Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την δημοσιογράφο και πρώην συνεργάτιδα του Πρώτου καναλιού της ρωσική τηλεόρασης Μαρίνα Οφσιάνικοβα. Η σχετική πληροφορία υπάρχει στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.
Υπενθυμιζεται ότι τον Μάρτιο κατά την διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στο Πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης η Οφσιάνικοβα εμφανίσθηκε πίσω από την τηλεπαρουσιάστρια Γιεκατερίνα Αντρέγιεβα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Όχι στον πόλεμο!» Η δημοσιογράφος συνελήφθη τότε, ενώ την επόμενη μέρα της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο και αφέθηκε ελεύθερη. Εν συνεχεία έφυγε για την Γερμανία. Τον Ιούλιο επιστρέφοντας, της επιβλήθηκε δύο φορές πρόστιμο με βάση το άρθρο περί «δυσφήμισης του στρατού» για μια αντιπολεμική ανάρτηση της στο Facebook και για δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.
Στα μέσα Αυγούστου η δημοσιογράφος τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με την κατηγορία της διάδοσης «ψευδών ειδήσεων» για τον ρωσικό στρατό και επειδή συμμετείχε σε αντιπ0ολεμική πικετοφορία απέναντι από το Κρεμλίνο. Την 1η Οκτωβρίου ο πρώην σύζυγός της δήλωσε ότι διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με την κόρη της. Ο δικηγόρος της Οβσιάνικοβα, Ντμίτρι Ζαχβάτοφ δήλωσε στην Novaya Gazeta.Europe ότι δεν γνωρίζει τίποτα για το ενδεχόμενο η πελάτισσα του να έχει διαφύγει.
Αλλα και η δημοσιογράφος Ξενια Σόμπτσακ εχει μπει στο στόχαστρο έρευνας κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Η προβεβλημένη ρωσίδα δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ποινική έρευνα για ένα ρεπορτάζ της το οποίο η αστυνομία χαρακτηρίζει “ψευδή είδηση”, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή της υπηρεσίας επιβολής του νόμου.
Η Σόμπτσακ, της οποίας ο εκλιπών πατέρας ήταν δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης την δεκαετία του 90 και είχε συνεργαστεί στενά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κανάλι στο YouTube με περισσότερους από τρία εκατομμύρια συνδρομητές. Επίσης έχει έναν δημοφιλή λογαριασμό στο Telegram, στον οποίο συχνά ανεβάζει άρθρα και ρεπορτάζ επικριτικά για την επιστράτευση που έχει κηρύξει ο Πούτιν.
Το TASS μετέδωσε ότι το ρεπορτάζ της Σόμπτσακ αφορά την “κρατική επιχορήγηση εκδηλώσεων” και αναφέρει ότι η δημοσιογράφος θα μπορούσε να κατηγορηθεί με βάση ένα άρθρο του ρωσικού νόμου, το οποίο προβλέπει τριετείς ποινές φυλάκισης.
Η 40χρονη Σόμπτσακ και εκπρόσωποι της ιστοσελίδας της δεν απάντησαν άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν το τηλεγράφημα του TASS.
Μέχρι στιγμής η δημοσιογράφος έχει αποφύγει τη δίωξη, αλλά στο παρελθόν έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών για διασπορά “προπαγάνδας υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ” και γιατί είχε δηλώσει ότι η Κριμαία είναι ουκρανική μετά την προσάρτησή της από τη Ρωσία το 2014. Από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Ρωσία έχει καταστείλει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και έχει ασκήσει διώξεις εις βάρος πολλών δημοσιογράφων για διασπορά fake news σχετικά με την “ειδική στρατιωτική της επιχείρηση”, όπως την αποκαλεί η Μόσχα