Σε δύο στρατόπεδα η Ευρωζώνη λόγω κορονοϊού (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Σε δύο στρατόπεδα η Ευρωζώνη λόγω κορονοϊού

Ενημερώθηκε: 27/03/20 - 04:35

Κορνοϊός: Σε δυο στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ευρώπη στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού. Από την μια πλευρά οι χώρες που ζητούν να παρθούν άμεσα αποφασιστικά μέτρα με την έκδοση κορονοομολόγου και από την άλλη, Γερμανία και Ολλανδία, που αντιδρούν στην πρόταση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονωϊού.

Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι η κίνηση Κόντε έγινε σε συνεργασία με την Ισπανική κυβέρνηση και τον Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος και αυτός ανέμενε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις από τη σύνοδο κορυφής.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και της Ολλανδίας δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα, ενώ έχει αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Σε μια πρώτη αντίδραση του, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν δίστασε να σηκώσει τους τόνους δείχνοντας εμμέσως την Ολλανδία και τη Γερμανία.

«Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε αφήστε το... θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Η Ιταλία έχει παρουσιάσει τα διαπιστευτήριά της, ως προς τα δημόσια οικονομικά της. Κλείσαμε το 2019 με αναλογία ελλείμματος προς ΑΕΠ 1,6 αντί για 2,2, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι συνέπειες της περιόδου μετά τον κορωνοϊό, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός η χώρα του οποίου έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τοποθέτηση της Λαγκάρντ

Μόλις περίπου μια εβδομάδα μετά την παρέμβαση της Lagarde για να προφυλάξει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κατάρρευση των αγορών, αυτές απέρριψαν το αίτημά της για περισσότερη αλληλεγγύη μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε το αίτημά της για κοινή έκδοση χρέους στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει μια κρίση "επικών" διαστάσεων εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Η Lagarde υποστήριξε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκοδοσης χρέους για να διαμοιραστεί το βάρος και ο κίνδυνος των απαιτούμενων δαπανών.

Ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συμφώνησε με την "γκρίζα" αποτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg.

O τόνος της Merkel έγινε πιο κατηγορηματικός από ό,τι πριν, είπε ένας από τους αξιωματούχος, όταν εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Macron και του Μητσοτάκη, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας των "κορονοομολόγων" σε επιστολή τους πριν την Σύνοδο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte στήριξε τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο θέμα του κοινού τίτλου, σύμφωνα με τις πηγές.

Δραματικές εκκλήσεις

Η παρέμβαση της Merkel ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της. Σε μια τοποθέτηση που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως έντονα φορτισμένη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε πως ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Macron προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, στη διάρκεια της συζήτησης ο Conte είπε ότι αυτά που βρίσκονταν στο "τραπέζι" δεν ήταν αρκετά και ότι τα μέτρα που συζητούσαν οι ηγέτες είχαν σχεδιαστεί για ασύμμετρα σοκ και ότι η Ιταλία δεν τα χρειάζεται -μια αναφορά στο επιχείρημα ότι το ξέσπασμα έχει επιφέρει πλήγμα σε όλες τις οικονομίες.

Αντ'αυτού, συμφώνησε με την ιδέα που διατύπωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez: να ανατεθεί στους πέντε Προέδρους της ΕΕ -τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup- να καταρτίσουν μια κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Οι διαφωνίες σχετικά με το διαμοιρασμό κινδύνου βάζουν τροχοπέδη στη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εδώ και χρόνια. Και τώρα επανήλθαν στο προσκήνιο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει οδηγήσει τις οικονομίες της ηπείρου σε ελεύθερη πτώση.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην παράλυση που χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μείνει ατιμώρητη. Εκτός από την κοινή έκδοση ομολόγου, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό από τον ESM στον οποίο ενδέχεται να καταφύγουν τα κράτη-μέλη.

Η προειδοποίηση Μητσοτάκη

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνυπέγραψε την επιστολή για τα κορονοομόλογα, προειδοποίησε ότι εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ προς ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για το οικονομικό σοκ, οπότε οι όροι που συνδέονται με το δανεισμό από τον ESM, αν ποτέ αυτός κριθεί αναγκαίος, δεν θα πρέπει να ισχύσουν. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, εναντιώνονται στον χωρίς όρους δανεισμό.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι πρέπει να γίνει χρήση των πιστωτικών γραμμών του ESM ως προληπτική στήριξη για τις κυβερνήσεις, οι λεπτομέρειες για το πώς και με ποιους όρους πρέπει να κατανεμηθούν τα κεφάλαια απομένουν να διασαφηνιστούν.

Σε μια ένδειξη της διαίρεσης που εξακολουθεί να μαστίζει τις κυβερνήσεις της ένωσης για το πώς πρέπει να απαντήσουν καλύτερα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι διπλωμάτες που ετοίμαζαν το προσχέδιο της ανακοίνωσης δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το εργαλείο του ESM και αφαίρεσαν συνολικά την αναφορά πριν την τηλεδιάσκεψη.