Politico: Πέντε ψέματα και μία αλήθεια από την συνέντευξη του Πούτιν στον Τάκερ Κάρλσον

 
putin karlson

Ενημερώθηκε: 09/02/24 - 21:02

Πόσα  από αυτά που είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον μπορούμε να πιστέψουμε; Αν, δηλαδή, υπάρχει κάτι που μπορούμε να πιστέψουμε…

Ο Πούτιν, τελικά,  δυσκολεύεται να θυμηθεί πότε είχε την τελευταία συνομιλία με τον ομόλογό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν — ωστόσο μπορεί να αναφερθεί με ακρίβεια στη ρωσική ιστορία σε βάθος 400 και πλέον χρόνων.

Η συνέντευξη με τον “κολλητό” του Ντόναλντ Τραμπ έβριθε ιστορικών αφηγήσεων και δικαιολογιών από πλευράς Πούτιν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν ψάξει κανείς, διαπιστώνει πλήθος αντιφάσεων, ανακριβειών αλλά ίσως και μιας κάποιας αλήθειας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO, αναλύοντας το αφήγημα του Πούτιν.

Δικαιολόγηση της εισβολής στην Ουκρανία

Τι είπε: «Δεν είναι ότι η Αμερική επρόκειτο να εξαπολύσει ένα αιφνιδιαστικό πλήγμα στη Ρωσία. Δεν το είπα αυτό.”

Γιατί είναι ψέμα: Γιατί το έχει πει..

Ο Πούτιν δικαιολόγησε την εισβολή στην Ουκρανία ισχυριζόμενος μια απειλή από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου: «Ξέρουμε επίσης ποιος είναι ο κύριος αντίπαλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ — είναι η Ρωσία. Στα έγγραφα του ΝΑΤΟ η χώρα μας ανακηρύσσεται επίσημα και άμεσα ως η κύρια απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Και η Ουκρανία θα χρησιμεύσει ως προκεχωρημένο στήριγμα για μια τέτοια επίθεση».

Ποιος απαγόρευσε τις ειρηνευτικές συνομιλίες;

Τι είπε: « Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει νομοθετήσει την απαγόρευση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία».

Γιατί είναι ψέμα: Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι  υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις ειδικά με τον Πούτιν , όχι τη Ρωσία ως χώρα.

«Με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο, είναι αδύνατο. Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με διαφορετικό πρόεδρο», είπε ο Ζελένσκι.

Ο Πούτιν, ωστόσο, αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας. Τα βασικά του στελέχη μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα : «Δεν υπάρχει Ρωσία σήμερα αν δεν υπάρχει Πούτιν», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, επικεφαλής της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου.

Γιατί κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση

Τι είπε: «Η Ρωσία συμφώνησε ακόμη και οικειοθελώς και προληπτικά στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε τελική ανάλυση, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε ουσιαστικά από τη ρωσική ηγεσία».

Γιατί είναι ψέμα : Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν ήταν ένας από τους τρεις υπογράφοντες τις Συμφωνίες Μπελοβέζα τον Δεκέμβριο του 1991, οι οποίες κήρυξαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Αλλά η κατάρρευση της ΕΣΣΔ οφειλόταν κυρίως σε εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα και δυσκολίες,  με αρκετές σοβιετικές δημοκρατίες να ανακηρύσσουν την ανεξαρτησία τους ενάντια στις επιθυμίες της Μόσχας.

Ποιος έχει την πιο ισχυρή προπαγάνδα

Τι είπε: «Στον πόλεμο της προπαγάνδας, είναι πολύ δύσκολο να νικήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν όλα τα ΜΜΕ του κόσμου και πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Αυτοί που ωφελούνται εν τέλει  από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης είναι τα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Γιατί είναι ψέμα: Οι μεγαλύτερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης είναι ιδιωτικές και λειτουργούν χωρίς άμεσο κυβερνητικό έλεγχο, σε αντίθεση με το ελεγχόμενο από το κράτος τοπίο των μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία. Η ρωσική κρατική τηλεόραση και τα κύρια πρακτορεία ειδήσεων εκεί είναι ιδιοκτησία της κυβέρνησης και το Κρεμλίνο ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης ή καταστρέφει εκείνα που δεν επιθυμούν να συνεργαστούν.

Το 2023, οι ρωσικές αρχές οδήγησαν 28 δημοσιογράφους πίσω από τα κάγκελα, σύμφωνα με τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα». Ανάμεσά τους ήταν δύο Αμερικανοί πολίτες: ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Έβαν Κέρσκοβιτς, κατηγορούμενος για κατασκοπεία. και η Ρωσο- αμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα, η οποία  εργάζεται για το Radio Free Europe/Radio Liberty, και κατηγορείται ότι δεν δηλώθηκε ως «ξένος πράκτορας» [βάσει πολεμικού νόμου που επιβάλλει στους δημοσιογράφους ξένων μέσων να καταγράφονται σε αυτή την, αν μη τι άλλο, εξωφρενική συνομοταξία]

Σχετικά με τον Έβαν Γκέρσκοβιτς

Τι είπε: «Αν κάποιος λάβει μυστικές πληροφορίες και το κάνει με συνωμοτικό τρόπο, τότε αυτό χαρακτηρίζεται ως κατασκοπεία. Και αυτό ακριβώς έκανε. Έλαβε απόρρητες, εμπιστευτικές πληροφορίες και το έκανε κρυφά».

Γιατί είναι ψέμα: Η WSJ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τη σύλληψη του Γκέρσκοβιτς  και τις κατηγορίες εναντίον του. Ο Πούτιν κατηγόρησε τον Γκέρσκοβιτς για κατασκοπεία χωρίς να παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ότι η FSB έπιασε τον ρεπόρτερ επ’ αυτοφώρω.

Η πραγματική δύναμη της Ρωσίας (αλλά ποιος το είπε στην πραγματικότητα;)

Τι είπε: «Η Δύση φοβάται περισσότερο μια ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία, γιατί η Ρωσία έχει 150 εκατομμύρια ανθρώπους και η Κίνα έχει 1,5 δισεκατομμύριο πληθυσμό. Όπως το έθεσε κάποτε ο Μπίσμαρκ, το δυναμικό είναι το πιο σημαντικό».

Γιατί έχει δίκιο (σχεδόν): Η παραδοχή του Πούτιν ότι η Δύση φοβάται περισσότερο μια ισχυρή Κίνα παρά μια ισχυρή Ρωσία αντανακλά μια ρεαλιστική εκτίμηση της δυναμικής της γεωπολιτικής ισχύος. Ωστόσο, η αναφορά του στον Ότο φν Μπίσμαρκ  για να υποστηρίξει το επιχείρημά του είναι αμφισβητήσιμη.

Το POLITICO δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι ο Μπίσμαρκ έκανε τη δήλωση που χρησιμοποίησε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν, ωστόσο, λατρεύει να χρησιμοποιεί ψεύτικα αποσπάσματα. Τον Δεκέμβριο του 2023, ανέφερε ότι ο Μπίσμαρκ είπε ότι «τους πολέμους δεν τους κερδίζουν οι στρατηγοί, αλλά οι δάσκαλοι και οι ιερείς των ενοριών », αν και ο Μπίσμαρκ δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από POLITICO μέσω HellasJournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ