι εντελώς παρανοϊκός", είπε η τελευταία.

Ένας δικηγόρος του Άλι είπε ότι η επίσημη έκθεση για την κατάσταση της υγείας του Άλι δεν είχε παρουσιαστεί σε δικαστήριο στο παρελθόν. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις ιατρικές γνωματεύσεις και μια ένορκη κατάθεση του Φερόζ.

Το Πακιστάν έχει εκτελέσει 425 ανθρώπους αφότου επανέφερε τη θανατική ποινή, το 2014, μετά από μια σφαγή σε σχολείο της πόλης Πεσάβαρ όπου οι Ταλιμπάν σκότωσαν περισσότερους από 150 ανθρώπους.

Ο Άλι ενδέχεται να εκτελεστεί την Τετάρτη. Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον η σύζυγός του είναι να ζητήσει από τους συγγενείς του θύματός του να τον συγχωρέσουν, κάτι που με βάση τον ισλαμικό νόμο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναστολή της εκτέλεσης. "Επικοινωνήσαμε με κάποιους συγγενείς της οικογένειας.

Όμως μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί να συναντηθούν μαζί μας", είπε η Μπάνο.