Πάβελ Ντούροφ: "Λανθασμένη" η σύλληψή μου - Δεν είναι "άναρχος παράδεισος" το Telegram

 
φφφ

Ενημερώθηκε: 06/09/24 - 09:48

«Λανθασμένη» χαρακτήρισε τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τους ισχυρισμούς για ανεπαρκή διαχείριση των μηνυμάτων στο Telegram ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, Πάβελ Ντούροφ.

Στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την κράτησή του, ο Ντούροφ επέκρινε τις γαλλικές αρχές και αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι το Telegram είναι «κάποιο είδος άναρχου παράδεισου» ως «εντελώς αναληθείς».

Σημειωτέον ότι ο 39χρονος συνελήφθη στις 24 Αυγούστου στο Παρίσι όπου είχε φτάσει με ιδιωτικό τζετ. Οι κατηγορίες που αντιμετώπισε αφορούσαν την αποτυχία περιορισμού του εξτρεμιστικού και παράνομου περιεχομένου στο Telegram. Τελικά αελεύθερος υπό όρους με εγγύηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ και με τον όρο να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και να παραμένει στη Γαλλία.

Η σύλληψη του Πάβελ Ντούροφ: «Ήταν έκπληξη και λανθασμένη προσέγγιση»
Ο Ρώσος μεγιστάνας συνελήφθη στις 25 Αυγούστου σε ένα αεροδρόμιο βόρεια του Παρισιού, και έκτοτε κατηγορήθηκε για συνενοχή σε παράνομες συναλλαγές, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και διάδοση εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην πλατφόρμα του.

Στη δήλωσή του, την οποία δημοσίευσε στο Telegram, ο Ντούροφ είπε ότι το να θεωρηθεί υπεύθυνος για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτα μέρη στην πλατφόρμα ήταν μια «έκπληξη» και μια «λανθασμένη προσέγγιση».

«Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια διαδικτυακή υπηρεσία, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινήσει νομική αγωγή κατά της ίδιας της υπηρεσίας», παρατήρησε ο ρωσικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι επίσης Γάλλος υπήκοος.

«Η χρήση νόμων από μια εποχή πριν τα smartphone για να κατηγορηθεί ένας CEO για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση».

«Η κατασκευή τεχνολογίας είναι αρκετά δύσκολη όπως είναι. Κανένας καινοτόμος δεν θα κατασκευάσει ποτέ νέα εργαλεία εάν γνωρίζει ότι μπορεί να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για πιθανή κατάχρηση αυτών των εργαλείων», πρόσθεσε.

«Το Telegram δεν είναι τέλειο»
Ενώ παραδέχτηκε ότι το Telegram δεν είναι τέλειο, σημείωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν πολλούς τρόπους να έρθουν σε επαφή μαζί του και με το Telegram και ότι η εφαρμογή έχει επίσημο αντιπρόσωπο στην ΕΕ.

«Οι ισχυρισμοί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι το Telegram είναι κάποιου είδους άναρχος παράδεισος είναι απολύτως αναληθή. Καταργούμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια κάθε μέρα», επέμεινε.

Το Telegram επιτρέπει ομάδες έως 200.000 μελών, κάτι που οι επικριτές υποστήριξαν ότι διευκολύνει τη διάδοση παραπληροφόρησης και για τους χρήστες να μοιράζονται περιεχόμενο συνωμοσιολογικό, νεοναζιστικό, παιδόφιλο ή τρομοκρατικό.

Πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εφαρμογή ελέγχθηκε γιατί φιλοξενεί ακροδεξιά κανάλια που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση βίαιων ταραχών σε αγγλικές πόλεις τον περασμένο μήνα.

Το Telegram αφαίρεσε ορισμένες ομάδες, ωστόσο ειδικοί στον κυβερνοχώρο λένε ότι συνολικά το σύστημά του για τον έλεγχο εξτρεμιστικού και παράνομου περιεχομένου είναι σημαντικά πιο αδύναμο από αυτό άλλων εταιρειών κοινωνικών μέσων και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στη δήλωσή του την Πέμπτη, ο Ρώσος παραδέχτηκε ότι η «απότομη αύξηση» του αριθμού των χρηστών στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων –όπως ανέφερε 950 εκατομμύρια – έχει «προκαλέσει αυξανόμενες προκλήσεις που διευκολύνουν την κατάχρηση της πλατφόρμας μας από τους εγκληματίες».

Είπε ότι θα επιδιώξει «να βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα από αυτή την άποψη».

Πάντως, το BBC έμαθε την περασμένη εβδομάδα ότι το Telegram αρνήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα που στοχεύουν στον εντοπισμό και την αφαίρεση υλικού κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Ο Πάβελ Ντούροφ, 39 ετών, γεννήθηκε στη Ρωσία και σήμερα ζει στο Ντουμπάι, όπου εδρεύει και η εταιρεία Telegram. Έχει την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας.

Το Telegram, το οποίο ίδρυσε το 2013, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Ρωσία, την Ουκρανία και τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η πλατφόρμα απαγορεύτηκε στη Ρωσία το 2018, μετά από προηγούμενη άρνηση της να παραδώσει δεδομένα χρήστη. Η απαγόρευση ήρθη το 2021.

Το Telegram κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες/ εφαρμογές κοινωνικών μέσων μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το Wechat.

Μιλώντας την Πέμπτη για τη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι τον είχε γνωρίσει πριν πολλά χρόνια και δεν τον έχει ξαναδεί από τότε. «Ήταν επιλεκτική η ενέργεια της Γαλλίας για τον Ντούροφ… Δεν την καταλαβαίνω» σχολίασε.

Ολόκληρο το μήνυμα του Ντούροφ
«Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την αγάπη σας!

Τον περασμένο μήνα με ανέκρινε η αστυνομία επί 4 ημέρες μετά την άφιξή μου στο Παρίσι. Μου είπαν ότι μπορεί να είμαι προσωπικά υπεύθυνος για την παράνομη χρήση του Telegram από άλλους ανθρώπους, επειδή οι γαλλικές Αρχές δεν λάμβαναν απαντήσεις από το Telegram.

Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για διάφορους λόγους:

Το Telegram διαθέτει επίσημο αντιπρόσωπο στην ΕΕ, ο οποίος δέχεται και απαντά στα αιτήματα της ΕΕ. Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ήταν δημόσια διαθέσιμη για οποιονδήποτε στην ΕΕ που θα ψάξει στο Google «Telegram EU address for law enforcement» (διεύθυνση της Telegram στην ΕΕ για την επιβολή του νόμου).
Οι γαλλικές Αρχές είχαν πολυάριθμους τρόπους να με προσεγγίσουν για να ζητήσουν βοήθεια. Ως Γάλλος πολίτης, ήμουν συχνός επισκέπτης στο γαλλικό προξενείο στο Ντουμπάι. Πριν από λίγο καιρό, όταν μου ζητήθηκε, τους βοήθησα προσωπικά να δημιουργήσουν μια τηλεφωνική γραμμή με το Telegram για την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας στη Γαλλία.
Εάν μια χώρα είναι δυσαρεστημένη με μια υπηρεσία διαδικτύου, η καθιερωμένη πρακτική είναι να κινείται νομικά εναντίον της ίδιας της υπηρεσίας. Η χρησιμοποίηση νόμων από την προ smartphone εποχή για να κατηγορηθεί ένας διευθύνων σύμβουλος για εγκλήματα που διαπράττονται από τρίτους στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται είναι μια λανθασμένη προσέγγιση. Η δημιουργία τεχνολογίας είναι αρκετά δύσκολη. Κανένας δημιουργός δεν θα κατασκευάσει ποτέ νέα εργαλεία αν γνωρίζει ότι μπορεί να θεωρηθεί προσωπικά υπεύθυνος για πιθανή κατάχρηση των εργαλείων αυτών.
Η δημιουργία της σωστής ισορροπίας μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να συμβιβάζεσαι με τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής με τις απαιτήσεις της επιβολής του νόμου τοπικά και με τους νόμους της ΕΕ. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικοί περιορισμοί. Ως πλατφόρμα, θέλεις οι διαδικασίες σου να είναι συνεπείς σε παγκόσμιο επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση σε χώρες με αδύναμο κράτος δικαίου. Έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές για να βρούμε τη σωστή ισορροπία.
Ναι, επιμένουμε στις αρχές μας: η εμπειρία μας διαμορφώνεται από την αποστολή μας να προστατεύουμε τους χρήστες μας από αυταρχικά καθεστώτα. Αλλά ήμασταν πάντα ανοιχτοί στο διάλογο.

Μερικές φορές δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη ρυθμιστική αρχή μιας χώρας για τη σωστή ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη χώρα αυτή. Το έχουμε κάνει πολλές φορές. Όταν η Ρωσία απαίτησε να παραδώσουμε «κλειδιά κρυπτογράφησης» για να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση, αρνηθήκαμε – και το Telegram απαγορεύτηκε στη Ρωσία. Όταν το Ιράν απαίτησε να μπλοκάρουμε τα κανάλια ειρηνικών διαδηλωτών, αρνηθήκαμε – και το Telegram απαγορεύτηκε στο Ιράν. Είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε αγορές που δεν είναι συμβατές με τις αρχές μας, επειδή δεν το κάνουμε αυτό για τα χρήματα. Οδηγούμαστε από την πρόθεση να φέρουμε το καλό και να υπερασπιστούμε τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, ιδιαίτερα σε μέρη όπου αυτά τα δικαιώματα παραβιάζονται.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το Telegram είναι τέλειο. Ακόμη και το γεγονός ότι οι αρχές μπορεί να μπερδευτούν με το πού να στείλουν τα αιτήματα είναι κάτι που πρέπει να βελτιώσουμε. Αλλά οι ισχυρισμοί ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι το Telegram είναι ένα είδος παραδείσου της αναρχίας είναι απολύτως αναληθείς. Καταργούμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια κάθε μέρα. Δημοσιεύουμε καθημερινά εκθέσεις διαφάνειας (όπως αυτή ή αυτή ). Διαθέτουμε απευθείας τηλεφωνικές γραμμές με ΜΚΟ για να διεκπεραιώνουμε ταχύτερα τα επείγοντα αιτήματα μετριοπάθειας.

Ωστόσο, ακούμε φωνές που λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Η απότομη αύξηση του αριθμού των χρηστών του Telegram στα 950 εκατομμύρια προκάλεσε αυξητικούς πόνους που διευκόλυναν τους εγκληματίες να κάνουν κατάχρηση της πλατφόρμας μας. Γι’ αυτό έθεσα ως προσωπικό μου στόχο να διασφαλίσω ότι θα βελτιώσουμε σημαντικά τα πράγματα από αυτή την άποψη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία εσωτερικά και θα μοιραστώ μαζί σας πολύ σύντομα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδό μας.

Ελπίζω ότι τα γεγονότα του Αυγούστου θα έχουν ως αποτέλεσμα να γίνει το Telegram – και ο κλάδος της κοινωνικής δικτύωσης στο σύνολό του – ασφαλέστερος και ισχυρότερος. Σας ευχαριστώ και πάλι για την αγάπη και τα memes σας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ