Συνέχεια του Eurogroup σήμερα, με στόχο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

 
Συνέχεια του Eurogroup σήμερα, με στόχο τη συμφωνία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

Ενημερώθηκε: 09/04/20 - 10:51

Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν -στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις που είχαν Τρίτη και Τετάρτη- σε μία μεγαλύτερη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Μάριο Σεντένο, ο στόχος του σημερινού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» η δημιουργία «ισχυρού ευρωπαϊκού δικτύου ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, αλλά και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, σχετικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ. Για τη στήριξη των οικονομιών που σηκώνουν το βάρος από τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, η ΕΕ έχει ήδη αναστείλει τους περιορισμούς για την κρατική βοήθεια και επέτρεψε στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος τους. Ωστόσο, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία λένε ότι αυτό δεν αρκεί και έχουν προβάλει τη συζήτηση για μεγαλύτερη στήριξη ως μία υπαρξιακή δοκιμασία αλληλεγγύης που μπορεί να διασπάσει την ΕΕ.

Οι άλλες προτάσεις που συζητούνται περιλαμβάνουν τις πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 2% του ΑΕΠ μίας χώρας ή 240 δισ. ευρώ συνολικά. Οι όροι για την πρόσβαση σε αυτές τις πιστωτικές γραμμές παραμένουν ένα αγκάθι. Μία άλλη επιλογή είναι η χορήγηση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε αυτή να μπορεί να δανείσει επιπλέον 200 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις. Το τρίτο μέτρο είναι η στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν για την άντληση 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ από όλες τις κυβερνήσεις της Ένωσης για την επιδότηση μισθών, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύει. Η δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου στήριξης για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη είναι μία ακόμη πρόταση, όπως και η γαλλική πρόταση για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

Αν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν, η συνολική απάντηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης του κόσμου, ξεπερνώντας αυτό των ΗΠΑ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Αν και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο για την ΕΕ, η συζήτηση αναδεικνύει ρήγματα στην Ένωση και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ενότητά της, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η οποία εν μέρει συνέβαλε στο Brexit.

Κόντε: Αν η ΕΕ δεν «δηλώσει παρούσα», κάθε κράτος θα κοιτάξει «τον εαυτό του»

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος επιμένει να τονίζει ότι είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγων για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, απευθύνεται - σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild - στους ηγέτες και τους πολίτες της Γερμανίας χωρίς διπλωματικές περιστροφές, ενόψει της σημερινής νέας συνεδρίασης του Eurogroup.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογράμμισε ο Κόντε στην εφημερίδα, καθώς η Ιταλία θρηνεί πλέον 17.669 νεκρούς από την ασθένεια COVID-19 επί συνόλου 139.422 κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

Στις δηλώσεις του στην Bild, που δημοσιεύονται μερικές ώρες πριν συνέλθει εκ νέου το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσει την κοινή ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας επαναλαμβάνει ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης. Διαφορετικά, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό όραμα, ο καθένας (...) να μεριμνήσει για τον εαυτό του».

Όμως σε αυτή την περίπτωση «θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο», προειδοποιεί ο Κόντε.

Η Γερμανία ελπίζει ότι η ΕΕ θα καταλήξει σήμερα σε ένα πακέτο βοήθειας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι αναμένει πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομιών που θα συνεδριάσουν αργότερα σήμερα να σημειώσουν πρόοδο προς μια συμφωνία σε ένα οικονομικό πακέτο ύψους 500 δισεκ. ευρώ για την κρίση του κορονοϊού.

«Είναι σημαντικό να λάβουμε αυτή την απόφαση σήμερα για τα 500 δισεκ. ευρώ που είναι υπό συζήτηση -είναι ένα απίστευτα μεγάλο ποσό που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε πολύ κόσμο, ειδικά στις πλέον πληγείσες χώρες, την Ισπανία και την Ιταλία», δήλωσε ο Αλτμάιερ στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι (ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών) Όλαφ Σολτς, μαζί με τον συνάδελφό του, τον (Γάλλο υπουργό Οικονομικών) Μπρουνό Λεμέρ, μπορούν να το προωθήσουν αυτό σήμερα και όλοι εργαζόμαστε σε αυτό από κοινού», πρόσθεσε.